Στον απόηχο του «λουκέτου» που μπήκε του ΟΑΚΑ, λόγω των προβλήματων στατικότητας των περίφημων στεγάστρων Καλατράβα, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δεν μας κάνουν καθόλου εντύπωση. Τι και αν πρόκειται για το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, που «βουλιάζει» από κόσμο σε αγώνες και συναυλίες, έργα συντήρησης δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004 είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Πάλι καλά που είναι γνωστό δηλαδή.

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία, μαθαίνουμε ότι ο Καλατράβα είχε άφησει εγχειρίδιο συντήρησης για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ, αλλά αυτό ως δια μαγείας, χάθηκε. Έχασαν τις οδηγίες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. «Ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες», είπε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος του είπε πει «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο Καλατράβα, ίσως και να μην το κάναμε».

Γερμανική εταιρεία έκανε τεχνικό έλεγχο το 2008-2009 και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες, με τη μορφή εγχειριδίου, στο οποίο προβλεπόταν συντήρηση στο ΟΑΚΑ κάθε εξάμηνο, ανέφερε ακόμη ο Τάσος Τέλλογλου.

Το 2021 το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο ταμείο συνοχής και ανθεκτικότητας, για το οποίο προβλέπονταν δαπάνες 53,8 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση του Ολυμπιακού Κέντρου, από τα οποία τα 22,3 εκατομμύρια αφορούσαν τη συντήρηση και επίσκεψη του στεγάστρου Καλατράβα.

Είναι άγνωστο πάντως το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να είναι ξανά ασφαλές το ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να χρειαστεί πάνω από έναν χρόνο…