Λίγοι είναι οι σκηνοθέτες πρώτης γραμμής που ξέρεις ακριβώς τι θα σου σερβίρουν. Ο Γκάι Ρίτσι είναι ένας από αυτούς. Ποτέ δεν απογοητεύει τους θαυμαστές του, ίσως μερικές φορές τους κουράζει. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Με το The Gentlemen, την πρώτη σειρά που σκηνοθετεί έπειτα από 12 ταινίες, το πιο πιθανό είναι να ενθουσιάσει και να αυξήσει το πιστό κοινό του.

Στο The Gentlemen του Netflix, ο Γκάι Ρίτσι ακολουθεί τη γνωστή συνταγή του: Στιλιζαρισμένοι χαρακτήρες έτοιμοι για το απροσδόκητο, υπόκοσμος, ναρκωτικά, ξύλο, συνοδεία πολύ επιλεκτικής μουσικής. Το αποτέλεσμα είναι άρτιο, η δράση αμείωτη, κάποιες σκηνές επικές (θα με δικαιώσετε όταν παρακολουθήσετε τη σκηνή με την «Κότα» στο πρώτο επεισόδιο).

@ The Gentlemen / IMDB

Η υπόθεση του «The Gentlemen»

O Έντι Χάλστεντ (Τέο Τζέιμς) είναι ένας πειθαρχημένος νεαρός αξιωματικός, ο οποίος παρατάει τη στρατιωτική ζωή που τόσο απολαμβάνει για να αναλάβει το 500 χρόνων δουκάτο της οικογένειάς του μετά τον χαμό του πατέρα του. Ως δευτερότοκος γιος της οικογένειας, ο Έντι δεν περίμενε ποτέ πως ο πατέρας του θα παρακάμψει την παράδοση και τον πρωτότοκο γιο του, Φρέντι (Ντάνιελ Ιγκς) -ούτε εκείνος το είδε να έρχεται. Όμως η διαθήκη είχε ορισμένες πολύ ρητές εντολές.

@ The Gentlemen / IMDB

Ο Φρέντι, όπως κάθε τυπικός γόνος ξακουστής οικογένειας για τους οποίους έχουν γραφτεί εκατοντάδες θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, είναι λίγο ελαφρόμυαλος, λίγο χρήστης ναρκωτικών ουσιών, λίγο ευκολόπιστος, λίγο όλα τα κακά που θα μπορούσε να είναι. Όταν ένα χρέος του σε έμπορο κοκαΐνης απκαλύπτεται -καθώς και κάποιες άστοχες επενδύσεις, ο αδελφός του θα προσπαθήσει να ξεχρεώσει. Καθώς όμως η έλλειψη ρευστού είναι δεδομένη και 8 εκατ. λίρες δεν βρίσκονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας που «τρέχει», μια απρόσμενη συνάντηση φέρνει λίγη αισιοδοξία στον ταραγμένο κληρονόμο.

@ The Gentlemen

Μια άγνωστη κυρία αναλαμβάνει να ξεναγήσει τον Έντι στα… κτήματα του. Εκείνη είναι που του αποκαλύπτει πως ο πατέρας του, στην ανάγκη για cash flow, επέτρεψε να στηθεί μια επιχείρηση παραγωγής κάνναβης, η οποία αποφέρει στην οικογένεια ένα γενναίο ετήσιο εισόδημα. Η ίδια, η Σούζι Γκλας (Κάια Σκοντελάριο), κόρη του εγκεφάλου της επιχείρησης, αναλαμβάνει να μυήσει τον νεαρό κληρονόμο στον υπόγειο κόσμο της βρετανικής μαφίας.

Το ΣΚ σας ανήκει στο The Gentlemen

Για εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από την περιρρέουσα τοξικότητα, το binge watching του The Gentlemen δεν θα σας απογοητεύσει. Οι ερμηνείες των… επίλεκτων του Γκάι Ρίτσι αγγίζουν το ταβάνι, όπως και η σκηνοθεσία του μετρ του (μαφιόζικου) είδους. Θα ήταν άδικο, όχι μόνο για τους θαυμαστές του Γκάι Ρίτσι, αλλά και για τον σύμπαν του streaming, να μην έχει σκηνοθετήσει μια σειρά ο Γκάι Ρίτσι.

Με το The Gentlemen αυτή η αδικία αποκαθίσταται. Είναι άλλωστε αυτή η φιλοσοφική, διεισδυτική ματιά του στην κυνική ανάγκη γελοίων ή πανέκυπνων ανθρώπων να κερδίσουν χρήματα με κάθε τρόπο, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, που τον κάνει μοναδικό στο είδος του. Το μόνο που διαφοροποείται είναι το στιλ… Αλλιώς το κάνουν οι Βρετανοί ευγενείς κι αλλιώς οι Άγγλοι ψαράδες!

Το trailer του «The Gentlemen»: