Ένα κανονικό πρωινό έχει ως εξής: Πίνουμε καφέ με το που σηκωνόμαστε, φτάνουμε γραφείο και φτιάχνουμε ξανά καφέ και αφού πίνουμε κάμποσες γουλιές τότε μόνο επικοινωνούμε με τους γύρω μας. Όλα αυτά όμως με άδειο στομάχι. Το ζήτημα είναι πως όσο ιδανικό πιστεύουμε εμείς πως είναι για τον εαυτό μας, άλλο τόσο λένε οι επιστήμονες πως είναι ό,τι χειρότερο, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Καλά τα έχουμε καταφέρει γενικά στη ζωή μας.

Τέλος πάντων, αυτή τη βροχερή Δευτέρα ερχόμαστε εμείς να σας πούμε πως οι επιστήμονες έκαναν την έρευνά τους και έφτασαν στο συμπέρασμα πως το να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι έχει αρνητικές συνέπειες. Διότι η καφεΐνη επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα, αφού ξεκινάει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, με αποτέλεσμα αν αυτό είναι άδειο, το οξύ να βλάψει το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσει δυσπεψία. 

via GIPHY

Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος κίνδυνος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, τρέμουλο και άλλες επιπτώσεις στέρησης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διάθεση. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τα συμπτώματα άγχους, καθώς και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ενώ λίγη κορτιζόλη είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού, υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση και μη ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Χάλια σας την κάναμε αυτή τη Δευτέρα.

Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, διότι αν ξεκινήσουμε να πίνουμε δύο ποτήρια νερό με το που ξυπνάμε, τότε αποβάλλονται οι τοξίνες αλλά και το λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα.Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, το νερό σε άδειο στομάχι το πρωί βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού κατά περίπου 24%.