Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Το Βήμα γύρω από αλλοιωμένους διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για την οποία απαιτούνται οι υπογραφές 50 βουλευτών. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει αυτό τον αριθμό αναζητά τις επιπλέον υπογραφές στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά φαίνεται πως συντάσσονται με τη Χαριλάου Τρικούπη και το μεσημέρι της Τρίτης η πρόταση θα κατατεθεί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου που έγινε γνωστό το ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, περί παραποίησης των συνομιλιών, γεννούνται κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα:

Πώς το θέμα αυτό δεν απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη;

Γιατί οι καταγγελίες των μηχανοδηγών περί παραποίησης των διαλόγων δεν εισακούστηκαν;

Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό;

Ποιος ήταν εκείνος που πήρε τις συνομιλίες και τις επεξεργάστηκε για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους;

Ποιος διέρρευσε τις συνομιλίες στα μέσα ενημέρωσης;

Γιατί καθυστέρησε η παράδοση του υλικού (3 ημέρες) στην Αστυνομία;

Οι αποκαλύψεις και τα νέα δεδομένα

Η εφημερίδα Το Βήμα έφερε στο φως το θέμα της παραποίησης των διαλόγων του σταθμάρχη των Τεμπών, από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτά, το ηχητικό ντοκουμέντο του διαλόγου σταθμάρχη – μηχανοδηγού το μοιραίο βράδυ και διέρρευσε στα media είναι παραποιημένο. Στο παραποιημένο ηχητικό ακούγεται ο σταθμάρχης να δίνει το πράσινο φως σε μηχανοδηγό για την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας, όχι όμως της μοιραίας, αλλά τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Το κύριο ζητούμενο για τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο, που έφερε στο φως την υπόθεση είναι το «ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;».

Ο ίδιος δημοσιογράφος τονίζει: «Είναι ένας συγκεκριμένος χώρος καταγραφών στη Λάρισα όπου καταγράφεται πλήρως ποιος μπαίνει και πόση ώρα θα μείνει. Άρα μπορεί να διαπιστωθεί ποιος μπήκε. Αυτά είχαν διαρρεύσει λίγες ώρες μετά το συμβάν, από την 1η Ιανουαρίου, και το ζητούμενο είναι ποιος μπήκε στο σύστημα και τα πήρε και τα μόνταρε. Δόθηκε η εικόνα πως συνομίλησαν ξανά και ξανά με τον μηχανοδηγό. Υπήρξαν καταγγελίες σιδηροδρομικών που είπαν πως είναι μονταρισμένο το υλικό. Τότε, δεν εστιάστηκε εκεί το ενδιαφέρον αλλά αν δει κανείς πλέον τα στοιχεία της δικογραφίας μπορεί εύκολα να τα εντοπίσει».

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, στα χέρια της Αστυνομίας δεν υπάρχει ο παραποιημένος διάλογος, αυτός που άκουσε όλη η Ελλάδα μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, αλλά ο πραγματικός. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας το Βήμα προσθέτει: «Η Αστυνομία λέει πως το υλικό παραδόθηκε χέρι με χέρι και ηλεκτρονικά από υπαλλήλους του ΟΣΕ. Ο κ. Τερεζάκης είχε πει στη Βουλή πως εισήλθε τις πρώτες ώρες με αστυνομικό και το έδωσε σε εκείνον. Η αστυνομία λέει πως τα πήραν 3 Ιανουαρίου και αποδεικνύεται και από τα έγγραφα της δικογραφίας».