Αν νιώθετε να βράζει το αίμα σας όποτε σας κορνάρουν στο δρόμο, δεν είστε μόνος. Τα περιστατικά οδικής οργής φαίνεται να αυξάνονται καθώς η χώρα παλεύει με την άνοδο της θερμοκρασίας. Η επέλαση του Κλέονος θα μας σπάσει τα νεύρα. Το να μπαίνουμε σε ένα αυτοκίνητο με 42 βαθμούς Κελσίου στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, να σκεφτόμαστε ποιες δουλειές πρέπει να ολοκληρώσουμε στο δρόμο για το σπίτι, είναι συντριπτικό και η ζέστη μας κουράζει. Όταν κάποιος μας κόβει στο δρόμο ή δεν μας αφήνει να αλλάξουμε λωρίδα, ο εγκέφαλός μας μπορεί γρήγορα να περάσει στον κύκλο μάχης, αναγκάζοντάς μας να αντιδράσουμε με επιθετικό τρόπο.

Μια μελέτη του 1984 που διεξήχθη την άνοιξη και το καλοκαίρι στο Φοίνιξ της Αριζόνα, βρήκε μια άμεση γραμμική αύξηση στο επιθετικό κορνάρισμα με αυξανόμενες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα μεταξύ των οδηγών που είχαν κατεβάσει τα παράθυρά τους – ένδειξη ότι δεν είχαν κλιματιστικό. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές το 2018 απηχούσε παρόμοια ευρήματα. Η μελέτη εξέτασε τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στις ΗΠΑ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο μεταξύ 2001-2011 και διαπίστωσε αύξηση 3,4% τις ημέρες με κύμα καύσωνα έναντι των ημερών χωρίς καύσωνα.

 H έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ επιθετικότητας και υπερβολικής ζέστης (καύσωνα) και μπορεί να εκδηλωθεί στην καθημερινή σας ζωή, επηρεάζοντας τον τρόπο που οδηγείτε, κάνοντας λάθη κρίσης. Η έντονη ζέστη ασκεί πίεση στα όργανά μας. Η καρδιά μπορεί να αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα, ο εγκέφαλος μπαίνει στον κύκλο μάχης απειλώντας την ψυχολογική μας ασφάλεια. Η απόκριση μάχης ή φυγής είναι μια αυτόματη φυσιολογική αντίδραση σε ένα γεγονός που γίνεται αντιληπτό ως αγχωτικό ή τρομακτικό. Η αντίληψη της απειλής ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και πυροδοτεί μια οξεία αντίδραση στρες που προετοιμάζει το σώμα να πολεμήσει ή να φύγει.

Ενημερωτικό βίντεο με χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας οδηγών και επιβατών από τον καύσωνα «Κλέων», κοινοποίησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το βίντεο, τις ημέρες του καύσωνα για την οδική μας ασφάλεια είναι σημαντικά τα εξής:

  1. Επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε ήπια
  2. Κινούμαστε με μικρότερες ταχύτητες και σε μεγαλύτερες αποστάσεις
  3. Χρήση κλιματισμού για να αισθάνεται άνετα ο οδηγός
  4. Δεν οδηγούμε ποτέ χωρίς ρούχα και παπούτσια, αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα
  5. Αν μπει έντομο στο αυτοκίνητο, πρώτα σταματάμε με ασφάλεια και μετά το αντιμετωπίζουμε
  6. Φροντίζουμε για τον έλεγχο στο σύστημα φρένων, ψύξης κινητήρα και του κλιματισμού
  7. Ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών πριν από τη χρήση