Βλέπεις τη λίστα, σε πιάνει μια κάποια περηφάνια, παίζει ως και να αρχίσεις να… τραγουδάς, με στεντόρεια φωνή, το «Σε γνωρίζω από την όψη». Μα 2 ελληνικές σειρές στο top 5 του Netflix; Δεν ξανάγινε. Είναι για «φωτογραφία». Παρότι βέβαια δεν είναι σε παγκόσμια κλίμακα – μέχρι αποδείξεως του εναντίου (;).

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Όσο αναμενόμενο πάντως κι ήταν πως οι Έλληνες συνδρομητές του Netflix θα έλκονταν τόσο από τις Σέρρες του Γιώργου Καπουτζίδη όσο και από το Σώσε με (που αντλεί ύλη από το ομώνυμο πολύ πετυχημένο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου), το γεγονός δεν πηγάζει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εντοπιότητας, του στοιχείου του οικείου.

Μιλάμε για 2 εξαιρετικές παραγωγές, που είναι πολύ πάνω από τα συνήθη στα μέρη μας. Δουλεμένες με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και τι θέλουν. Ο κόσμος πατάει το play και επειδή ξέρει πως θα δει κάτι που τον σέβεται ως θεατή. Κι αυτό μετράει περισσότερο από όλα, χτίζει γερές βάσεις για ανάλογη συνέχεια.

Τι άλλο συναντάμε στο top 5 του Netflix αυτήν την εποχή πέρα από Greek series; Το τρομακτικό American Nightmare κάνει δυναμικό «έμπα» στα πράγματα, το Yellowstone παραείναι καλό για να αγνοηθεί και το Fool me Once μπορεί να μην είναι πια 1ο, παραμένει ωστόσο πόλος έλξης.

Οι 5 πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix αυτήν την εποχή

Σέρρες

Θα τολμήσουμε μια πρόβλεψη. Είναι απλά και μόνο θέμα χρόνου το Netflix να πάρει την απόφαση να «στείλει» τις Σέρρες για διεθνή καριέρα. Το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης ήταν «σιγουράκι» πως θα είχε μεγάλη αποδοχή – το αυτό συνέβη.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης ως όνομα, ως επαγγελματίας έλκει σαν μαγνήτης. Το έχει κερδίσει με τη δουλειά του, με το σπαθί του. Με το χιούμορ του και τον τόσο ιδιοφυή αυτοσαρκασμό του.

Ο τρόπος που μας παρουσιάζει εδώ τις παθογένειες της ελληνικής επαρχίας θα έπρεπε να διδάσκεται στην κατηγορία «κοίτα να μαθαίνεις». Είναι μια τολμηρή σειρά με τη δύναμη που έχουν όσα έργα είναι πρωτοποριακά, μπροστά από την εποχή τους.

Θίγει βαριά θέματα, αλλά δεν σε βαραίνει. Μόνο σε αλαφρώνει. Με τη δύναμη που έχει η αλήθεια, με την αίγλη της σοβαρότητας υπό τη λυτρωτική παράλληλη ισχύ του κωμικού στοιχείου.

American Nightmare

Θυμάσαι το Gone Girl του Ντέιβιντ Φίντσερ; Ε, εδώ το έχουμε στη ντοκιμαντερίστικη, real life του, μορφή. Μέσα από την περίπτωση της Ντενίζ Χάσκινς, η οποία κατηγορήθηκε από την Αστυνομία πως προσποιήθηκε την απαγωγή της.

Τα true crime stories έχουν φανατικό κοινό και η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια υπερπροσφορά στο είδος. Τι ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια; Η δύναμη της ιστορίας αυτής καθαυτής. Ανατριχιαστική και όσο περνούν τα επεισόδια θα νιώσεις την οργή να σε κατακλύζει. Καθότι αυτό που παρακολουθείς, συνέβη.

Όπως μας μαθαίνει (ή μας θυμίζει) το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, οι όμορφες ξανθές γυναίκες από τα προάστια δεν είναι ασφαλείς, ο σύζυγος δεν είναι πάντα ο ένοχος και η αστυνομία μπορεί μερικές φορές να δράσει με απίστευτο ερασιτεχνισμό.  

Τα 3 επεισόδια βλέπονται νεράκι, ενώ ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το τι θα αποκαλυφθεί, τι θα προκύψει – αφηγηματικά οι δημιουργοί αξίζουν πολλά «μπράβο».

Σώσε Με

Σε σύγκριση με τις Σέρρες, η 2η ελληνική σειρά που πήρε αυτές τις μέρες το εισιτήριο για το Netflix και είχαμε πρωτοδεί στον ΑΝΤ1, είναι κάπως σαν «άγνωστος Χ». Ναι μεν το ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου διαβάστηκε πολύ και από πολλούς, αλλά όσο και να το πεις η λογοτεχνία δεν έχει την ίδια αγοραστική δύναμη με την οθόνη.

Ποιο είναι το γενικό περίγραμμα; Σασπένς, ανατροπές, αποκαλύψεις, μυστήριο. Ένα νουάρ από αυτά που σε γοητεύουν γιατί έχει χαρακτήρα και δυνατή πλοκή. Το ελληνικό True Detective; Ας πούμε απλώς πως η κατεύθυνση και η ατμόσφαιρα δεν απέχουν και τόσο πολύ.

Θα μπορούσε να ‘ναι πιο γρήγορο; Θα μπορούσε, ναι. Τα 8 επεισόδια να ήταν 5 ή 6. Χωρίς να σημαίνει πως άνει συνοχή. Απλά κάπου αργεί, πλατιάζει.

 Yellowstone

Ένα γουέστερν που κεντράρει στον άνθρωπο, χωρίς πολλά πιστολίδια, φουλ αμερικάνικο και με τον Κέβιν Κόστνερ πρωταγωνιστή πόσο καλό μπορεί να είναι; Πάρα πολύ, τελικά. Από τις σειρές που γουστάρεις που βλέπεις, από τις σειρές που δεν σου τρώνε το χρόνο σου – το ακριβώς αντίθετο. Το 8,7 στο Imdb το περιγράφει επαρκώς.

Παίρνει το χρόνο της για να αναπτύξει τους χαρακτήρες, για να σε κάνει να καταλάβεις τις σκέψεις και τα κίνητρά τους.. Κι αν σου αρέσει το Yellowstone, που θα σου αρέσει, ψάξε μετά να δεις τα prequels 1883 και 1923. Τα έχει αμφότερα η Cosmote, όχι το Netflix.

Fool me Once

Υποχώρησε σε δημοτικότητα στο Netflix το Fool me Once, αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακιά σειρά. Σε κάνει δικό της και στα 8 επεισόδια που κρατάει. Έχει τον τρόπο, έχει τη δομή για να το κάνει.

Το story, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, έχει να κάνει με μία πρώην αξιωματικό του στρατού και την προσπάθεια που κάνει να βρει τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες του συζύγου και της αδελφής της. Μία έρευνα που ξεκινάει ως αναζήτηση της αλήθειας και απόδοση δικαιοσύνης, καταλήγει σε ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις…