Είναι ήδη αρκετά αστείο καθώς το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε για να φιλοξενηθεί -και- στα social media. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε σε φούσκα και ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Ή γίνεται; Πρόσφατα παρακολουθήσαμε ξανά το «The Social Dilemma» στο Netflix και κάναμε κάποιες σκέψεις. Από την επεξεργασία και την ανάλυση μέχρι την υλοποίησή τους, βέβαια, μάς χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα. Τα social media, άλλωστε, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok και το Instagram καθημερινά.

Σκεφτήκατε ποτέ όμως τι θα κερδίσετε αν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας από τον ιντερνετικό κόσμο; Αν όχι, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει ο Jarion Lanier ο οποίος αφιερώνει πολύ χρόνο σε ομιλίες για το πώς τα social media καταστρέφουν τη ζωή μας.

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να απορροφήσουν πολύ χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν ώρες κάθε μέρα για να σερφάρουν στο feed τους, να σχολιάσουν αναρτήσεις και να επικοινωνήσουν με άλλους. Με την διαγραφή τους, θα έχετε περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, είτε πρόκειται για να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, είτε για να ασχοληθείτε με ένα χόμπι, είτε για να εργαστείτε σε ένα προσωπικό έργο.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας λιγότερο με άλλους ανθρώπους

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για σύγκριση και φθόνο, καθώς οι άνθρωποι συχνά επιμελούνται τις διαδικτυακές τους προσωπικότητες για να παρουσιάσουν μια τέλεια εικόνα της ζωής τους -φυσικά δεν ισχύει. Με την «εγκατάλειψη» των social media, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλους και να επικεντρωθείτε περισσότερο στους δικούς σας στόχους και τις δικές σας φιλοδοξίες.

Θα σταματήστε να αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη του καταναλωτισμού (δεν πέφτουμε από τα σύννεφα), με τους τους διαφημιστές και τους influencers να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες που στην πραγματικότητα μπορεί να μην χρειάζεστε. Με το delete μπορείτε να μειώσετε την πίεση που αισθάνεστε να ακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις και να επικεντρωθείτε περισσότερο στο να ζείτε μια απλή ζωή.

Εστιάζετε στους στόχους σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποσπάσουν σημαντικά την προσοχή σας από τους στόχους και τις προτεραιότητές σας. Με την διαγραφή τους, μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον αντιπερισπασμό και να επικεντρωθείτε περισσότερο στην επίτευξη των προσωπικών και επαγγελματικών σας στόχων.

Γίνεστε πιο κοινωνικοί

Κατά ειρωνικό τρόπο, η διαγραφή των λογαριασμών σας μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει πιο κοινωνικούς στην πραγματική ζωή καθώς θα νιώσετε την ανάγκη να συναντάτε φίλους και μέλη της οικογένειάς σας από κοντά και να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις.

Αρχίζετε να αναζητάτε διαλόγους με νόημα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για επιφανειακές, ανούσιες αλληλεπιδράσεις, με πολλούς ανθρώπους να εμπλέκονται σε επιφανειακές συζητήσεις και γρήγορα, απερίσκεπτα σχόλια. Ε, σταδιακά, μην αποχή σας από τα social media, θα αρχίσετε να αναζητάτε πιο ουσιαστικούς διαλόγους με τους άλλους.

Τέλος στο groupthink

Τα social media είναι ό,τι πρέπει για group thinking, με πολλούς ανθρώπους να υιοθετούν τις απόψεις των άλλων χωρίς να σκέφτονται τις δικές τους πεποιθήσεις. Αν αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα αποφύγετε και το groupthink και ua επικεντρωθείτε περισσότερο στην ανάπτυξη των δικών σας σκέψεων και απόψεων.

Η συγκέντρωση

Το να κοιτάζεις συνεχώς τις ειδοποιήσεις σου, είναι ένας σημαντικός αντιπερισπασμός και τραβάει την προσοχή σας από αυτό που κάνετε. Αν πάρετε τη μεγάλη απόφαση, μπορείτε να πάρετε πίσω και την προσοχή σας και να επικεντρωθείτε περισσότερο στο να είστε «εκεί».

Εστιάζετε στα σημαντικά πράγματα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος γύρω από πράγματα που μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο σημαντικά, όπως η απάντηση σε μηνύματα και ειδοποιήσεις το συντομότερο δυνατό. Αν δεν είναι στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε περισσότερο στα σημαντικά πράγματα της ζωής, όπως το να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας ή να κάνετε αυτό που πραγματικά θέλετε.

Συνειδητοποιείτε ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι

Με την εγκατάλειψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι και να επικεντρωθείτε περισσότερο στην οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων μαζί τους αφού συνήθως δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση σύνδεσης με πολλούς ανθρώπους που στην ουσία γνωρίζουμε επιφανειακά.