Χρόνια πολλά τώρα, ακούμε και ξανακούμε για την Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας, την τραυματισμένη Ελλάδα που αναζητά να υψώσει λάβαρα ελπίδας. Σήμερα, θα παγώσουμε τη θλίψη, θα αγκαλιάσουμε την προσπάθεια και θα αποδείξουμε ότι η καρδιά είναι ο πιο δυνατός μυς του ανθρώπου.

Η Αμυμώνη του μύθου, ήταν νύμφη. Ο Ποσειδώνας της ζήτησε να τραβήξει την τρίαινα από τον βράχο και άφθονο νερό ξεπήδησε από το σημείο εκείνο. Η πηγή, δεν στέρευσε ποτέ! Κάπως έτσι δεν στερεύει η πίστη των ανθρώπων που ασχολούνται με τον Σύλλογο Αμυμώνη, για ένα καλύτερο αύριο των συνθηκών της ζωής των παιδιών όλων μας. Φίλοι καρδιακοί, των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Η Αμυμώνη επιλέχθηκε από το Act4Greece, για να διεκδικήσει μέσω crowdfunding τους πόρους για την κατασκευή Πρότυπης Παιδικής Χαράς, μοναδική στην Ελλάδα, για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Τι είναι όμως στα αλήθεια η “Πρότυπη Παιδική Χαρά”;


Η συγκεκριμένη δράση αφορά στον σχεδιασμό και τη λειτουργία ειδικού χώρου απασχόλησης, απολύτως προσβάσιμου σε παιδιά και ενηλίκους κάθε ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες (πχ εγκεφαλική παράλυση). Πρωταρχικός σκοπός της είναι να δοθεί δυνατότητα πραγματικής ψυχαγωγίας και συναισθηματικής εκτόνωσης, στα άτομα αυτά που τις στερούνται απόλυτα. Συγκεκριμένα, η Παιδική Χαρά θα διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Ειδικό εξοπλισμό για χρήση από άτομα με βαριά αναπηρία, βραβευμένο και σύμφωνο με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Έντονες χρωματικές αντιθέσεις μεταξύ παιχνιδιών και επιφάνειας φόντου, οι οποίες επιτρέπουν σε παιδιά με περιορισμένη όραση να εντοπίζουν τα παιχνίδια και να τα χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη αυτονομία.
  • Χρήση διαφοροποιημένων υλικών και κατάλληλων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την οριοθέτησή της με μαλακά υλικά.
  • Ποικιλία αισθητηριακών ερεθισμάτων, με μουσικά όργανα εξωτερικού χώρου, σύμπλεγμα διαφόρων ειδών κούνιας για όλες τις βαθμίδες αναπηρίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα και σε παιδιά με αναπηρικά αμαξίδια να συμμετέχουν ενεργά στην κίνηση και το παιχνίδι, μαζί με παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
  • Χώρο για ελεύθερο παιχνίδι όπου θα μπορούν παιδιά και εκπαιδευτές να συγκεντρώνονται και να επικοινωνούν στα διαλείμματα του παιχνιδιού.
  • Ενσωμάτωση φυσικών δραστηριοτήτων στα παιχνίδια, ώστε τα άτομα με δυσκολίες του άνω κορμού να χρησιμοποιούν μοχλούς, σχοινιά και τιμόνια για να προκαλέσουν την κίνηση του παιχνιδιού.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και τη χαρά.

Ο κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, με την επιμέλεια των εκπαιδευτών της Αμυμώνης, επιτρέπουν την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, που θα διασφαλίζουν την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων, για την όσο το δυνατόν ομαλή ψυχοσωματική, αισθητηριακή, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Η Αμυμώνη, μας καλεί για μία ακόμη φορά να βοηθήσουμε την προσπάθεια της. Ζητά από όλους εμάς να συνεισφέρουμε μέσω της πλατφόρμας του Act4Greece απ’ ευθείας με ένα κλικ, είτε μέσω κατάθεσης στον ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας για τη δράση αυτή, προκειμένου να βοηθήσουμε στη συγκέντρωση των πόρων και όλοι μαζί να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.

Στο  παρακάτω link θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τη διαδικασία για να προσφέρεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά σου μεγιστοποιείται μέσω της διάδοσης της δράσης αυτής σε συνεργαζόμενους δικούς σου φορείς, στους χώρους εργασίας, στα social media και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θεωρείς αποτελεσματικό. Η δύναμη των πολλών, είναι η βάση της επιτυχίας του εγχειρήματος.

https://www.act4greece.gr/challenge/playground-gr/

Η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding, είναι μια απλή, διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης. Kάθε πολίτης, εταιρεία ή φορέας, μπορεί να συνεισφέρε ανάλογα με τις δυνατότητές του, με χρήματα ή σε είδος, στη στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών. Η δράση “Πρότυπη Παιδική Χαρά για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες” θα διαρκέσει από 15.12.2016 έως 30.04.2017, με ποσό στόχο €47.000.

Η Πρότυπη Παιδική Χαρά, σχεδιάζεται να λειτουργήσει στους χώρους του Κέντρου “Ίριδα” στο Ελληνικό. Κάνε το 2017 να είναι η χρονιά όλων, καλύτερη!