Γνωρίζουμε ήδη ότι το ChatGPT βοηθά τους πονηρούληδες να κλέβουν στα μαθήματα ή στη δουλειά που παραδίδουν. Αλλά, με την άνοδο των AI bots που έχουν σχεδιαστεί για να προσομοιώνουν την ανθρώπινη επαφή, νέες ανησυχίες έχουν αναδυθεί σχετικά με το αν η συνομιλία με AIs, πιάνεται ως απιστία απέναντι στους ερωτικούς μας συντρόφους.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι σύντροφοι της AI (τεχνητής νοημοσύνης, ντε) μπορεί να έχουν πραγματικά σώσει τις ανθρώπινες σχέσεις τους, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον.

Η συζήτηση σχετικά με το αν είναι απιστία η συνομιλία με AI bots, καταλήγει συνήθως να συγκρίνεται με την παρακολούθηση πορνό. Το να αυνανίζεσαι με φωτογραφίες και βίντεο “ξένων” δεν θεωρείται συνήθως απιστία, επειδή πρόκειται για μια απομακρυσμένη φαντασίωση χωρίς φυσική σύνδεση. Η Jessica Leoni, σύμβουλος σχέσεων, παρομοιάζει τη σεξουαλική ικανοποίηση που προέρχεται από την AI με την παρακολούθηση πορνό και την προτιμά από μία ολοκληρωμένη σχέση με άλλο πρόσωπο επειδή “πρόκειται για AI και όχι για κάτι πραγματικό.

Αλλά.

via GIPHY

Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ πορνό και της τεχνητής νοημοσύνης. Πρώτον, το πορνό είναι μια υπηρεσία που είναι προκατασκευασμένη για κατανάλωση από τον θεατή, ενώ τα AI chat bots ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται στις προδιαγραφές του χρήστη. Και τον τελευταίο καιρό, υπάρχει ένα κύμα εταιρειών AI που επιτρέπουν στους χρήστες να σχεδιάσουν τα δικά τους bots όπως ακριβώς επιθυμούν, ένα που συμπεριφέρεται και σκέφτεται ακριβώς όπως το θέλουν οι χρήστες. 

Έτσι, ενώ η ανακάλυψη ότι ένας σύντροφος παρακολουθεί κρυφά πορνό μπορεί να είναι πληγωτική ή να προκαλέσει αισθήματα ανεπάρκειας, ο σύμβουλος σχέσεων Peter Saddington δήλωσε πρόσφατα στον Guardian ότι με ένα AI bot από μία από αυτές τις υπηρεσίες, είναι κατά πολύ χειρότερο. “Στήνεις κάτι που είναι εντελώς τέλειο και μοναδικό σε αυτό που θέλεις σε συναισθηματικό επίπεδο”, είπε.

Η θεραπεύτρια σχέσεων και μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας,Vasia Toxavidi (δική μας είναι αυτή), συμφωνεί ότι οι μυστικές σχέσεις της ΑΙ είναι ακριβώς αυτό: σχέσεις. Σε αντίθεση με το πορνό, λέει ότι δεν μπορούν να εκλογικευτούν ως απλές φαντασιώσεις, επειδή μπορούν να αποκτήσουν πολύ πιο ανθρώπινες ιδιότητες. “Αυτό το άβαταρ γίνεται πολύ εξατομικευμένο”, δήλωσε στον Guardian. “Ακόμα κι αν δεν είναι πραγματικό, μπορεί να θεωρηθεί απιστία με την έννοια ότι μπορείς να νιώσεις οικεία”.