Υποθέτουμε πως έχετε πάρει χαμπάρι τη φρενίτιδα που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με το Apple Vision Pro. Το TikTok έχει άλλωστε εμπλουτιστεί με διάφορα βίντεο από χρήστες που δοκιμάζουν το νέο υπερσύγχρονο gadget του τεχνολογικού κολοσσού, το οποίο περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Λες κι αυτό ήταν που έλειπε από τη ζωή τους. Κάποιοι περπατούν στο δρόμο  – με τους περαστικούς να γυρνούν το βλέμμα τους προς εκείνους απορημένοι – , κάποιοι άλλοι οδηγούν (!) και ορισμένοι άλλοι κάθονται σε ένα καφέ κάνοντας κινήσεις στον αέρα με τα χέρια τους. Γενικά είναι κάπως περίεργη αυτή η φάση, αλλά όπως όπως συμβαίνει σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη, η πρώτη γνωριμία πάντα έτσι είναι. 

Συνοδεύεται με ανάμεικτα συναισθήματα, μέχρι τελικά να συνηθίσουμε στη νέα πραγματικότητα. Και η μετάβαση από τα απλά κινητά τηλέφωνα στα smartphones, από το πάτημα των πλήκτρων στην αφή, δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Την φέραμε κι αυτή εις πέρας με μεγάλη επιτυχία όμως.

Το Apple Vision Pro μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, πάντως, συνοδευόμενο βέβαια από διχογνωμία. Ως επί το πλείστον, οι κριτικές είναι θετικές, ωστόσο η αντικρουόμενη άποψη σχετίζεται κυρίως για το ότι οι Αμερικανοί κυκλοφορούν με μία μάσκα παντού -που μοιάζει σαν γυαλιά του σκι-, πράγμα επικίνδυνο. Είναι εύκολο να αποσυντονιστεί κάποιος όσο περπατά στο δρόμο και χαζεύει ένα βίντεο. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και με το κινητό, βέβαια, αλλά φορώντας μια μάσκα είναι σαν να χάνεται η επαφή με το τι συμβαίνει γύρω σου ακόμα περισσότερο. Στο μεταξύ, ωσονούπω αυτή η περιβόητη μάσκα θα κυκλοφορήσει και στην Κίνα, όπου και εκεί προβλέπεται να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ίσως και χειρότερα, θα δείξει.

Τι είναι το Apple Vision Pro;

Σε περίπτωση που έχεις χάσει επεισόδια από τον κόσμο μας, η Apple κυκλοφόρησε αυτά τα hi-tech γυαλιά, το Apple Vision Pro δηλαδή, δημιουργώντας μια νέα έννοια, το «Spatial Computing». Δηλαδή ένας συνδυασμός της πραγματικότητας με την εικονική πραγματικότητα. Ο χρήστης επί της ουσίας βλέπει τον πραγματικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει εφαρμογές που έχει στο κινητό και το λάπτοπ του, κάνοντας τη δουλειά του χωρίς να κρατά στο χέρι κάποια συσκευή. Μπορεί να γράψει μήνυμα, με τα χέρια του απλά να πληκτρολογούν στον αέρα, μπορεί να δει ταινία παράλληλα και γενικά να σερφάρει στο ίντερνετ. Όλα αυτά με υπέροχες αέναες κινήσεις στον αέρα, που προφανώς είναι κάπως άβολο. Λες και είσαι μαέστρος κάποιας φιλαρμονικής. 

@nikiasmolina WORKING on Apple Vision Pro in the NYC Subway ‼️👓 #apple #applevisionpro #applevision #tech ♬ golden hour – piano version – main character melodies

Εννοείται πως όπως συμβαίνει με κάθε συσκευή της Apple, το κόστος είναι ακριβό. Μας συγχωρείτε, πανάκριβο. Το Apple Vision Pro αγγίζει την τιμή των 3.500 δολαρίων, αλλά αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση ανασταλτατικός παράγοντας αφού ήδη έχουν πουληθεί 200.000 συσκευές and counting. Συνολικά έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά 1 εκατ. από αυτές τις μάσκες. Το ερώτημα είναι όμως ένα: Αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα για να αγοράσεις αυτή τη μάσκα; Η οποία να σημειωθεί πως είναι μια βαριά συσκευή, όπως γράφουν οι χρήστες, που θερμαίνεται γρήγορα. Δηλαδή ένας πονοκέφαλος σε πιάνει, στην καλύτερη. 

@canoopsy wearing apple vision pro in a coffee shop #apple #applevisionpro #tech ♬ Lofi Hiphop Relax in a dream(861056) – NARU

Χρησιμεύει κάπου το Apple Vision Pro;

Αυτό το ερώτημα δεν έχει σαφή απάντηση. Έχουμε την εντύπωση πως και η ίδια η Apple δεν ξέρει που μπορεί να χρησιμεύσει συγκεκριμένα το Apple Vision Pro. Υπάρχει βέβαια η αντίληψη πως ο τομέας του VR είναι κάπως «νεκρός» και πως η Apple γι’αυτό προσπαθεί να «πλασάρει» τη νέα της συσκευή σαν κάτι διαφορετικό. Μάλλον υπάρχει σοβαρός λόγος που ο τομέας του VR, πάτωσε. Με τη σειρά του ο Τιμ Κουκ πιστεύει πως είναι το κατάλληλο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Άραγε θα φτάσει η μέρα που η δουλειά θα γίνεται μόνο με αυτή τη συσκευή, χωρίς να πρέπει να ανοίγουμε υπολογιστές; Θα δείξει στο μέλλον. 

Από την άλλη, πόσο ελπιδοφόρο είναι αυτό για την ανθρωπότητα που τείνει να αποξενωθεί; Ήδη οι νέες γενιές είναι εξαφανισμένες πίσω από οθόνες. Σκεφτείτε μια παρέα να βγαίνει για ποτό και να φοράει το Apple Vision Pro. Θα στέλνει ο ένας στον άλλο μήνυμα για το fan του πράγματος. Γενικά θα βλέπουμε κόσμο που θα σχηματίζει φιγούρες στον αέρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε ιδέα τι κάνει. Κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους ενδεχομένως. Όπως και να ΄χει, η τεχνολογία έχουμε καταλάβει προ πολλού πως τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και εμείς τρέχουμε μαζί της προκειμένου να ακολουθήσουμε τις νέες εξελίξεις. Περιττές ή όχι, τις ακολουθούμε πιστά γιατί έτσι επιτάσσει αυτή η εποχή. 

Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που φόρεσαν το Apple Vision Pro και δεν φάνηκαν καθόλου ψύχραιμοι. Κρίμα.

@clipcipity She was playing Gorilla tag #quest2vr #gorillatag #applevisionpro #quest3 #fail #fall #meta #fortnite #fps #horror ♬ original sound – clipcipity