Η ψυχολογία γι’ άλλους είναι επιστήμη, και γι’ άλλους ένα μεγάλο ψέμα. Οι ψυχολόγοι, γι’ άλλους είναι πρώτοι μάγκες, και γι’ άλλους μορφωμένοι τσαρλατάνοι. Ε, λοιπόν σήμερα, θα ρίξουμε μια γερή σφαλιάρα στη μούρη των δεύτερων.

Η ψυχολογία κύριοι, δεν είναι επιστήμη γιατί είναι τέχνη! Μια τέχνη φτιαγμένη να κάνει εύκολη την καθημερινότητά σου. Τσέκαρε εδώ 10 τρόπους με τους οποίους οι ψυχολόγοι σου λύνουν τα χέρια. 10 βήματα για μια πιο άνετη ζωή, ακολουθώντας απλώς αυτά τα μικρά, έξυπνα τρικ. 

Και άλαλα τα χείλη των ασεβών!

1. Οι άντρες ακούν τις γυναίκες μόνο 6 λεπτά.

Έρευνες δείχνουν ότι η αντρική ακοή είναι επιλεκτική. Ας πούμε, τους άλλους άντρες τους ακούει για 15 λεπτά, ενώ τις γυναίκες μόνο για 6! Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άντρες είναι γαϊδούρια αν ακούσεις μια κοπέλα στ’ αλήθεια, είσαι ήδη πολύ μπροστά απ’ τους υπόλοιπους, άντρα αναγνώστη. Για δοκίμασε…

2. Αν γράφεις τις σκέψεις σου, μειώνεις το άγχος.

Γράψε για τις τραυματικές σου εμπειρίες και τις σκέψεις σου, κι όλα θα δείχνουν πιο όμορφα ύστερα απ’ αυτό. Αλήθεια. Πάνω από μία έρευνες το επιβεβαιώνουν. Εναλλακτικά, φάε σοκολάτα. (Το Provocateur διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την παρακάτω εικόνα).

3. Θες να διώξεις ένα τραγούδι που σου κόλλησε; Τραγούδα το τέλος του!

Πόσες φορές σου ‘χει κολλήσει ένα τραγούδι και δεν μπορείς να το βγάλεις απ’ το μυαλό σου; Ε, η λύση τελικά είναι πιο εύκολη απ’ όσο νομίζεις. Απλά τραγούδησέ του ως το τέλος. Και τσουπ! Έφυγε…

4. Αν παίζεις βίντεο γκέιμ, κάνεις κουμάντο στα όνειρά σου.

Τα βίντεο γκέιμ όπως και τα όνειρα, δημιουργούν στο μυαλό σου παράλληλες πραγματικότητες. Οπότε, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως, αν παίζεις πολλά βίντεο γκέιμ, μπορείς να ελέγξεις και να “κρατήσεις” τα όνειρά σου με μεγάλη επιτυχία. Να τι ν’ απαντήσεις στη μάνα σου, την επόμενη φορά που θα σου πει ότι παίζεις “πολλές ώρες αυτά τα πίου-πίου”.

5. Αν κοιτάς κάποιον στα μάτια, δεν μπορεί να σου κόψει την κουβέντα.

Αν θες να κρατήσεις ζωντανή μια συζήτηση, την ώρα που ο άλλος μιλάει κοίτα τον στα μάτια. Δεν θα μπορέσει να σταματήσει να μιλάει, κι οι λόγοι κρύβονται στο ακριβώς επόμενο βήμα.

6. Μετά από 4 δευτερόλεπτα, η σιωπή γίνεται αμήχανη.

Η σιωπή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συζητάνε, όταν κρατήσει πάνω από 4 δευτερόλεπτα, μπορεί να γίνει ανυπόφορα αμήχανη, να τους γεμίσει άγχος και να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό και κανείς δεν θέλει μεγάλες παύσεις σε μια συζήτηση. Mίλα ή άκου, ποτέ μην κάνεις μαζί και τα δύο, αλλά ούτε κανένα τους.

  

7. Το μπλε χρώμα αυξάνει την παραγωγικότητα.

Γενικότερα το χρώμα στους τοίχους τονώνει τη διάθεση για δουλειά και δημιουργεί χαρά στους εργαζομένους, αλλά ειδικά το μπλε χρώμα αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγικότητα. Αν μάλιστα το συνδυάσεις με πορτοκαλί, εκεί πια… θα πετάξει η ομάδα!

8. Αν έχεις ένα μωρό στο πορτοφόλι σου, είναι πιθανότερο να στο επιστρέψουν αν το χάσεις!

Ψυχολογικό πείραμα στο Εδιμβούργο έδειξε πως, έτσι και κάποιος βρει ένα πορτοφόλι στο δρόμο, είναι πιθανότερο να το επιστρέψει αν δει μέσα τη φωτογραφία ενός μωρού. Κι όχι απλά πιθανότερο, αλλά 88% πιθανότερο! Κίνητρο για να κάνεις ένα παιδί; Ναι, δίκιο έχεις, κλέψε μια φωτογραφία απ’ το μικρό ξαδερφάκι σου.

 

9. Αν μιλάς για τους στόχους σου… χάνεις το κίνητρο!

Αν μιλάς στους άλλους για τους στόχους σου, μπαίνεις στο τρυπάκι να τους νιώσεις ήδη ολοκληρωμένους. Και τελικά προσπαθείς λιγότερο γι’ αυτούς απ’ ο,τι αν τους κρατούσες για πάρτη σου. Μυστικοπάθεια: το κλειδί της επιτυχίας!

10. Μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι κοιμήθηκε αρκετά!

Κι όμως, αν πεις στον εαυτό σου “είμαι ξεκούραστος, έχω κοιμηθεί αρκετά” και το πιστέψεις, τότε το σώμα σου θα αντιδρά σαν να ‘χει όντως κοιμηθεί αρκετά. Όλα είναι θέμα αυθυποβολής. Μόνο μην το μάθει το αφεντικό…

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

7+1 αντρικές συμπεριφορές που δεν είναι “ζηλίτσες”, αλλά ωμός μισογυνισμός

Χριστίνα Αθανασιάδου, τι ακριβώς είναι η Φεμινιστική Ψυχολογία;

Οι πιο καμένες αναρτήσεις στην ομάδα “Φίλοι της Ψυχολογίας