Οι δεσμοί μεταξύ των χαρακτηριστικών μιας προσωπικότητας και του μουσικού γούστου δεν έχουν διερευνηθεί πολύ, αλλά ορισμένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πράγματι σχετίζονται σε κάποιο βαθμό. Σε μια μελέτη, για παράδειγμα, οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 36.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως να αξιολογήσουν περισσότερα από 104 διαφορετικά μουσικά στιλ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσωπικότητα και το μουσικό γούστο πράγματι συνδέονται, αλλά παίζουν ρόλο και άλλες ατομικές διαφορές.

Η μελέτη των ψυχολόγων Jason Rentfrow και Sam Gosling, έδειξε ότι η μουσική που ακούνε οι άνθρωποι μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικά ακριβείς προβλέψεις για την προσωπικότητά τους. Οι εξωστρεφείς προτιμούσαν το βαρύ μπάσο, ενώ όσοι απολαμβάνουν πιο σύνθετα στιλ, όπως η τζαζ και η κλασική μουσική, είναι δημιουργικοί και έχουν υψηλότερο IQ. Θα κρατήσουμε τις αποστάσεις μας από αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας, ίσως και να ταυτιστείτε.

Pop: Εξωστρεφής, ειλικρινής και συμβατικός. Αν και οι λάτρεις της pop μουσικής ήταν εργατικοί και είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι λιγότερο δημιουργικοί και πιο δυσάρεστοι από εκείνους που ακούνε άλλη μουσική.

Hip-hop: Παρά το στερεότυπο ότι οι λάτρεις του hip hop είναι «επιθετικοί,, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι ακροατές έτειναν να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και ήταν γενικά πιο εξωστρεφείς από τους φίλους άλλων στιλ.

Country: Ποιος ακούει country, ξεκινάμε από εκεί. Αλλά… Συνήθως είναι πιο εργατικοί, συμβατικοί, εξωστρεφείς και συντηρητικοί. Παρόλο που η μουσική country συχνά επικεντρώνεται στον «σπαραγμό», οι άνθρωποι που την προτιμούν έτειναν να είναι συναισθηματικά σταθεροί. Επίσης, κατατάσσονταν χαμηλότερα από τους άλλους σε σχέση με το πόσο θέλουν να βιώσουν νέες εμπειρίες.

Rock/heavy metal: Η rock και το heavy metal συχνά προβάλλουν εικόνες θυμού επιθετικότητας, διαβάζουμε στο verywellming. Διαφωνούμε. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εν λόγω ακροατές είναι ευγενικοί, δημιουργικοί και εσωστρεφείς. Έτειναν επίσης να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Indie: Οι οπαδοί του indie είδους καταγράφηκαν ως εσωστρεφείς, πνευματώδεις και δημιουργικοί, αλλά λιγότερο εργατικοί και ευγενικοί από τους φίλους άλλων ειδών. Η παθητικότητα, το άγχος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση ήταν άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Dance μουσική: Όσοι προτιμούσαν τη χορευτική μουσική ήταν συνήθως εξωστρεφείς, διεκδικητικοί και ανοιχτοί σε εμπειρίες, αλλά κατατάσσονταν χαμηλότερα από τους άλλους στην ευγένεια.

Κλασική: Οι λάτρεις της κλασικής μουσικής ήταν γενικά κάπως εσωστρεφείς αλλά άνετοι με τον εαυτό τους. Η δημιουργικότητα και η υγιής αυτοεκτίμηση ήταν κοινά μεταξύ τους.

Jazz, blues, soul: Εξωστρεφείς με υψηλή αυτοεκτίμηση. Τείνουν επίσης να είναι πολύ δημιουργικοί, έξυπνοι και άνετοι.

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται μέσω της μουσικής και τη χρησιμοποιούν ως μέσο για να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές αισθάνονται άβολα σχετικά με το μουσικό τους γούστο: Θεωρούν την κριτική για τη μουσική τους ως κριτική εναντίον τους.