Ένα από τα βασικά κριτήρια ποιότητας, χωρίς πάντως και να είναι προαπαιτούμενο, για τις τηλεοπτικές σειρές είναι η μακροβιότητα. Για να αντέχει κάτι καιρό, ειδικά στον άγρια καταναλωτικό και ταχύτατα εναλλασσόμενο κόσμο της TV, σημαίνει πως διαθέτει αυτό το σπάνιο «κάτι (παραπάνω)» που νικάει τη φθορά του χρόνου.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Λίγοι βρίσκουν τη μαγική συνταγή – αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μα αν τα καταφέρουν, συμβαίνει κάτι θαυμαστό. Δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης με το κοινό, οι πρωταγωνιστές γίνονται κάτι σαν οικογένεια για το θεατή που χρόνο με το χρόνο νιώθει αυτό το comfort στοιχείο και είναι ΟΚ, πολύ ΟΚ, με αυτό. Στο μεσοδιάστημα προστίθενται κι άλλοι στην «παρέα» των viewers, το να νικιέται ως και το χάσμα των γενεών είναι πολύ σπουδαίο πράγμα.

Μάλλον το μυστικό είναι οι σεναριογράφοι να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση. Να σέβονται τις βάσεις, αλλά και να τολμούν, ώστε να βρίσκουν τον τρόπο να είναι πάντα επίκαιροι και να κρατάνε έτσι το ενδιαφέρον του θεατή. Αυτό απαιτεί να τους περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και να τους δίνουν ελευθερίες. Για να δούμε λοιπόν ποιες σειρές στις ΗΠΑ έχουν γίνει… Μαθουσάλες, αποτελώντας ένα success story διαρκείας.

Οι μακροβιότερες σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης

Animation: The Simpsons, 34 σεζόν

Όλοι αγαπάμε τους Simpsons. Με τις… προφητείες τους, με τις ατακάρες τους, με τα όλα τους. Μια ιστορία που άρχισε το 1987 και καλά κρατεί, ο Μπαρτ, ο Χόμερ είναι με έναν τρόπο που δεν εξηγείται με λίγα λόγια σε κάποιον «αχάμπαρο» για το τι και πώς.

Το South Park είναι μια παρόμοια ιστορία από πολλές απόψεις, 27 σεζόν εδώ και still counting.

Παιδικά: Σουσάμι Άνοιξε, 54 σεζόν

Στις ΗΠΑ είναι αδιανόητη η σκέψη πως θα υπάρξει τηλεόραση χωρίς το Sesame Street. Από το 1969 εκεί, με γκεστ από διάσημους που πάνε από τον Ρόμπιν Γουίλιαμς ως τiς Destiny’s Child. Ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο, που δεν υπάρχει ορατός λόγος να μη συνεχίσει για ακόμη… μισό αιώνα.

Βραδινό: The Tonight Show, 70 σεζόν

Στην Ελλάδα είναι κάτι που το ‘χουμε και δεν το ‘χουμε, δεν είναι στην κουλτούρα μας, μας αρέσει, αλλά δεν μας ορίζει κιόλας ως τηλεοπτικό κοινό. Στις ΗΠΑ είναι αλλιώς, εντελώς. Μιλάμε για θεσμό.

Το Saturday Night Live αριθμεί 49 σεζόν, το The Late Late Show βρίσκεται στην 29η και πάνω από όλους το The Tonight Show. Με τον Τζίμι Φάλον να είναι ο 6ος παρουσιαστής στη διάρκεια των 70 ετών που κρατάει αυτή η ιστορία.

Σαπουνόπερα: General Hospital, 61 σεζόν

Τι το τόσο ξεχωριστό έχει; Έλα μου ντε. Απλά έχει τον τρόπο να ανανεώνεται, να κρατάει το ενδιαφέρον των φαν του. Κι αυτό βέβαια δεν είναι ούτε απλό ούτε δεδομένο.

Δεν είναι η καλύτερη τηλεόραση που μπορεί να δει κανείς. Το ξέρουμε και το ξέρουν και αυτοί που το βλέπουν. Αλλά είναι μια ένοχη απόλαυση που περνάει από γενιά σε γενιά.

Sitcom: It’s Always Sunny in Philadelphia, 16 σεζόν

Ξεκίνησε το 2005 και δεν μας άφησε ποτέ έκτοτε. Και τι καλά (που δεν μας άφησε). Διαθέσιμο σε μας μέσω Disney+ είναι ο ορισμός της καλής κωμωδίας, σε κάνει να γελάς μέσα από την καρδιά σου. Ο Ρομπ ΜακΈλχενι, πολύ καιρό πριν πάρει τη Ρέξαμ με τον Ράιαν Ρέινολντς, γέννησε μια επίσης εξαιρετική ιδέα… Ποτέ η «καφρίλα» δεν ήταν τόσο ωραία…

Δραματική: Law and Order: SVU, 25 σεζόν

Tο πρώτο spinoff του σύμπαντος του «Law and Order» είναι και το πιο επιτυχημένο. 542 επεισόδια, 25 σεζόν. Είναι η μακροβιότερη primetime, live action σειρά στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Στο Netflix μπορείτε να παρακολουθείτε τις σεζόν 6,7,9,10,11. Θεωρούνται από τις καλύτερες.

Reality: Survivor 46 σεζόν

Λέτε να φτάσει και το δικό μας Survivor τόσο μακριά; Χλωμό το βλέπουμε, πολύ. Πάντως στις ΗΠΑ μιλάμε για απίστευτη ανθεκτικότητα, το ζητάει ο οργανισμός τους, non stop. Πολύ καλά πάει και το The Bachelor, 28 συναπτά έτη.