«Το φως του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή». Αυτά συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα, που ανάβει πριν από τους Θερινούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτή η φλόγα είναι που θα καίει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και η διαδρομή της έχει ξεκινήσει ήδη από τις 15 Απριλίου με τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο να είναι ο πρώτος που την παραλαμβάνει και να την παραδίδει στη Γαλλίδα κολυμβήτρια Λορ Μανοντού. Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδοσιακά περνάει από τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις, για να συνεχίσει το ταξίδι της μέχρι την πόλη που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των Αγώνων. Φαίνεται, όμως, πως φέτος υπάρχουν παρατράγουδα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα «ταξιδεύει»

Τι κι αν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες… Κάποιοι προνομιούχοι κατάφεραν να τρέξουν κερδίζοντας μια στιγμή δόξας για τους ίδιους, κάνοντας κουρελόχαρτο τους Κανονισμούς.

«Στη διαδικασία απαγορεύεται η συμμετοχή Πολιτικών και Θρησκευτικών παραγόντων σύμφωνα με οδηγία της Οργανωτικής Επιτροπής. Ως πολιτικοί παράγοντες νοούνται οι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Μέλη του Κοινοβουλίου, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι» αναφέρει ο Κανονισμός της ΕΟΕ.

Προφανώς και αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί η προσωπική προβολή προσώπων που ουδεμία σχέση έχει με το πνεύμα των Αγώνων και εκμεταλλεύονται το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πώς κατάφεραν, λοιπόν, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, να τρέξουν στη λαμπαδηδρομία; Την ώρα, μάλιστα, που από τη λαμπαδηδρομία αποκλείστηκαν αθλητές που θαυμάσαμε όπως η Νικόλ Κυριακόπουλου;

«Η δύναμη της Ολυμπιακής φλόγας εμπνέει φιλάθλους και αθλητές σε όλο τον κόσμο. Ύψιστη τιμή η μεταφορά της από τους λαμπαδηδρόμους…  που “περιέργως” αυτή την Ολυμπιακή χρονιά η “κλήρωση”… για να συμμετάσχω, δεν κατάφερε να με εντοπίσει παρά το ταπεινό αθλητικό βιογραφικό μου!» έγραψε στο Facebook η Ολυμπιονίκης.

Παρόμοιο ποστάρισμα στο Facebook έκανε και η πρώην πολίστρια, Μάνια Μπικώφ.

«Μέγιστη τιμή κ συγκίνηση να συμμετέχεις στο ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας, δακρυσα σήμερα με την συναθλητρια μου Δήμητρα Ασιλιαν και τα λόγια της στην Ακρόπολη, φούσκωσα από υπερηφάνια βλέποντας τον Νικόλα Παπαγγελή λαμπαδηδρόμο, ανατριχιασα με την Φιλιώ Μανωλιουδακη στα Χανιά μας , με την τριαθλητρια Αθηνά Αδαού κ τόσους άλλους .

Την ίδια στιγμή διαβάζω σήμερα την ανάρτηση της ολυμπιονικη Νικόλ Κυριακοπούλου για την μη επιλογή της ως λαμπαδηδρόμο κ θλίβομαι βαθειά, όταν το διαδίκτυο έχει γεμίσει φωτογραφίες από πολιτικούς κάθε θέσης, λαμπαδηδρόμους

Όπως ρητά αναφέρει η ΕΟΕ για την συμμετοχή στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η συμμετοχή ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ κ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ παραγόντων (φώτο)

Λαμπαδηδρομοι ορίζονται, Ολυμπιονίκες, Διακριθέντες αθλητές με σειρά προτεραιότητας διάκρισης και ΟΣΟΙ διακρίθηκαν στις τέχνες, γράμματα και κοινωνική προσφορά.

Η Ολυμπιακή φλόγα και όσα ιερά πρεσβεύει ανά τους αιώνες ως παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης, Ελπίδας και μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξίων του «Ολυμπιακού Πνεύματος» και του «Ευ Αγωνίζεσθαι» είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για να χτίζει προφίλ, να μαζεύει ψήφους και να μετατρέπεται σε μέσον πολιτικής εκμετάλλευσης».

Η παραίτηση από την ΕΟΕ

Κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές για τον τρόπο που παρακάμπτονται αθλητές από τη λαμπαδηδρομία για να πάρουν τη θέση τους πολιτικοί παράγοντες, ήρθε και η παραίτηση της Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Ειρήνης Αϊνδηλή, από την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας για να μας επιβεβαιώσει πως κάτι δεν δουλεύει σωστά.

Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει τη σύνδεση των αρχαίων με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, έλεγε ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο Γάλλος που είναι υπεύθυνος για την αναβίωση των Αγώνων. Φαίνεται πώς, όπως και τότε, έτσι και τώρα, η δύναμη επιβάλλεται των νόμων και των κανόνων.