“Ο βιασμός, είναι το μόνο έγκλημα του αντί να στοχοποιηθεί ο δράστης, στιγματίζεται το θύμα. Οι μελανιές, τα ξεριζωμένα μαλλιά, η αιμορραγία του σώματος και της ψυχής, πετιούνται στα σκυλιά της όποιας τοπικής κοινωνίας ή στα κανάλια που πέφτουν ξανά και ξανά από τα σύννεφα, χωρίς ποτέ να τσακίζονται. Χιλιάδες μεμονωμένα περιστατικά, μας υπενθυμίζουν ότι η κουλτούρα του βιασμού χτίστηκε στην ανοχή μας…”.

Αυτό, είναι μια μικρή εισαγωγή για το άρθρο που μπορείς να βρεις εδώ. Το θέμα μας τώρα είναι η κακοποίηση μέσα όμως από μια συγκλονιστική έκθεση από θύματα βιασμού, με τίτλο “Είναι δικό μου το φταίξιμο;” και τελικά “Τι φορούσες όταν σε βίασαν;”(What were you wearing that day?)

Στις Βρυξέλλες δίνεται ακόμη μια μάχη που παλεύει με τα στερεότυπα, την ώρα που ο άνθρωπος πατάει σε άλλους πλανήτες, έτοιμος να τους κατηγορήσει για τη γύμνια τους. Μια παιδική μπλούζα, ένα παντελόνι και μια πυτζάμα είναι τα ρούχα που φορούσαν άνθρωποι που έζησαν τον εφιάλτη, του να ακουμπάει και να εισβάλει κανείς στο κορμί σου χωρίς να το θέλεις. 18 σύνολα δημιουργήθηκαν με βάση τις περιγραφές ανθρώπων που βίωσαν τον τρόμο. 

“Αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι ότι αποτελούν τυπικά ρούχα, που θα μπορούσε ο καθένας να φοράει”, δήλωσε η Λίζμπεθ Κένις, σύμβουλος του φορέα που υποστηρίζει θύματα βιασμού και διοργανώτρια της έκθεσης.

Βέβαια, η ερώτηση που δέχονται αρκετές φορές τα θύματα σεξουαλική βίας και αφορά το ρουχισμό τους εκείνη τη στιγμή, βρίσκει απέναντι τις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, μιας και κάτι τέτοιο υπονοεί ότι τα ρούχα αποτελούν κάποια είδους δικαιολογία γι’ αυτό το έγκλημα.

“Θέλουμε να καταστρέψουμε τα στερεότυπα σχετικά με τον βιασμό. Όλοι έχουμε τζιν και t-shirt στη ντουλάπα μας και το σημαντικότερο είναι πως είμαστε ελεύθεροι να φορέσουμε ό,τι θέλουμε. Η ερώτηση “τι φορούσες;” είναι μια παγκόσμια ερώτηση, όπου κι αν κατοικείς. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον κόσμο πως πρόκειται για μια άχρηστη ερώτηση που κάνει κακό στα θύματα»

Δύο χρόνια πριν, το “Washington Post-Kaiser Family Foundation” σε μια έρευνα που αφορούσε τη σεξουαλική επίθεση έδειξε ότι 6 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι όσες κοπέλες πηγαίνουν σε πάρτι με προκλητικά ρούχα “ζητούν να μπλέξουν”. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανδρών που ρωτήθηκε διαφώνησε…



Η διοργανώτρια έφερε ως παράδειγμα και μια μπλούζα της έκθεσης με τη στάμπα από το “Μικρό μου Πόνυ”: “Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα περισσότερα θύματα βιασμού γνωρίζουν ακριβώς τι φορούσαν εκείνη τη στιγμή“…

“Υπάρχει μόνο ένας υπαίτιος, αυτός που θα μπορούσε να αποτρέψει το βιασμό, ο δράστης”.