Δεν κάνει καν τον κόπο να κρυφτεί σχετικά με το από πού άντλησε έμπνευση. Before We Go (Πριν Φύγεις), ο τίτλος. Ένα κλείσιμο του ματιού στην τριλογία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, αυτήν την all time classic ελεγεία στα ηλικιακά στάδια του έρωτα (Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight). Και τότε, γιατί να δούμε μια… απομίμηση στο Ertflix; Μα επειδή, έρωτας είναι η αιτία.

Το ότι ο Κρις Έβανς, σε αυτό που αποτέλεσε το 2014 το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και μάλιστα σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που τον είχαμε συνηθίσει, πατάει σε μια πετυχημένη συνταγή δεν πρέπει να μας ξενίζει, και τόσο. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη και στην πράξη δεν αντιγράφει, στηρίζεται κάπου για κεντρική ιδέα.

Το story, με πρωταγωνιστές τον Έβανς και την Άλις Ιβ, έχει ως εξής: Δύο άγνωστοι συναντιούνται τυχαία σε σταθμό τρένου και ερωτεύονται περπατώντας και μιλώντας και στη νυχτερινή Νέα Υόρκη. Το φως του ήλιου θα φέρει και στο… φως όμως, την κυνική γι’ αυτούς πραγματικότητα.

To Ertflix έχει αυτό που χρειάζεσαι…

Ναι, το Before We Go δεν φτάνει επ’ ουδενί τόσο ψηλά όσο οι 3 ταινίες με τον Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί. Πώς να τα βάλεις άλλωστε με κάτι τόσο αριστουργηματικό; Με μια κατάδυση σε συναισθήματα που όμοια της σπάνια πετυχαίνεις στο σινεμά και γενικώς;

Το σενάριο, εν προκειμένω, είναι πιο «χολιγουντιανό». Δεν έχει αυτούς τους μακροσκελείς και σε βάθος διαλόγους που χαρακτήρισαν το σύμπαν του Λινκλέιτερ και σε έκαναν να νιώθεις πως είναι δυο δικοί σου άνθρωποι, πως είναι ο έρωτας που έζησες και εσύ κάπου, κάπως, κάποτε.

Η κινηματογράφηση είναι πολύ καλή, όσο βλέπεις το Before We Go πιάνεις τον εαυτό σου να εύχεται να μπορούσε να τηλεμεταφερθεί στη Νέα Υόρκη. Αν επίσης δεν έχεις δει τις ταινίες του Λινκλέιτερ (μεγάλο λάθος σου που πρέπει να διορθώσεις αν μας ρωτάς…) αυξάνονται οι πιθανότητες να εντυπωσιαστείς από αυτό που βλέπεις.

Και σε τελική ανάλυση, ας μην είμαστε υπέρ το δέον αυστηροί. Στο Netflix, για παράδειγμα και σε αντιδιαστολή, βλέπουμε κατά καιρούς απαράδεκτες ρομαντικές κομεντί να είναι ψηλά στις λίστες με τις πιο δημοφιλείς ταινίες της πλατφόρμας. Εν προκειμένω, το Ertflix μας έχει μια αξιοπρεπή προσπάθεια του είδους.

Όχι πρωτότυπη, ούτε συνταρακτική. Αλλά καθόλα τίμια που δεν θα σου φάει το χρόνο, μήτε θα σε κοροϊδέψει. Είναι ρομαντική, έχει ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Υπάρχει σεβασμός στο υλικό και στο χειρισμό του.

Αν είσαι εντάξει με όλα αυτά, τότε μην το σκέφτεσαι πολύ. Μπες στο Ertflix, πάτα Before We Go στην αναζήτηση και αμέσως μετά το play.