Ξέρουμε πώς πάει: Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, πιάνετε το κινητό, μπαίνετε στο Instagram και ξεκινάτε ένα ατελείωτο σκρόλινγκ μέχρι να πέσει η συσκευή στο κεφάλι σας ή το στήθος σας. Αλλά οι μέρες (τα βράδια καλύτερα) που συνειδητοποιείτε ότι έχει πάει 4 τα ξημερώματα μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν χάρη στην τελευταία ενημέρωση του Instagram.

Η Meta, στην οποία ανήκουν τόσο το Instagram όσο και το Facebook, έχει λανσάρει δύο νέα εργαλεία για να ωθήσει τους εφήβους (και εσάς, γιατί όχι;) να διαχειριστούν τον χρόνο τους στις εφαρμογές που περνάμε σχεδόν όλη την ημέρα.

«Αυτές οι ενημερώσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους εφήβους να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των διαδικτυακών τους εμπειριών και να βοηθήσουν τους γονείς να αισθάνονται εξοπλισμένοι για να υποστηρίξουν τους εφήβους τους», εξήγησε η Meta.

Το πρώτο νέο εργαλείο θα στέλνει μια ειδοποίηση εάν κάποιος έχει περάσει πολύ χρόνο στο Facebook. «Οι έφηβοι θα βλέπουν μια ειδοποίηση όταν έχουν περάσει 20 λεπτά στο Facebook, προτρέποντάς τους να απομακρυνθούν από την εφαρμογή και να θέσουν ημερήσια χρονικά όρια».

Εν τω μεταξύ, στο Instagram, θα λαμβάνουν μία ακόμα ειδοποίηση αν η εφαρμογή ανιχνεύσει ότι κάνουν scrolling στα Reels τη νύχτα. Εκεί, την πατήσαμε όλοι. «Ψάχνουμε νέους τρόπους ώστε το Instagram που προτείνει στους εφήβους να κλείσουν την εφαρμογή αν κάνουν scrolling στα Reels τη νύχτα», πρόσθεσε η Meta.

Τα νέα χαρακτηριστικά έρχονται λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας Quiet Mode στο Instagram, μια λειτουργία που ενθαρρύνει τους χρήστες να θέτουν όρια με τους φίλους και τους ακολούθους τους. Η λειτουργία Quiet Mode κάνει σίγαση των ειδοποιήσεων και στέλνει αυτόματες απαντήσεις στα DMs, σίγουρα καλύτερα από το «διαβάστηκε» που μοιράζεται από εδώ και από εκεί.

Επίσης, κάτω από τα ονόματα προφίλ του Instagram, θα μπορεί να βάλει κάποιος ένα μικρό εικονίδιο ημισελήνου, για να το βλέπουν οι άλλοι. Οι χρήστες του Instagram μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία Quiet Mode στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και να επιλέξουν να ορίσουν μια χρονική περίοδο για την αυτόματη ενεργοποίησή της.

Οι χρήστες θα λαμβάνουν επίσης μια προτροπή που θα τους ρωτάει αν θέλουν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία Quiet Mode αφού έχουν περάσει αρκετά λεπτά στο Instagram τη νύχτα. Σιγά μην το κάνουν.

Η λειτουργία Quiet Mode είναι ήδη διαθέσιμη στους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά τώρα θα επεκταθεί παγκοσμίως.