Τα dating apps είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Κάποιοι τα σιχαίνονται, ορισμένοι άλλοι τα χρησιμοποιούν επί καθημερινής βάσεως. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, όμως παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με τις εφαρμογές γνωριμιών. Και δεν είναι μόνο οι boomers, που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι (ίσως και καθόλου), αλλά και οι millennials. Θεωρούν πως ο ρομαντισμός και η γοητεία έχουν χαθεί εξαιτίας τους, και ταυτόχρονα, η χρήση τους έχει κάνει πιο δύσκολες τις παραδοσιακές γνωριμίες. Αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι το μέρος που μπορεί κάποιος να κάνει μια γνωριμία, τη στιγμή που όλοι τις κάνουν μέσω κινητού.Τέλος πάντων αφορμή για το σημερινό άρθρο, στάθηκε μια ανάρτηση στο ελληνικό Reddit, όπου άνοιξε έναν ατέλειωτο διάλογο.

Η ανάρτηση έγραφε:

«Για πολλούς λόγους τα dating apps τα θεωρώ εξαντλητικά και μη αποτελεσματικά αν ενδιαφέρεσαι να γνωρίσεις ανθρώπους με σκοπό μια συντροφική σχέση κι όχι κάτι εφήμερο (no hate σε όσους ψάχνουν το τελευταίο, περί ορέξεως). Τί κανεις στη σημερινή εποχή αν δε θες να μπεις σε αυτό το τριπ; Συνήθως η απάντηση που παίρνω είναι “θεατρική ομάδα”».

Και οι απαντήσεις που ακολούθησαν ήταν διαφόρων ειδών. Κάποιοι είπαν πως γίνονται γνωριμίες σε γάμους ή κηδείες (μακάβριο το δεύτερο ρε παιδιά), ακόμα και σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ. Οι λαϊκές ασχολίαστο. 

Μεγάλη συζήτηση, σε σημείο να γίνει νέα ανάρτηση στο Reddit, ήταν οι γνωριμίες στα γυμναστήρια. Ένας χρήστης έγραψε:

«Γυμναστήριο θα έλεγα κατά την προσωπική μου εμπειρία το 90% των ανθρώπων δεν θέλει να ενοχληθεί και να ανταλλάξει κουβέντες. Σε αυτή την κατηγορία είμαι και εγώ. Θέλω να βάλω τα ακουστικά μου και να τα βγάλω όταν τελειώσω. Πολλές φορές κάποιος μπορεί να έχει όρεξη για κοινωνικότητες αλλά τις κόβω ευγενικά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Αυτοί που μιλάνε συνέχεια έχουν έρθει με παρέα ήδη.

Παρατηρώ όμως ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά στα ομαδικά του γυμναστηρίου. Όταν μπαίνω που και που για κανένα kick-boxing βλέπω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο κοινωνικοί και φαίνεται να θέλουν γνωριμίες. Εκεί δεν κάνεις προπόνηση με ακουστικά να είσαι ‘χαμένος’ οπότε παίζουν αστεία, πειράγματα, συζητήσεις κτλ. Ακόμα και οι κοπέλες του group ήρθαν να συστηθούν και έπιασαν συζήτηση (δεν εννοώ κάτι πονηρό). Οπότε ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάσει κάποιος στα ομαδικά του γυμναστηρίου».

Στα χόμπι γίνονται τα καλύτερα μάλλον

«Επένδυσε σε χόμπι και συνδέσου με ανθρώπους που έχετε το ίδιο χόμπι, ανεξαρτήτως φύλου. Αργά ή γρήγορα θα βρεις και σύντροφο».

«Δουλειά, Γυμναστηριο, δραστηριότητες! Ο,τι καλύτερο ειδικά για μετά τα 28-30!»

«Εγώ θα έλεγα, ναι χόμπι, αλλά κοινωνικά χόμπι. Για παράδειγμα, η δική μου αθλητική ομάδα οργανώνει εξόδους, τραπέζια κτλ. Μόνο που όλοι έχουν σχέσεις…».

«Activities, σύλλογοι με κάποιο κοινό χόμπι, πχ τρέξιμο, μουσική, χορευτικά, χορωδίες, σκακι, βιβλία whatever. Έχεις αυτόματα θέμα συζήτησης».

Αλλά και το μετρό δεν πάει πίσω

«Ο πρωην μου, με βρηκε στο μετρο. Ειχα τα ακουστικα και ουτε καν τον ειχα δει, αλλα μου εγραψε στο τηλεφωνο του «εισαι πανέμορφη μπορω να εχω το τηλεφωνο σου», και επειδη ηταν και αυτος κιουτ του το εδωσα και καπως ετσι αρχισαμε λμαο».

Κι εδώ ένα εγχειρίδιο γνωριμιών

  1. Κοινωνικός κύκλος (φίλοι ή γνωστοί φίλων ή συγγενών)
  2. Online αλλά όχι dating app (Instagram, Facebook)
  3. Μπαρ, κλαμπ, παραλία, πάρκο με πατροπαράδοτο πέσιμο.
  4. Μεσω κοινής δραστηριότητας είτε αυτή είναι λέσχη βιβλίου, κατηχητικό, ποδηλασία, σχολή χορού, συναυλία.. απλά και πάλι χρειάζεται πέσιμο.

Και εδώ η ελπίδα

«Ρε φίλε, συγγνώμη, η ριμάδα η ζωή είναι η απάντηση. Έρχεσαι σε επαφή με άτομα, με άτομα που γνωρίζουν άλλα άτομα, έχεις δουλειά, οικογένεια, αδέρφια ξαδέρφια φίλους, ζεις σε μια κοινωνία που είναι σχετικά ανοιχτή με κοινωνική ζωή. Κάπου δεν θα τύχει να γνωρίσεις ένα άτομo συχνά πυκνά; Wtf δλδ».

Και η συμβουλή

«Καφέ, μπαρ, φίλους, γνωστούς, στον δρόμο άσχετα, στο γυμναστήριο, κτλπ. Δεν είναι πολύ δύσκολο.. απλά εμφανίσιμος λίγο να είσαι θέλει και να έχεις μπλαμπλα».