Όσο και να προσπαθούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει, από φόβο να την αναγνωρίσουμε, η κατάθλιψη είναι η νόσος του 21ου αιώνα. Πρόκειται για τη νόσο που φλερτάρει με έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας, κάνοντας την σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι το 2020, το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μας.

Σε γενικές γραμμές, πλησιάζει πιο πολύ τις γυναίκες, ενώ τα ηλικιακά της γούστα είναι συνήθως μεταξύ 25 και 45 ετών. Όπως καταλαβαίνεις, η οικονομική κρίση ήρθε να κάνει το κερασάκι, σε αυτήν την πικρή τούρτα.

Τα πράγματα είναι αντικειμενικά σοβαρά και το υποκειμενικό βίωμα, δύσκολο για τον καθένα ξεχωριστά. Η κακή διάθεση και το να μην βρίσκεις ευχαρίστηση σε τίποτα, σε συνδυασμό με μια μόνιμη κούραση και έναν κακό ύπνο, είναι καμπανάκια που πρέπει να ακούσεις. Θες και άλλα; Η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης, το αίσθημα ενοχής και σκέψεις που καθηλώνουν το σώμα, μπορούν να κάνουν τη ζωή μας μια επίγεια κόλαση.

Τα παρακάτω σκίτσα, δεν είναι ούτε θαυματουργά και σίγουρα ούτε θεραπευτικά. Είναι μόνο μια απεικόνιση, που μπορεί να σε κάνει να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε μια πλαστή καθημερινότητα, που δείχνεις ενώ δεν είσαι καλά. Αν πραγματικά μπορείς να διακρίνεις στοιχεία δικά σου, στις παρακάτω εικόνες, αναζήτησε βοήθεια από ανθρώπους που θέλουν να είσαι και όχι απλά να δείχνεις ευτυχισμένος.

Θυμήσου: Η ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!