Έχεις ακούσει τόσα πολλά για τη μαριχουάνα που είναι πολύ λογικό να έχεις βρεθεί σε θέση να μην ξέρεις τι να πιστέψεις. Γι’ αυτά τα θέματα είμαστε εμείς εδώ όμως αγαπητέ προβοκάτορα. Για να τα ξεδιαλύνουμε και να σου δίνουμε καθαρές και ξάστερες απαντήσεις. Φυσικά δε θα τα βγάλουμε από το κεφάλι μας. Κάναμε την έρευνά μας και στην παρουσιάζουμε.

Βασικό συστατικό της μαριχουάνας (και αυτό που ευθύνεται για την παραισθησιογόνα δράση της) είναι η Τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς THC (TetraHydroCannabinol). Η THC είναι και ο λόγος που η μαριχουάνα είναι απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες της γης. Γιατί όμως σε κάποιες χώρες επιτρέπεται η χρήση της είτε για διασκέδαση είτε για ιατρική χρήση;

Η απάντηση είναι μία και πολύ απλή. Γιατί η επιστημονική κοινότητα είναι χωρισμένη στα δύο. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποια πλευρά έχει τους περισσότερους υποστηρικτές αλλά και οι δύο έχουν φανατικούς υπέρμαχους και εξίσου φανατικούς επικριτές. Και οι μεν και οι δε έχουν τα επιχειρήματά τους, άλλα πειστικά άλλα όχι, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν τα γνωρίζεις δεν μπορείς να σχηματίσεις άποψη. 

Αντλώντας πληροφορίες (μεταξύ άλλων) από τον ψυχίατρο και συγγραφέα του Marijuana: The Unbiased Truth about the World’s Most Popular Weed και καθηγητή του Harvard Medical School, Kevin Hill μέσω των απαντήσεών του στους χρήστες του Reddit, ας κάνουμε μια προσπάθεια να τα πάρουμε με τη σειρά.

Εθισμός
Έρευνες έχουν δείξει πως το 9% των ενηλίκων και το 17% των ανηλίκων που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας, τελικά εθίζονται. Ποσοστό αρκετά μικρό σε σχέση με τα λεγόμενα “σκληρά ναρκωτικά”. Οπότε ναι, είναι εθιστική σε περιπτώσεις πολύ συχνής χρήσης. Επίσης ανιχνεύεται στα ούρα 4 ώρες μετά τη χρήση της.

Τι συμβαίνει αν σταματήσεις να κάνεις χρήση
Όπως αναλύσαμε και παραπάνω, δεν είναι πολύ πιθανό να εθιστείς στη μαριχουάνα. Ωστόσο αν αυτό συμβεί (δηλαδή να κάνεις χρήση κάθε μέρα, αρκετές φορές τη μέρα) και σταματήσεις, τότε θα έρθεις αντιμέτωπος με στερητικά σύνδρομα. Οξυθυμία, έντονο άγχος και δυσκολία στον ύπνο είναι μερικά από αυτά. Αντίθετα, τα στερητικά σύνδρομα του αλκοόλ είναι πολύ πιο επικίνδυνα ενώ μπορούν σε μερικές περιπτώσεις να αποβούν και μοιραία. Ναι, η μαριχουάνα είναι λιγότερο βλαβερή από το αλκοόλ.

Γιατί φτάνουν στον εθισμό οι χρήστες
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Johann Hari με τίτλο “The First and Last Days of the War on Drugs”, αυτό που φταίει για τη ροπή προς τον εθισμό είναι κυρίως η μοναχικότητα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Βιετνάμ. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% αυτών έκανε καθημερινή χρήση μαριχουάνας και ηρωίνης όσο βρισκόταν στο πεδίο μάχης.

Όταν οι στρατιώτες επέστρεψαν στα σπίτια τους, το 95% αυτών σταμάτησε να κάνει χρήση γιατί δεν ένιωθαν πια πως είναι μόνοι τους.

Περιεκτικότητα
Τη δεκαετία του 1960 η μέση περιεκτικότητα ενός φυτού σε THC ήταν 3-4%. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι σήμερα το ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 13%. Αυτό λογικά δικαιολογείται εξαιτίας τη επεξεργασίας στην οποία υπόκειται η μαριχουάνα για τη μεγαλύτερη παραγωγή κέρδους. Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως σε όποια μορφή και να καταναλωθεί, έχει τα ίδια αποτελέσματα. Απλά εκείνοι που την τρώνε αντί να την καπνίζουν, συνήθως καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα επειδή δεν νιώθουν γρήγορα την επίδρασή της.

Πρόκληση βλαβών
Η μαριχουάνα είναι βλαβερή. Σε κάποιες περιπτώσεις (που θα αναλύσουμε παρακάτω) μπορεί να έχει ευεργετικές δράσεις αλλά γενικά είναι βλαβερή. Δεν κάνει τόσο μεγάλο κακό στον οργανισμό όσο τα οπιούχα, αλλά μη γελιέσαι, δεν κάνει και καλό. Ειδικότερα, στα άτομα κάτω των 25 ετών των οποίων ο εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος, κατάθλιψη, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες για να εμφανίσουν σχιζοφρενικές τάσεις.

Θετική επίδραση
Είπαμε θα το δούμε αντικειμενικά το θέμα. Ναι, έχει και θετική επίδραση η χρήση της μαριχουάνας και γι’ αυτό αλλωστε σε αρκετές χώρες επιτρέπεται η ιατρική (και όχι μόνο) χρήση της, ενώ σε μερικές άλλες βρίσκεται υπό συζήτηση. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις με ναυτία, γλαύκωμα, έντονο και συνεχή πόνο, σκλήρυνση αλλά και σε όσους ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Αντί επιλόγου, μία φράση από το βίντεο που θα δεις παρακάτω: “Το αντίθετο του εθισμού δεν είναι η νηφαλιότητα. Είναι η επικοινωνία”.

https://www.youtube.com/watch?v=ao8L-0nSYzg
 
Όπως λέει και ο ντόκτορ, “ο μεγαλύτερος μύθος για τη μαριχουάνα είναι πως δεν κάνει κακό”. Τα συμπεράσματα δικά σου.