Όλοι ξέρουμε κάποιον που δεν κόλλησε ποτέ Covid-19. Δεν αποκλείεται αυτός ο κάποιος να ήταν γύρω μας όταν κολλήσαμε και εμείς οι ίδιοι, μα όπως και να έχει, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού που πυροδότησε μια ολόκληρη πανδημία, δεν έχει κολλήσει ποτέ. Τελικά, η επιστήμη αποφάσισε να δώσει μια απάντηση σε αυτό το mindfuck.


Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Blood Adances έδειχναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ήταν πιο ευάλωτα στη μόλυνση από κορωνοϊό. Από εκείνη τη στιγμή, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια λογική εξήγηση και να ανακαλύψουν τέλος πάντων τι είναι αυτό που έχει αφήσει μερικούς covid-free τόσα χρόνια. Τι τους κάνει, δηλαδή, ανίκητους απέναντι στον κορωνοϊό.


Αρχικά, σύμφωνα με το περιοδικό TIME, οι ειδικοί δεν αφήνουν εκτός το ενδεχόμενο πολλοί συμπολίτες μας να μη βρέθηκαν θετικοί στον Covid απλώς επειδή δεν έκαναν τεστ. Με λίγα λόγια, το ότι δεν βρέθηκαν θετικοί, δεν σημαίνει πως δεν προσβλήθηκαν από αυτόν. Θεωρούν πως αρκετοί είναι εκείνοι που ίσως ήταν εντελώς ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι είναι πιθανό να είχαν τόσο ήπια συμπτώματα, όμοια με αυτά κάποιας άλλης ίωσης, και να μην έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Όπως θα έλεγε και ο τύπος του γνωστού meme “αν δεν κάνεις τεστ, δεν μπορείς να βγεις θετικός”.


Η ομάδα αίματος Α συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων Covid-19


Η έρευνα για τον Covid έχει δώσει και άλλο ένα σημαντικό στοιχείο. Ρόλο στο ποιοι θα κολλήσουν και ποιοι όχι παίζει και η ομάδα αίματος. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν. Παράλληλα, τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιθανότατα πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις από COVID-19, καθώς η πρωτεϊνη spike του ιού παρουσιάζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Blood.


Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Sean Stowell, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΗΠΑ), απέδειξε ότι ο ιός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το Covid-19, μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α. άμεση σχέση μεταξύ αυτής της ομάδας αίματος και υψηλότερου ποσοστού μόλυνσης από τον ιό.


Μεταξύ μιας ομάδας αρκετών χιλιάδων ατόμων, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν μετά από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο.