Η κίνηση στους δρόμους είναι ένα δωρεάν τεστ για να ελέγξουμε την υπομονή μας. Και συνήθως συνοδεύεται από αυτοκρατορική αποτυχία. Είναι τόσο αφόρητη που κάθε πρωί καταλήγουμε να σιχτιρίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο. Και αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται φεύγοντας από αυτό. Επομένως το ότι η κίνηση μας κάνει κακό, το γνωρίζουμε ήδη, δεν χρειάζονται κάποιες ειδικές μελέτες για να το επιβεβαιώσουμε. Ωστόσο, στη Νότια Κορέα, μια χώρα που θεωρείται πως έχει τους μεγαλύτερους χρόνους μετακίνησης, αποφασίσαν να έχουν μια πιο σφαιρική εικόνα. 

Έτσι διεξήχθη μια μελέτη σε περίπου 23.000 ανθρώπους, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την καθημερινή κίνηση. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως οι Νοτιοκορεάτες που χρειάζονται πάνω από μία ώρα για να φτάσουν στη δουλειά τους, έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, συγκριτικά με εκείνους που θέλουν ένα μισάωρο μόνο. 

Ο ερευνητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο  Inha στην Κορέα, και οι συνάδελφοι του, ανέλυσαν δεδομένα από το Fifth Korean Working Condition Survey, μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήχθη το 2017. Με τη σειρά τους, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις με βάση τον δείκτη ευημερίας πέντε σημείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τον οποίο οι ερευνητές βαθμολόγησαν την ψυχική τους υγεία.

κίνηση

Το 25% ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης. Η σχέση μεταξύ των ωρών μετακίνησης στον δρόμο και της κακής ψυχικής υγείας των ανδρών ήταν ισχυρότερη για όσους ήταν άγαμοι, εργάζονταν περισσότερες από 52 ώρες την εβδομάδα και δεν είχαν παιδιά. Μεταξύ των γυναικών, οι μεγάλοι χρόνοι μετακίνησης συσχετίστηκαν πιο έντονα με συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα, σε εργασία με βάρδιες και εκείνων με παιδιά.

«Με λιγότερο ελεύθερο χρόνο, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να ανακουφίσουν το στρες της ημέρας και να καταπολεμήσουν τη σωματική κόπωση μέσω του ύπνου, των χόμπι και άλλων δραστηριοτήτων», ανέφεραν οι ερευνητές. 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η κορεατική έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν την πανδημία Covid, που σημαίνει πως πλέον ο τρόπος εργασίας έχει διαφοροποιηθεί, αφού πολλοί επιλέγουν την τηλεργασία.