Το τι είναι διακοπές για τον καθένα είναι μια εντελώς προσωπική συνθήκη, συχνά δυναμική και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες της ζωής του. Κάποιος μπορεί να γουστάρει party από το βράδυ ως το πρωί. Άλλος να δει όσο περισσότερα διαφορετικά πράγματα γίνεται, να ταξιδέψει. Άλλος να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει δίπλα σε αγαπημένα του πρόσωπα. Και κάποιος μπορεί πολύ απλά να μη θέλει να δει ή να μιλήσει σε άνθρωπο.

Με την τελευταία κατηγορία λέμε να ασχοληθούμε εν προκειμένω. Καθότι το νέο trend του 2024 στα ταξίδια, από Αμερική μεριά που μας έρχονται πολλά τέτοια, είναι αυτό που αποκαλείται «βουβές διακοπές». Όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει να αποσυνδεθεί από τη συχνά αφόρητη πίεση της καθημερινότητας, από τη ρουτίνα. Επιζητά έτσι να παραδοθεί στην ησυχία, να ακούσει τον εαυτό του, τις σκέψεις του, τα «θέλω» του.

Να μην ακούει άλλο θορύβους. Των υπολογιστών, των τηλεφώνων, της επαγγελματικής πραγματικότητας, της πόλης. Να φορτίσει τις μπαταρίες του μέσα από μια εσωτερική αναζήτηση, να έρθει σε επαφή με τη φύση και να αφήσει κατά μέρος τα «μη» και τα «πρέπει» του πολιτισμού. Enjoy the silence…Γιατί, καμιά φορά, μπορείς να πεις πολλά χωρίς να ανοίξεις το στόμα σου.

Και τι περιλαμβάνει το ταξιδιωτικό «πακέτο» ενός σιωπηρού ταξιδιώτη; Περίπατους στη φύση ή στα δάση, διαλογισμό… Πολλοί all inclusive προορισμοί έχουν εντοπίσει την τάση και προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να το ζήσουν ακριβώς όπως επιθυμούν. Αφήνοντας το κινητό τους τηλέφωνο στην είσοδο για να μην μπουν στον πειρασμό να σπάσουν την εκούσια omerta με τον έξω κόσμο…

Το πόσο σε βάθος θέλει κανείς να πάει στο κομμάτι «σιωπή», είναι αυστηρά δικιά του υπόθεση. Ένας αρχάριος μπορεί να ξεκινήσει με μοναχικές βόλτες, οι πιο προχωρημένοι το μετατρέπουν σε ταξίδι πνευματικότητας, σε απόδραση του νου. Κι αν όλο αυτό σας θυμίζει κάτι από Βουδισμό, δεν πέσατε καθόλου έξω. Αυτή είναι η βάση αυτού του ταξιδιωτικού κινήματος, από εκεί πηγάζει μια διαδικασία που φιλοδοξεί να έχει ως αποτέλεσμα την πνευματική και σωματική υγεία, την πολυπόθητη ισορροπία.

Είναι πάντως πολύ σημαντικό πριν αποφασίσει κάποιος να κάνει αυτό το είδος διακοπών (ή διακοπής) να ξέρει γιατί το κάνει, να είναι απολύτως συνειδητοποιημένος.  Να το θέλει πραγματικά δηλαδή και να μην το κάνει μόνο και μόνο επειδή το είδε στο TikTok και τον παρέσυρε η δύναμη του μιμητισμού, η γοητεία του «αυτό είναι η νέα μόδα».  Δεν θα ήταν κακή ιδέα επίσης να κάνει μίνι πρόβες στην καθημερινότητά του, για να δει αν του ταιριάζει, αν είναι κάτι που όντως έχει ανάγκη.

Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μόνος σου, με τον εαυτό σου. Δεν είναι όλοι σε θέση να το αντέξουν, δεν έχουν μάθει όλοι να το διαχειρίζονται. Απαιτεί αυστηρή αυτοπειθαρχία καθώς και να έχει προηγηθεί μια ισχυρή διαδικασία προσπάθειας για αυτογνωσία.

Ωραίες οι μόδες και τα καινούρια πράγματα, μόνο που δεν είναι όλα για όλους. Και ο σιωπηλός τουρισμός δεν ευνοεί την επίδειξη – το ακριβώς αντίθετο. Μην ξεχνάμε επίσης πως το εκπληκτικό τραγούδι των Simon & Garfunkel, «The sound of silence» ξεκινάει με το στίχο «Hello darkness my old friend»…