Το «Argylle» του Μάθιου Βων έγινε η πρώτη μεγάλη εισπρακτική αποτυχία του 2024. Η κωμωδία δράσης, της Apple Original Films που διανέμεται από την Universal Pictures, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 17 σε εισπράξεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ντεμπούτου της και μπορεί να μην φτάσει καν τα 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το τέλος της προβολής της.

Για μια παραγωγή 200 εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα καστ γεμάτο αστέρια με τους Χένρι Καβίλ, Τζον Σίνα, Ντούα Λίπα, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και άλλους, αυτοί οι αριθμοί box office είναι λίγο πολύ καταστροφικοί.

Οι αρνητικές κριτικές ( από τις 255 κριτικές το 32% είναι αρνητικές) σίγουρα δεν βοήθησαν να γίνει το «Argylle» ένα must-see για το κοινό. Η ταινία εντάσσεται σε μια μακρά λίστα αστοχιών του Χόλιγουντ. Σε πολλές ατυχείς περιπτώσεις, ακόμη και οι μεγάλες ταινίες γίνονται αποτυχίες στο box office.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε έγινε viral πριν από αρκετά χρόνια επειδή καταφέρθηκε εναντίον της εμμονής της βιομηχανίας με τα νούμερα του box office, ιδιαίτερα την τάση του Χόλιγουντ να κρίνει τις ταινίες με βάση τη δύναμη των εσόδων του πρώτου Σαββατοκύριακου.

«Από τη δεκαετία του ’80, υπάρχει εστίαση στους αριθμούς. Είναι κάπως αποκρουστικό», είπε κάποτε ο Σκορσέζε. «Το κόστος μιας ταινίας είναι ένα πράγμα. Καταλάβετε ότι μια ταινία κοστίζει ένα συγκεκριμένο ποσό, περιμένουν τουλάχιστον να πάρουν το ποσό πίσω… Η έμφαση δίνεται τώρα στους αριθμούς, το κόστος, το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων, πόσα έβγαλε στις ΗΠΑ, πόσα έκανε στην Αγγλία, πόσα έκανε στην Ασία, πόσα έβγαλε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως σκηνοθέτης και ως άνθρωπος που δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς σινεμά, πάντα το βρίσκω πραγματικά προσβλητικό».

Από την πλευρά του ο Έντγκαρ Ράιτ  είχε πει: «Οι εισπράξεις για μια ταινία το πρώτο Σαββατοκύριακο δεν είναι πρέπει να τις λαμβάνουνε υπόψιν μας για καμία ταινία. Όσοι αγαπούν το σινεμά δεν πρέπει να πιστεύουν σε αυτή την ιδέα. Οι περισσότερες από τις αγαπημένες μου ταινίες που θεωρούνται κλασικές σήμερα δεν θεωρούνταν επιτυχίες στην εποχή τους».

Ακόμη και ο Κρίστοφερ Νόλαν  δήλωσε πρόσφατα στο AP ότι δεν μπορείς να κρίνεις μια ταινία από τις εισπράξεις που έκανε στο ντεμπούτο της. «Το «Blade Runner» ήταν μια αποτυχία όταν κυκλοφόρησε».

Αυτοί οι καταξιωμένοι σκηνοθέτες έχουν σίγουρα δίκιο, καθώς πολλές από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες αυτού του αιώνα ξεκίνησαν ως αποτυχίες στο box office.

Παρακάτω, το Variety προσφέρει μια επιλογή από υπέροχες ταινίες που απέτυχαν στο box office.

1. Killers of the Flower Moon

Το νέο πόνημα του θρυλικού Μάρτιν Σκορσέζε με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια έβγαλε μόλις 67 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 156 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως Έρνεστ Μπέρκχαρτ, ένας κάτοικος της Οκλαχόμα που παντρεύεται τη Μόλι Κάιλ (Λίλι Γκλάντστοουν), μια ιθαγενής γυναίκα που έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία πετρελαίου. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο υποδύεται τον θείο του Έρνεστ, Γουίλιαμ Χέιλ, έναν κτηνοτρόφο που εμπλέκεται στη συνωμοσία για την κλοπή της γης και του πλούτου των Όρας. Τέλος, ο Τζέσι Πλίμονς  παίζει έναν πρώην Τέξας Ρέιντερ, ο οποίος αποστέλλεται από τον ζέι Έντγκαρ Χούβερ  για να ερευνήσει την υπόθεση για λογαριασμό του νεοσύστατου FBI.

Δείτε τις υπόλοιπες στο Intronews.gr