Εναλλακτικός τίτλος: Το Shogun είναι η καλύτερη σειρά για το 2024. Ομολογώ πως είναι νωρίς να γράφω κάτι τόσο βαρύγδουπο, αλλά δεν μου βγαίνει να πω κάτι διαφορετικό. Συγχωρέστε με. Πρόκειται για ένα έπος, ένα αριστούργημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Μια καλοδουλεμένη σειρά και μια ακριβή αποτύπωση του επιτυχημένου ομώνυμου μυθιστορήματος του  James Clavell. Τα εύσημα φυσικά πάνε στους δημιουργούς Rachel Kondo και Justin Marks, οι οποίοι έθεσαν ψηλά τον πήχη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, κερδίζοντας το άτυπο στοίχημα με τους συνδρομητές. Βασικά, έκαναν το Disney+ να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον. 

Σε ένα τοπίο γεμάτο remakes και reboots, το Shogun εδώσε έναν αέρα φρεσκάδας. Κάποιοι έσπευσαν να το συγκρίνουν με το Game of Thrones, αλλά προσωπικά δεν μπόρεσα να εντοπίσω κοινά στοιχεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά το φινάλε. Διότι σε αντίθεση με το GoT, οι δημιουργοί του Shogun απέδειξαν πώς δεν χρειάζεται ένα εκρητικό (ή υπερβολικό) τέλος για να είναι συναρπαστικό. Το δέκατο επεισόδιο λειτούργησε περισσότερο ως μια επεξήγηση του καλοστημένου και πονηρού σχεδίου του Τορανάγκα, και αυτό επιπλέον οδηγεί και στο συμπέρασμα πως δεύτερη σεζόν δεν θα υπάρξει. 

Shogun

Έτσι κι αλλιώς, το Shogun συστήθηκε στο κοινό ως μία limited σειρά. Δεν έχει λόγο να συνεχίσει παρακάτω και για να πω την αλήθεια, όσο όσο κι αν δεν μου αρέσει αυτό, είναι προτιμότερο να μείνει ως μία από τις καλύτερες και επιτυχημένες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει. Ας είμαστε απλά ευγνώμονες για αυτή την αριστοτεχνική αφήγηση εν ολίγοις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το κλειδί της επιτυχίας για το Shogun δεν είναι μόνο η υπόθεση που διαθέτει μπόλικη ίντριγκα, συνωμοσίες και ρομάντζα καθώς και το γεγονός ότι η δράση τοποθετείται στη φεουδαρχική Ιαπωνία, όπως ήταν το 1600. Δηλαδή ωμή και σκληρή, με τα έθιμά της, και ταυτόχρονα οπτικά όμορφη. Γενικά όλη αυτή η ιαπωνική κουλτούρα σε μαγεύει. Το κλειδί της επιτυχίας, που λέτε, βρίσκεται στο υπέροχο cast. Η βασική τριάδα των Sanada, Jarvis και Sawai σίγουρα τραβάει την προσοχή, όμως όλοι είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους, γι’αυτό και οι δημιουργοί δίνουν έμφαση σε όλους τους χαρακτήρες. Χωρίς αυτό να κουράζει.

Shogun

Το Shogun συνδυάσε όλα τα σωστά υλικά και έφτιαξε την τέλεια συνταγή. Φυσικά ήταν και έξυπνη η τακτική του Disney+ να μην μας δώσει όλα τα επεισόδια με τη μία. Ανέβασε τα δύο για αρχή, έτσι για να μας δώσει το τυράκι, και στη συνέχεια κάθε Τρίτη έκανε διαθέσιμο το επόμενο. Και για να πω ακόμα μία αλήθεια, είχα πολύ καιρό να δώσω ραντεβού με streaming πλατφόρμα. Τελευταία φορά που είχα τέτοιο φανατισμό, ήταν με το Ted Lasso του Apple Tv.

Αν δεν έχεις ιδέα για την υπόθεση του Shogun και σε ενδιαφέρει να μάθεις, μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ. Αν πάλι ψήνεσαι να τη δεις, τότε μην χάνεις χρόνο. Τώρα που έρχεται και Πάσχα, είναι μια καλή αφορμή να αφιερώσεις 10 ώρες για να τη δεις μονοκοπανιά.