Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, ένα έργο που θεωρήθηκε σύμβολο της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, είναι πιθανό ακόμη και να ξηλωθεί, σύμφωνα με τον Guardian.

«Το 2004 το ΟΑΚΑ αποτελούσε σύμβολο αξιοπιστίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια έκαναν τους αξιωματούχους να σκέφτονται το αδιανόητο», γράφει χαρακτηριστικά στον Guardian η Helena Smith, αναφερόμενη στο σενάριο να απομακρυνθεί εντελώς το στέγαστρο Καλατράβα.

«Ήταν μία οροφή που συμβόλιζε την Ολυμπιακή δόξα. Ένας γιγαντιαίος θόλος από χάλυβα και λευκές βέργες που “αγκάλιαζε” το στάδιο, που θα αποτελούσε το επίκεντρο των Αγώνων “Αθήνα 2004”. Μία εμβληματική κατασκευή», όπως επισημαίνει για το στέγαστρο Καλατράβα η αρθρογράφος.

Για τους Έλληνες, προσθέτει, το αρχιτεκτονικό έργο του Σαντιάγο Καλατράβα αποτελούσε μνημείο περηφάνιας και απόδειξη πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές που έλεγαν πως η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Είκοσι χρόνια μετά, όμως, ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα έκλεινε «επ’ αόριστον» εξαιτίας της ανησυχίας για τη στατικότητα στο στέγαστρο του Καλατράβα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη μελέτη του το ΤΑΙΠΕΔ, το στέγαστρο «δεν ανταποκρινόταν στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Την ίδια ώρα, πέραν από το κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ έκλεισε και το Ποδηλατοδρόμιο, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει πως «θα ήταν πολύ επιπόλαιο, θα έλεγα και αστείο ως πολιτικός υπεύθυνος και για τον αθλητισμό της χώρας μας και μη αρμόδιος, να τοποθετηθώ εγώ με ακριβές χρονοδιάγραμμα πως θα γίνουν οι ενέργειες και πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο, είτε το γήπεδο».

Σύμφωνα με τον Guardian, όμως, καθώς το κόστος από το κλείσιμο του σταδίου άρχισε να γίνεται εμφανές –συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay το καλοκαίρι του 2024- άρχισε να κυκλοφορεί το σενάριο που πριν θα φαινόταν αδιανόητο: Πως ίσως ήταν καιρός να ξηλωθεί ολόκληρο το στέγαστρο Καλατράβα.

«Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται», ανέφερε μια πηγή στον Guardian που εξέφρασε την εκτίμηση πως «ίσως θα πρέπει να απομακρυνθεί».

Guardian για ΟΑΚΑ: Πού αποδίδονται τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα

Σημειώνεται πως ο Σαντιάγο Καλατράβα έχει υπεραμυνθεί των επιλογών που έχει κάνει, απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί για έργα του που, αν και αρκετά εντυπωσιακά, στη συνέχεια παρουσίασαν προβλήματα.

Αλλά στην Αθήνα, όπως αναφέρει ο Guardian, θεωρείται πως η ανεπαρκής συντήρηση στο στέγαστρο είναι ο λόγος για τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν.

«Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το στέγαστρο Καλατράβα.

«Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια;» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, η έλλειψη συντήρησης σε εγκαταστάσεις που πλέον είναι ερημωμένες έχει αποδοθεί κυρίως στις περικοπές του προϋπολογισμού που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατόπιν εντολής των διεθνών δανειστών, κατά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009.

«Δεν υπήρχαν χρήματα για τη διατήρηση του ΟΑΚΑ», θυμάται ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος διορίστηκε υφυπουργός Αθλητισμού όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία το 2015. «Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο άρθρο της η Helen Smith συμπληρώνει αναφέροντας πως δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα στο ΟΑΚΑ κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Σύμφωνα με κάποιους μηχανικούς, επειδή η κυβέρνηση κλήθηκε φέτος να αντιμετωπίσει πολλές καταστροφές, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μέχρι τις καλοκαιρινές φωτιές και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, μπορεί να ενήργησε βιαστικά υπό τον φόβο κάποιας νέας καταστροφήςόσο μικρή πιθανότητα και να είχε να συμβεί.

Με πληροφορίες από Guardian.

Πηγή: Intronews