Μας έχει γίνει κάτι σαν ψύχωση το να μετράμε βήματα. Πόσο κάναμε ημερησίως, αν φτάσαμε το μαγικό «10.000» και πάει λέγοντας. Με ένα σωρό app να μας βοηθάνε στην καταμέτρηση – πώς να κάναμε δίχως τους – αλλά και ένα ακόμα «πρέπει» να μπαίνει έτσι στη ζωή μας. Και ό,τι άσκηση γίνεται με το ζόρι, μάλλον δεν γίνεται και σωστά.

Μην παρεξηγηθούμε. Εννοείται πως πρέπει να περπατάμε, να κινούμαστε. Είναι (καλό για την) υγεία, όλες οι μελέτες αυτό δείχνουν, καταδεικνύοντας τα πολλά οφέλη. Το πρόβλημα αρχίζει όταν το νούμερο γίνεται αυτοσκοπός. Όταν μπλέκουμε την ουσία με το φαίνεσθαι. Δεν είναι μόνο πόσο βήματα κάνουμε, είναι και πώς τα κάνουμε. Μπαίνουν δηλαδή ποιοτικά κριτήρια. Το να κάνεις σωστά αυτό που κάνεις.

Τα σωστά βήματα για τα… βήματα

Περπάτα, ξεκίνα

Θυμάσαι τον Λιακόπουλο που φώναζε να σηκωθούμε «από ντιβάνια, καναπέδες, κρεβάτια»; Μωρέ, δίκιο είχε. Αν όχι για να… παραγγείλουμε τη σειρά βιβλίων «Γιατί και πώς ζουν ανάμεσά μας» (ή κάπως έτσι), σίγουρα ως προς το ότι δεν πρέπει να είμαστε όλη μέρα ξάπλα.

Βάλε στόχους. Λίγο λίγο για το πολύ. Αρχικά 2.000 βήματα, κάνουν δουλειά, είναι μια βάση εκκίνησης. Ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, το περπάτημα ανεξαρτήτως ταχύτητας, είναι ευεργετικό.

Περπάτα πιο γρήγορα

Όταν με το καλό φτάσεις περί τα 6.000-8.000 βηματάκια κούμπωσε ταχύτητα για να ανεβάσεις το level. Αν το κάνεις αυτό καθημερινά, με μια κάποια ταχύτητα και με αμείωτη ένταση επί καθημερινής βάσης, κάνεις ένα τεράστιο δώρο στην καρδιά σου. Άρα και στον εαυτό σου.

Περπάτα εκτός σπιτιού

ΟΚ, μπορεί να έχεις μεγάλο σπίτι και να περπατάς εκεί μέσα, σε λούπα. Αλλά μπορεί και να μένεις σε «καμαρούλα μια σταλιά, 2χ3» – δεν γεννήθηκαν όλοι στα λούσα.

Είτε λαός είτε… Κολωνάκι πάντως, το καλύτερο είναι να περπατάς σε εξωτερικούς χώρους. Γιατί συνδυάζει στην πράξη το νους υγιής εν σώματι υγιεί, αφού ανοίγει το μάτι, γαληνεύει και το μέσα σου με την αλλαγή παραστάσεων. Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Και σε αυτό.

Πάρε τις ανηφοριές

Για να φτάσεις σε ακόμα καλύτερο επίπεδο fitness, το να περπατάς σε ανηφόρες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας, αλλά είναι καλύτερη γυμναστική. Πιο απαιτητική, πιο αποδοτική.

Αντί να το πας δηλαδή στα 12.000-15.000 βήματα τη μέρα, μπορείς να μείνεις σε λιγότερα αλλά δυσκολότερα. Για να δουλεύει η καρδιά, τα πόδια.

Και πώς ξέρεις πώς το κάνεις σωστά; Δοκίμασε να τραγουδήσεις όταν κάνεις την άσκηση. Αν σου βγαίνει ανετά, μάλλον δεν την κάνεις με την ένταση που πρέπει.

Κουβάλα βάρος

Πάρε βαράκια όσο περπάτας, και σακούλες με ψώνια κάνουν. Όχι τίποτα 20κιλα και σου φύγει η μέση. Τόσο όσο να ανεβάσεις το συντελεστή δυσκολίας και να δουλέψεις πιο καλά περισσότερα μέρη του σώματός σου, αλλά όχι και τόσα ώστε να ρισκάρεις τραυματισμό.

Και τέλος, τρέξε

Αν δεις πως με το περπάτημα το «χεις», πως σου βγαίνει άνετα, αλλά άρχισες και να το βαριέσαι λίγο, τότε ήρθε η στιγμή για «αλλαγή πίστας». Τζόκινγκ.

Από πλευράς άσκησης, το τρέξιμο είναι καλύτερο από το περπάτημα. Πιο επωφελές για την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Κι εδώ βέβαια θέλει αγάλι αγάλι, μην πας κατευθείαν για… Μαραθώνιο!