Το «Μικρό Ταρανδάκι» («Baby Reindeer») είναι η μίνι σειρά επτά επεισοδίων του Netflix. Είναι επίσης ό, τι πιο σοκαριστικό και κυνικό έχει κυκλοφορήσει το 2024 -και πολύ πιθανό να μην δούμε κάτι ανάλογο φέτος. Το «Μικρό Ταρανδάκι» είναι η προσαρμογή του προσωπικού του show (με τον ομώνυμο τίτλο), του Σκωτσέζου συγγραφέα και κωμικού, Ρίτσαρντ Γκαντ, στο οποίο αφηγείται την αληθινή και πολυετή ιστορία εμμονικής παρενόχλησης.

Μπορεί μια πράξη καλοσύνης να είναι η απαρχή της πιο οδυνηρής εμπειρίας της ζωής σου; Το Μικρό Ταρανδάκι παίζει στο Netflix και φρικάρει κόσμο…

Ο ίδιος ο σεναριογράφος ενσαρκώνει τη μυθιστορηματική εκδοχή του εαυτού του, τον Ντόνι Νταν, που ονειρεύεται να κάνει καριέρα ως κωμικός, και μεταφέρει το κοινό σε μια από τις πιο σκοτεινές και οδυνηρές περιόδους της ζωής του, όταν μια stalker (εμμονικός θαυμαστής) τον καταδίωκε και τον παρενοχλούσε σεξουαλικά, ενώ ένας μεσήλικας, υποσχόμενος μια λαμπρή καριέρα, τον βίαζε. Η σειρά των γεγονότων δεν είναι γραμμική, η «εξιστόρηση» είναι γλαφυρή, τα περιστατικά είναι πότε τραγικά και πότε κωμικοτραγικά.

Το «Μικρό Ταρανδάκι», η Υπόθεση

Το «Baby Reindeer» ξεκινάει με τον Ντόνι να μπαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Απογοητευμένος και εξουθενωμένος, εξηγεί ότι μια γυναίκα τον καταδιώκει επί μήνες. Δυστυχώς, παρά την έκδηλη ανησυχία του, ο αστυνομικός δεν έχει να του προσφέρει κάποια σημαντική βοήθεια. Ήταν όμως ο Ντόνι απόλυτα ειλικρινής με τον αστυνομικό; Ας «βουτήξουμε» στην ιστορία…

Ο 20χρονος -και κάτι- κωμικός Ντόνι Νταν δουλεύει ως μπάρμαν σε μια τοπική παμπ, ενώ νοικιάζει ένα υπνοδωμάτιο στο σπίτι της μητέρας της πρώην κοπέλας του Κίλι (Σάλομ Μπρούν-Φράνκλιν). Σε μια φαινομενικά συνηθισμένη μέρα, μια μεσήλικη γυναίκα με το όνομα Μάρθα (η ερμηνεία της Τζέσικα Γκάνινγκ φτάνει σε συγκλονιστικά επίπεδα) μπαίνει στο μπαρ. Βλέποντάς την έτοιμη να κλάψει, ο Ντόνι τής προσφέρει ένα φλιτζάνι τσάι. Όταν του εξηγεί πως δεν έχει χρήματα για να το πληρώσει, εκείνος τής το κερνάει, φτιάχνοντας την κακή διάθεσή της. Εξίσου γρήγορα, η Μάρθα αρχίζει να μιλάει ασταμάτητα για τη δουλειά της ως δικηγόρος και το εντυπωσιακό της σπίτι, καθώς κάνει συνεχή κομπλιμέντα στον Ντόνι.

Η Μάρθα επιστρέφει καθημερινά στο μπαρ, κάθεται απέναντί του σε όλη τη διάρκεια της βάρδιάς του και του βγάζει το παρατσούκλι «Baby Reindeer». Ο Ντόνι αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να της δώσει να καταλάβει, με κομψό τρόπο, πως τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί ανάμεσά τους, αλλά η Μάρθα δείχνει απρόθυμη να εγκαταλείψει την ψευδαίσθησή της. Αντίθετα, του στέλνει καθημερινά άπειρα e-mail, τρυπώνει στην προσωπική του ζωή, στα social media του, βρίσκεται ανάμεσα στο κοινό σε κάθε παράστασή του, ενώ γνωρίζει και την Τέρι (η ταλαντούχα Νάβα Μο), τη θεραπεύτρια – λίγων εβδομάδων- σύντροφό του.

Κι ενώ η Μάρθα γίνεται ολοένα και πιο καταπιεστική (στην κανονική ζωή του είχε στείλει περίπου 40.000 emails), μαθαίνουμε για την τραυματική εμπειρία που κάνει τον Ντόνι τόσο ανεκτικό με τη Μάρθα, σε σημείο που να κολακεύεται από την παρανοϊκή προσοχή της.

Το Μικρό Ταρανδάκι, ένα φαινόμενο του 2024

Ο τρόπος που η εμμονή της Μάρθα πότε στοιχειώνει τον Γκαντ και πότε τον γοητεύει με τη νοσηρότητά του, περιγράφεται άψογα στα επτά επεισόδια της μίνι σειράς. Αλλά δεν καταπιάνεται μόνο με αυτόν: Είναι και ο χειρισμός της τοξικής αρρενωπότητας ενός άντρα που μεγάλωσε στη Σκωτία και πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες νόρμες. Είναι και αυτή η αλλαγή των κατεστημένων ρόλων άντρα/γυναίκα, θύτη/θύμα που ανατρέπεται. Όχι, όμως, και το αποτέλεσμα: Η παρενόχληση είναι πάντοτε μια κόλαση για όποιον τη βιώνει και η σιωπή εντείνει αυτήν την κόλαση.

Σκοτεινό με λαμπρές στιγμές, το «Μικρό Ταρανδάκι» βυθίζεται κυνικά στην πολυπλοκότητα των συναισθημάτων και τα όρια τους.

Το «Μικρό Ταρανδάκι» έφτασε τους 2,6 εκατ. τηλεθεατές μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες που στρίμαρε στην πλατφόρμα του Netflix. Τις πρώτες ημέρες η βαθμολογία στο Rotten Tomatoes έγραφε «100%».