Μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, το «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, βρίσκεται στην ταινιοθήκη του Ertflix και μπορείς να την απολαύσεις μέχρι τις αρχές Απριλίου. Πρόκειται για το Αποκάλυψη Τώρα-Redux το οποίο κυκλοφόρησε με την αυγή του 21ου αιώνα, με επιπλέον 49 λεπτά που έχουν προστεθεί στην αρχική ταινία. Μόνο που αυτές οι σκηνές δεν μπήκαν απλά για συμπλήρωμα… Ο Κόπολα παρέα με τον μοντέρ του έκαναν από την αρχή το μοντάζ για να προστεθεί το νέο υλικό. Το Final Cut της ταινίας κυκλοφόρησε το 2021.

H υπόθεση της ταινίας «Αποκάλυψη τώρα» στο Ertflix διαδραματίζεται το 1969 στο Βιετνάμ. Μια μυστική αποστολή έχει ανατεθεί στον λοχαγό των ειδικών δυνάμεων, Μπέντζαμιν Γουίλαρντ: να δολοφονήσει έναν διοικητή πεδίου που ονομάζεται Kουρτζ, ο οποίος έχει εγκαθιδρύσει μια αδίστακτη δικτατορία. Καθώς ο Γουίλαρντ ταξιδεύει μέσα στην παραφροσύνη και τον παραλογισμό της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο, έλκεται όλο και περισσότερο από την ίδια τη ζούγκλα, την αρχέγονη μυσταγωγία της και την τεράστια δύναμή της.

Διθυραμβική υποδοχή, διχασμένοι κριτικοί

Το «Αποκάλυψη τώρα» αποτελεί μεταφορά του κλασικού έργου του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους», μόνο που αντί για τις Φιλιππίνες του 19ου αιώνα, διαδραματίζεται το 1969, στο Βιετνάμ. Tιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου έκανε πρεμιέρα με το μοντάζ να μην είναι το τελικό. Όταν τελικά κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου 1979 δεν «έσπασε τα ταμεία». Οι εισπράξεις των 80 εκατ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και τα 100 εκατ. δολάρια παγκοσμίως δεν συνιστούν κάποιο αξιοσημείωτο μέγεθος.

Ίσως να έπαιξαν ρόλο και οι πρώτες κριτικές, που εμφανίζονταν διχαστικές, καθώς οι επικριτές χρέωναν στον Κόπολα πως δεν υπήρχαν οι κατάλληλες κλιμακώσεις στα βασικά κομμάτια της ιστορίας, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν ρηχά. Παρόλα αυτά, η ταινία κέρδισε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Κόπολα) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Ντιβάλ). Εν τέλη, κέρδισε αυτά των Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερου Ήχου.

H αποκατάσταση ενός αριστουργήματος

Δεν είναι πως η καλλιτεχνική αξία του «Αποκάλυψη Τώρα» αμφισβητήθηκε κάποια στιγμή. Αλλά η καταξίωσή της ήρθε σταδιακά. Το 2012 κατετάγη στη 14η θέση στη δημοσκόπηση του Sight & Sound για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ το 2022 βρέθηκε στη 19η. Ο Guardian χαρακτήρισε το φιλμ «την καλύτερη ταινία δράσης και πολέμου όλων των εποχών». Είναι χαρακτηριστικό πως το 2000, η ταινία επιλέχθηκε για το Εθνικό Μητρώο Ταινιών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό».

Oι επικές στιγμές

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα παρουσιάζει την ιστορία έχοντας στο επίκεντρο το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί προέκταση των ηρώων του. Τα ποτάμια, τα δάση και κάθε φυσικό στοιχείο δεν είναι απλά background αλλά έξτρα «χαρακτήρες». Ως εκ τούτου, όλη αυτή η καταστροφική μανία του πολέμου απλώνεται παντού και «καίει» όλη την όθονη.

Η σκηνή που έχει ταυτιστεί περισσότερο από όλους με τον τρόμο του πολέμου είναι η επίθεση του σμήνους των ελικοπτέρων στο βιετναμέζικο χωριό, υπό τους ήχους της μουσικής του Βάγκνερ. Πραγματικά, αξίζει να τη δείτε δεύτερη φορά με την ένταση του ήχου όσο πιο δύνατα γίνεται.

To Ertflix εξασφάλισε την τελευταία version της ταινίας, το Αποκάλυψη τώρα Redux, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον υλικό 48 λεπτών. Στο σημείωμα που συνοδεύει την κυκλοφορία της τελευταίας εκδοχής, ο Κόπολα τονίζει ότι αυτό το νέο υλικό δεν είχε απλώς ενσωματωθεί στην αρχική έκδοση της ταινίας. Ο σκηνοθέτης και ο επί μακρόν μοντέρ του, Γουόλτερ Μέρτς,«επεξεργάστηκαν ξανά την ταινία από το αρχικό ακατέργαστο υλικό.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ταινία και ειδικά για τα επικά γυρίσματα που ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse.

Στα γυρίσματα της ταινίας συνέβησαν πολλά αναπάντεχα περιστατικά, ξεκινώντας από τα παραπανίσια κιλά του Μάρλον Μπράντο, ο οποίος εμφανίστηκε στο σετ εντελώς απροετοίμαστος και φτάνοντας στον πρωταγωνιστή της ταινίας, Τσάρλι Σιν, ο οποίος έπαθε νευρικό κλονισμό και καρδιακή προσβολή.