Πότε θα κάνει ξαστεριά; Ε, αυτό είναι ένα ερώτημα που ζητάει μια απάντηση. Πόσο έκτακτα κύματα κακοκαιρίας να αντέξει ένας μέσος Έλληνας μέσα Ιουνίου; Πιο άστατος από τον καιρό ήταν μόνο ο Πασχάλης Τερζής όταν τραγουδούσε το άσμα το διάσημο στις πίστες. Τέσπα, πάλι στον καναπέ θα την βγάλουμε το ΣΚ να ψάχνουμε μια ώρα τα προτεινόμενα του Netflix και να αναρωτιόμαστε γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας αφού δεν έχει κάτι της προκοπής. Ευτυχώς, το ERTflix πάντα έχει κάτι που μας αρέσει (κι όταν λέμε πάντα, το εννοούμε).

Ξενία

Ξένοι στην ίδια τους τη γενέτειρα, μετά τον θάνατο της Αλβανίδας μητέρας τους, ο δεκαεξάχρονος Ντάνι και ο δεκαοκτάχρονος Οδυσσέας, διασχίζουν τη χώρα αναζητώντας τον Έλληνα πατέρα τους, ήρωες ενός μοναδικού road movie αναζήτησης. Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ο μικρότερος, ο ομοφυλόφιλος Ντάνυ, ζούσε στην Κρήτη με τη μητέρα του, ενώ, ο μεγαλύτερος, ο Οδυσσέας, εργαζόταν στην Αθήνα. Κώστας Νικούλι (Ντάνυ) και Νίκος Γκέλια (Οδυσσέα) πριν γίνουν τόσο αναγνωρίσιμα πρόσωπα.

 Επιλέχθηκε ως η ελληνική συμμετοχή για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα 88α Βραβεία Όσκαρ, αλλά δεν προτάθηκε. Στην Xenia απονεμήθηκαν έξι βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ενδυματολογίας, μοντάζ, β΄ ανδρικού ρόλου, σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας). Στην τελετή απονομής ο Πάνος Κούτρας αρνήθηκε να παραλάβει δύο από αυτά (σεναρίου και σκηνοθεσίας) μέχρι την αλλαγή του νόμου για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Κολέτ

Η Κίρα Νάιτλι ενσαρκώνει την εμβληματική Γαλλίδα συγγραφέα της αβάν γκαρντ Κολέτ που, μέσα από το έργο της, έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης κατά τον 20ο αιώνα. Εύστροφη, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Κολέτ δεν ήταν μόνο μια χαρισματική συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος, αλλά και μια πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Είναι πνευματώδης, σαρκαστική και σεξουαλικά περίεργη -μια απόλυτα μοντέρνα ηρωίδα παρά τον κορσέ της.

Ο γάμος της με τον συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (Ντόμινικ Γουέστ) την απομάκρυνε από την απλοϊκή ζωή της επαρχίας και την εισήγαγε στη θορυβώδη ζωή του Παρισιού, όπου και ανέπτυξε το συγγραφικό της ταλέντο μεταξύ άλλων. Τα πρώτα της βιβλία εκδόθηκαν με το ψευδώνυμο του άντρα της «Ουίλι» και έγιναν ανάρπαστα.  Η Colette είναι μια υπέροχη βιογραφική ταινία για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη φεμινίστρια συγγραφέα, τα κοστούμια, τα σκηνικά και η φωτογραφία είναι υπέροχα.

Τριστάνος και Ιζόλδη

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην Κορνουάλη, ένας λόρδος υιοθετεί τον ορφανό γιο άλλου ηγεμόνα, Τριστάνο, και τον ανατρέφει σαν δικό του. Εννιά χρόνια μετά ο Τριστάνος, πλέον πολεμιστής, θα εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του και ως αποτέλεσμα αυτής της μάχης θα καταλήξει στην Ιρλανδία στη φροντίδα της Ιζόλδης, της οποίας τον αρραβωνιαστικό μόλις σκότωσε. Αποτελεί έναν από τους ποιητικότερους θρύλους του Μεσαίωνα στην υπόθεση του οποίου ο Ρίχαρντ Βάγκνερ εμπνεύσθηκε το ομώνυμο λυρικό τρίπρακτο δράμα, έργο του, που κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της Όπερας. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Σοφία Μάιλς. Σκηνοθέσία: Κέβιν Ρέινολντς.

Αλλαγή Πορείας

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Γιαν Κερμαντέκ, του οποίου τα όνειρα βγήκαν τελικά αληθινά όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον πασίγνωστο πρωταθλητή ιστιοπλοϊας την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη του Vendée Globe. Πρόκειται για αγώνα ιστιοπλοϊας ανά τον κόσμο, όπου ο ιστιοπλόος βρίσκεται στο σκάφος μόνος του χωρίς να έχει καμία βοήθεια και χωρίς να διακόπτεται ο αγώνας. Μετά από μερικές ημέρες στη θάλασσα, ο Γιαν χρειάστηκε να σταματήσει προκειμένου να επισκευάσει ένα πηδάλιο που εμφάνισε βλάβη. Το γεγονός αυτό θα διαταράξει σημαντικά την έκβαση του αγώνα. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας.

At Eternity’s Gate

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τζούλιαν Σνάμπελ, υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία «Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα», μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ, υπογράφοντας μία αριστουργηματική βιογραφία για τον ρόλο του δημιουργού και την τέχνη της ζωγραφικής. Η ταινία σκιαγραφεί τα χρόνια που ο κορυφαίος Ολλανδός ιμπρεσιονιστής Βίνσεντ βαν Γκογκ έζησε στην Αρλ της Γαλλίας, τότε που -μαγεμένος από το γαλλικό τοπίο και φως- δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του, όπως η «Έναστρη Νύχτα», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» και η σειρά «Ηλιοτρόπια», ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Γουίλεμ Νταφόε, σ’ έναν ρόλο που του απέφερε το Βραβείο Ερμηνείας στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.