Σε κάποια φάση της ζωής μας, κάναμε το λάθος να πιστέψουμε πως τίποτα δεν μπορεί να μας προκαλέσει εντύπωση. Δεν πέφτουμε δηλαδή από τα σύννεφα με όλα τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία να τα σχολιάσουμε εκτενώς, γιατί κάπως έτσι τροφοδοτούμε μια σειρά από ανούσιες και ανόητες αναρτήσεις στα social media. Μετά όμως ήρθαν οι νέες ταυτότητες, συνοδευόμενες από κινήματα που διαδήλωναν ενάντια σε αυτό το μαγικό τσιπ που έχουν στο εσωτερικό τους, το οποίο μας παρακολουθεί, και αμέσως αλλάξαμε γνώμη. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που οι άχρηστες πληροφορίες δεν μας προκαλούσαν πονοκέφαλο, ήρθε ακόμα μία ταπείνωση της ανθρώπινης οντότητας.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ίσως να παρατηρήσατε πως στο feed του Facebook σας υπήρχαν κάποια status φίλων σας με μακροσκελή δήλωση. Ξέρετε, από αυτές που καταλαβαίνεις ότι είναι copy paste από την πρώτη κιόλας γραμμή, οπότε προχωράς παρακάτω. Βλέπεις την πρώτη ανάρτηση και την προσπερνάς, βλέπεις τη δεύτερη και την προσπερνάς επίσης, βλέπεις όμως την τρίτη και δίνεις τελικά τον χρόνο να την διαβάσεις. Και με το κεφάλι στα χέρια, σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει ελπίδα. Τέλος. Πάπαλα. Μας τελείωσε.

via GIPHY

Η σχετική ανάρτηση που την πέρασαν στο προφίλ τους αρκετοί, όχι μόνο μεγάλης ηλικίας και boomers, αφορούσε την χρέωση που επρόκειτο να επιβάλλει από σήμερα το Facebook σε όλους τους χρήστες, με $4.99 το μήνα. Και τι έκαναν όλοι; Έγραψαν «Αποχωρώ» (με τρία θαυμαστικά). Ολόκληρο το κείμενο ήταν το εξής:

Αποχωρώ κι εγώ !!!
Τώρα λοιπόν το κάνουν, μόλις ανακοινώθηκε στο Channel 4 News.
Το Facebook χρεώνει όλους τους χρήστες από την Δευτέρα. Μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση κάνοντας αυτό.
Κρατήστε το δάχτυλό σας πάνω από αυτό το μήνυμα και αντιγράψτε το.
Δεν μπορεί να κοινοποιηθεί. Δεν δίνω άδεια στο Facebook να χρεώνει $4.99 το μήνα στον λογαριασμό μου επίσης.
Όλες οι φωτογραφίες μου είναι ιδιοκτησία μου και ΟΧΙ του Facebook !!!
Εξαίρεση Ειδικές ευχαριστίες για αυτές τις νομικές συμβουλές… και στον Nicky Freeling που δημοσίευσε αυτές τις πληροφορίες:
“Λόγω του γεγονότος ότι όλοι σιγά-σιγά παίρνουν αεροπειρατεία, ναι δεν τους χακάρουν, κλέβουν τους λογαριασμούς μας, ακόμα περισσότερο τώρα …
Σε περίπτωση Ειδοποίησης: Ένας δικηγόρος μας συμβούλεψε να δημοσιεύσουμε αυτό.
Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μπορεί να τιμωρηθεί από τον νόμο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Facebook Meta είναι πλέον δημόσιος φορέας.
Όλα τα μέλη πρέπει να δημοσιεύσουν ένα σημείωμα σαν αυτό. Εάν δεν δημοσιεύσετε μια δήλωση τουλάχιστον μία φορά, θα γίνει τεχνικά κατανοητό ότι επιτρέπετε τη χρήση των φωτογραφιών σας, καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στις ενημερώσεις κατάστασης του προφίλ σας. “
” Δηλώνω εδώ ότι δεν δίνω το Facebook Meta την άδεια μου να χρησιμοποιήσει κάποια από τα Προσωπικά μου Δεδομένα η’ Φωτογραφίες “
Κάνετε αντιγραφή και επικόλληση, μην κοινοποιήσετε.
Λαμβάνω περισσότερες δημοσιεύσεις διαφημίσεων πωλήσεων από ό,τι δημοσιεύσεις φίλων.
Κρατήστε το δάχτυλό σας οπουδήποτε σε αυτή τη δημοσίευση και κάντε κλικ ′′ αντιγραφή “.
Πηγαίνετε στη σελίδα σας που λέει “Τι σκέφτεστε.” Χτύπα το δάχτυλό σου οπουδήποτε στο κενό πεδίο.
Κλικ επικόλληση. Αυτό αναβαθμίζει το σύστημα.

Η μόνη απορία που έχω είναι κατά πόσο πιστεύουν όλοι όσοι ανέβασαν το άνωθεν κείμενο στο προφίλ τους, ότι αν μία στο εκατομμύριο ο Μαρκ αποφάσιζε να επιβάλλει χρέωση, θα πετύχαιναν το αντίθετο αποτέλεσμα με μία ανάρτηση. Δηλαδή, ο Μαρκ θα έβλεπε την αντίσταση των Ελλήνων με αυτές τις λέξεις και θα έλεγε: εντάξει, με πείσατε, δεν θα βάλω χρέωση. Για να μην σχολιάσω ότι αναφέρει πως απαραίτητο βήμα είναι να κρατήσουν το δάχτυλό τους για να κάνουν αντιγραφή… Το όχι άλλο κάρβουνο, ταιριάζει γάντι στην περίπτωση εδώ.