Όταν το «One Day» προστέθηκε στη βιβλιοθήκη του Netflix, δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία. Έχοντας δει άλλωστε την ταινία με τους Αν Χάθαγουεϊ και Τζιμ Στέρτζες που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2011, ήξερα την αρχή, την μέση και το τέλος της ιστορίας αυτού του ερωτευμένου ζευγαριού που έπλασε πολύ όμορφα στο ομώνυμο μπεστ σέλερ βιβλίο του ο Ντέιβιντ Νίκολς, το 2009. Έτσι έδωσα χώρο και χρόνο στο αγαπημένο μου είδος, το crime.

Βλέποντας όμως ότι το «One Day» σκαρφάλωσε πολύ γρήγορα στην πρώτη θέση του ελληνικού Top10 και “κολλήσε” εκεί, και διαβάζοντας τη θετική ανταπόκριση που είχε από τον κόσμο, αντιλήφθηκα πως μάλλον κάτι καλό χάνω. Γενικά το Netflix με τα rom-com περπατούν σε βίους αντίθετους. Έχουν όλα τα ίδια κλισέ και την ίδια ιστορία που έχουμε πλέον βαρεθεί. Για να χαλαρώσουμε καλές είναι, αλλά ως εκεί. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η σειρά «Από το Μηδέν» που είναι πραγματικά από τις καλύτερες σειρές στην πλατφόρμα.

Θα μου πεις όμως το «One Day» δεν έχει κλισέ; Έχει, αλλά ελάχιστα. Έχει επίσης και μια πολύ ωραία ιστορία, η οποία τώρα διανθίζεται στην οθόνη. Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τους δύο πρωταγωνιστές, αντικατοπτρίζοντας την σύγχρονη εποχή στις σχέσεις. 

Από την άλλη, στην ταινία ακριβώς επειδή ο χρόνος προβολής ήταν περιορισμένος, είδαμε κάποια πολύ σημαντικά κομμάτια από το βιβλίο. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο συγκλονιστικό, ασχέτως από το τέλος του. Τελοσπάντων δεν είμαι εδώ για να συγκρίνω την ταινία με τη σειρά, αλλά να σου πω να αφιερώσεις χρόνο στα 14 επεισόδια του Netflix διάρκειας μισής ώρας, για να δεις την Έμμα Μόρλεϊ (Αμπίκα Μοντ) και τον Ντέξτερ Μέιχιου (Λίο Γούντολ) να υφαίνουν το νήμα της ζωής τους, από την γνωριμία τους και έπειτα.

Στο μυθιστόρημα του Νίκολς, η Έμμα και ο Ντέξτερ για δύο δεκαετίες δίνουν ραντεβού την ίδια ακριβώς ημέρα που γνωρίστηκαν. Τις υπόλοιπες 364 απλά συνεχίζουν τη ζωή του. Ο συγγραφέας δίνει κάποιες πληροφορίες, αλλά τα περισσότερα τα αφήνει στη φαντασία του αναγνώστη. Στο «One Day» του Netflix βλέπουμε περισσότερα.

@ Netflix / One Day

Το One Day στο Netflix

Στη σειρά του Netflix, η ιστορία των δύο πρωταγωνιστών έχει πάρει νέα πνοή, αφού το σενάριο επιμελήθηκε η Σκωτσέζα σεναριογράφος, Νικόλ Τέιλορ. Η συμβολή της ήταν καθοριστική για να γίνει το «One Day» ένα μικρό διαμαντάκι στην streaming πλατφόρμα. 

Η ιστορία ξεκινά το 1988 στο Εδιμβούργο, όταν η Έμμα και ο Ντέξτερ περνούν την τελευταία τους νύχτα στο κολέγιο. Οι δυο τους συναντιούνται για πρώτη φορά στο πάρτι της αποφοίτησής, με τον Ντέξτερ να επιδιώκει το κάτι παραπάνω. Εκείνη είναι ένα κορίτσι που δούλεψε σκληρά για να αριστεύσει στο κολλέγιο, ενώ εκείνος είναι το διάσημο αγόρι που κατάφερε με το ζόρι να αποφοιτήσει. Όλες τον θέλουν γιατί φαινομενικά έχει όλο το πακέτο.

Το βράδυ της γνωριμίας τους καταλήγουν σπίτι της Έμμα, αλλά δεν κάνουν σεξ, γιατί εκείνη δεν ήθελε να είναι ακόμα μία στη λίστα του. Προτιμά να μιλήσουν, γιατί οι λέξεις είναι πιο σημαντικές. Το ειδύλλιο δεν προχωρά, αλλά οι δύο νέοι κρατούν κανονικά την επαφή. Και έτσι από την ερωτική χημεία, καταλήγουν δύο φίλοι που ο ένας συμβουλεύει τον άλλον και ο ένας στηρίζει τον άλλον. Κάνουν διακοπές μέχρι και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάρο.

@ Netflix / One Day

Κάθε χρονιά περνά με τη ζωή τους να ακολουθεί διαφορετική πορεία. Παρ΄όλα αυτά είναι σαν να μεγαλώνουν μαζί. Ο δεσμός ανάμεσα τους είναι ισχυρός. Φυσικά η Έμμα κρατά αθόρυβα τα συναισθήματα της για τον Ντέξτερ και επιλέγει να τον έχει στην ζωή της, έστω και σαν φίλο. 

Δεν θα προχωρήσω την ιστορία παρακάτω γιατί αξίζει πραγματικά να την δεις. Αυτό που βλέπουμε είναι η πραγματική και ουσιαστική αγάπη. Είναι ένα μάθημα ζωής που δίνει το Netflix με το «One Day» και το πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος. Γι’αυτό και είμαι σίγουρη ότι το δάκρυ θα το ρίξεις. Για να μην πω κλάμα. Έχε δηλαδή ένα χαρτομάντιλο δίπλα σου.

Trailer One Day στο Netflix: