Τόσα χρόνια ερευνών, επιστημονικών και ιατρικών άρθρων για να αντιληφθούμε ότι τελικά δεν γνωρίζουμε τίποτα που να αφορά την υγεία μας. Διότι ναι μεν το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά τελικά κάτι άλλο την βλάπτει σοβαρά: η μοναξιά. Αυτό δεν είναι κάτι που διαβάζουμε πρώτη φορά, βέβαια. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως η μοναξιά είναι μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, με τα αποτελέσματα της στη θνησιμότητα να ισοδυναμούν με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.  

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε και από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, η οποία αποκάλυψε πως ο «σημαντικός βιοψυχοκοινωνικός στρεσογόνος παράγοντας», η μοναξιά δηλαδή, είναι μια επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα και ο πιο σοβαρός παράγοντας για την υγεία των ηλικιωμένων συγκριτικά με το πόσο τρώνε, πόσο αλκοόλ πίνουν και πόσο καπνίζουν.

Αναφορικά με τη Δρ. Monica Williams-Farrelly, «οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αυτής της σιωπηρής επιδημίας. Με βάση τη βιβλιογραφία και την έρευνα, η μοναξιά έχει επιρροές στην υγεία που είναι αρκετά σημαντικές και αρκετά ισχυρές. Έτσι με τον ίδιο τρόπο που ρωτάμε τους ηλικιωμένους αν καπνίζουν ή αν μετρούν το σάκχαρο τους, πρέπει να ρωτάμε και αν νιώθουν μόνοι».

Η έρευνα τονίζει πως πρέπει να δοθεί σημασία στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας όχι μόνο για τον εντοπισμό της μοναξιάς αλλά και για την προσφορά απτών λύσεων. «Είναι σημαντική γιατί προσδιορίζει και προτείνει στοιχεία για παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για ηλικιωμένους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που βιώνουν μοναξιά», εξηγεί η κύρια ερευνήτρια Δρ Nicole Fowler, προσθέτοντας πως «οι κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να συζητούν τη μοναξιά με τους ηλικιωμένους ενήλικες ασθενείς τους και να παρέχουν πόρους για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις».

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές τόνισαν επίσης πως αποτελεσματική παρέμβαση είναι η έννοια του Κύκλου των Φίλων. Πρόκειται για ένα ομαδικό μοντέλο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που εστιάζει στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και των φιλιών μεταξύ των συμμετεχόντων.