Επιστήμονες δεν είμαστε για να ξέρουμε πώς ακριβώς προκύπτουν τέτοια συμπεράσματα και ακούμε ήδη νοερά κάποιες φωνές να μας ζητάνε να σταματήσουμε εδώ και τώρα να γράφουμε, σε φάση «και τότε τι θες και μιλάς;». Όμως, φίλε αναγνώστη, μερικά πράγματα είναι τόσο παράδοξα που δεν μπορείς να κρατηθείς, θες να τα πεις, να τα βγάλεις από μέσα σου. Πάμε λοιπόν: Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο όταν έχει το Ισραήλ, όπου γίνεται πόλεμος να θυμίσουμε, στην 5η θέση; Όταν γενικώς μετράει κάτι τόσο αόριστο όσο η ευτυχία;

Ναι, προφανώς και υπάρχουν δείκτες, κριτήρια που μπαίνουν στην εξίσωση ως μεταβλητές και οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα. Ναι. επίσης, η έρευνα ξεκίνησε να μετράει τα «δικά» της πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα (είναι ένας 3ετής μέσος όρος αξιολόγησης της μέσης ποιότητας ζωής). Λες βέβαια και μέχρι πρότινος τα πράγματα κυλούσαν γαλήνια σε μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη…

Γενικώς, αρκετά πράγματα σε βάζουν σε σκέψεις για την φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων. Για 7η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση της λίστας βρίσκουμε τους Φινλανδούς. Με μια (αγία) τριάδα λόγων να βγαίνουν μπροστά για να το εξηγήσουν, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς: Δεν χαλάνε τη ζαχαρένια τους προσπαθώντας να συγκριθούν συγκρίνονται με άλλους, είναι κοντά στη φύση, έχουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις Αρχές και στην κοινότητα. Όντως, όλα αυτά είναι πολύτιμα, να το πούμε αυτό, επιβάλλεται.

Αμέσως μετά στη λίστα, στις θέσεις 2-3-4, έπονται κατά σειρά Δανοί, Ισλανδοί, Σουηδοί. Γενικώς δηλαδή, πάντα κατά τα πορίσματα της Έκθεσης, φαίνεται πως η ευτυχία συμβαδίζει με το… κρύο. Και τότε γιατί όλοι αυτοί κάνουν σαν τρελοί για λίγο ήλιο και έρχονται κατά κύματα το καλοκαίρι προς τα νότια; Γιατί και οι ίδιοι οι Φινλανδοί αυτοτρολάρονται, να δες παρακάτω, επικό:

Τα ’παμε, ξεθυμάναμε, πάμε και στα δικά μας, στα… ζεστά. Για ένα «κρύο ντους». Είμαστε, λέει, η Νο64 πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Η’ η 76η πιο δυστυχισμένη αν το δεις ανάποδα (140 χώρες συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα). ΟΚ, εδώ το «ακούμε» το συμπέρασμα.

Γιατί καλός ο ήλιος, το κρασί, η θάλασσα και το αγόρι ή το κορίτσι μου, αλλά αν δεν έχεις και λεφτά να τα χαρείς, ούτε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αν θες επίσης να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα (κλασικό ελληνικό χούι) και γενικώς αρπάζεσαι με το παραμικρό, ε όσο να το πεις, κάπου επηρεάζεται η ευτυχία. Η οποία, όπως σοφά λέει και το τραγούδι του Μανώλη Φάμελου, ειναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει.