Έχεις… τερματίσει το Netflix; Επιζητάς κάτι διαφορετικό χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να πληρώσεις συνδρομή; Το Ertflix είναι εδώ για σένα, για μας, και μάλιστα με μερικές ταινίες που πολύ το αξίζουν το play μας.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Κάναμε μια επιλογή 5 ταινιών που μπορείς να δεις αυτήν την εποχή στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης. Οι περισσότερες εξ αυτών ζητάνε την προσοχή σου, δεν είναι δηλαδή για instant κατανάλωση και πάμε παρακάτω.

Αν μας ρωτάς, είναι κάτι απαραίτητο. Μια καλή ταινία είναι σαν μάθημα, πολύτιμο και με προεκτάσεις. Χρειάζεται βέβαια και η απλή, αγνή και ανόθευτη ψυχαγωγία. Έχουμε και γι’ αυτό μεριμνήσει. Όλα δώθε, όλα παρακάτω!

Οι 5 τοπ ταινίες στο Ertflix αυτήν την εποχή

Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο

Είναι γοητευτική με τη δύναμη της απλότητας αυτής η γαλλική ταινία του 2011. Θα νιώσεις πράγματα χωρίς να στο εκβιάζει. Έρχεται αυθόρμητα το συναίσθημα, ειδικά της συγκίνησης, καθώς η ιστορία ρέει, με φόντο το οικείο μεσογειακό τοπίο της Μασσαλίας.

Η ανθρωπιά και το σύστημα αξιών με φόντο το κοινωνικό σύνολο μπαίνουν σε πρώτο πλάνο καθώς παρακολουθούμε την ιστορία ενός εκπρόσωπου εργαζομένων σε ναυπηγείο της Μασσαλίας που χάνει τη δουλειά του – παρότι θα μπορούσε να το αποφύγει.

Παίρνει μια γερή αποζημίωση για να φύγει, αλλά αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής ενός έτερου απολυμένου συναδέλφου. Που μπουκάρει σπίτι του για να τον ληστέψει, Όταν το θύμα καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και ποιος ήταν από πίσω από την κλοπή, μπαίνει σε τεράστιο δίλημμα για να το αν πρέπει να τον καταδώσει ή όχι.

Θα μπορούσε κάποιος να παραπονεθεί πως ο ρυθμός της ταινίας είναι λίγο αργός. Ισχύει. Από την άλλη το θέμα είναι τέτοιο που δεν ζητά ένταση μήτε φωνές. Μόνο να ανοίξεις τους ορίζοντες σου και να προσπαθήσεις να καταλάβεις, να μπεις στη θέση του άλλου ακόμα και όταν αυτό είναι εις βάρος των συμφερόντων σου.

Το καλό σενάριο και οι προσεγμένες ερμηνείες προσθέτουν περισσότερα σε μια ταινία που σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις αν επιλέξεις να δεις στο Ertflix.

La Isla Minima (Το Μικρό Νησί)

True Detective α λα ισπανικά και λέμε ένα μεγάλο «Si»! Εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη αυτή η ταινία, από αυτές που χαίρεσαι όταν ανακαλύπτεις ακριβώς λόγω της δύναμης του απροσδόκητου που κομίζουν.

Ένα από τα καλύτερα «αστυνομικά» των τελευταίων ετών ενόσω παρακολουθούμε την προσπάθεια δύο ντετέκτιβ να καταλάβουν τι έγινε αναφορικά με μια υπόθεση εξαφάνισης δύο ανήλικων κοριτσιών. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε σκοτεινά μέρη, κάτι που θα επιδεινώσει η μεταξύ τους χαώδης ιδεολογική διαφορά.

Διεισδυτικό, απόκοσμο και υπνωτιστικό, αυτό το ατμοσφαιρικό νουάρ αποτελεί μια από τις τοπ επιλογές σε ταινίες αυτήν την εποχή στο Ertflix.

Pawn Sacrifice (Θυσιάζοντας ένα Πιόνι)

Μπόμπι Φίσερ Vs Μπόρις Σπάσκι, 1972. Ακόμα και αυτοί που δεν σκαμπάζουν γρι από σκάκι είναι αρκετό πιθανό να έχουν ακούσει για τη μητέρα των μαχών στην ιστορία του σκακιού. «Game of The Century» το είπαν. «Ματς του αιώνα» δηλαδή. Κι υπήρχε λόγος, σοβαρός, γι’ αυτό, αφού στην ουσία έγινε ζήτημα πολιτικό, με τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ να βρίσκεται στο απόγειό του.

Αν θες να μάθεις περισσότερα, που πίστεψέ μας θες, μπες στο Ertflix και πάτα το play. Ο Τόμπι Μαγκουάιρ, στο ρόλο του ιδιοφυούς αλλά φουλ εκκεντρικού Αμερικανού σκακιστή, δείχνει μια διαφορετική ερμηνευτική γκάμα από αυτήν που τον έχουμε συνηθίσει και το κάνει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς.

The Wild Pear Tree (Η Άγρια Αχλαδιά)

Ένας νεαρός επιστρέφει απρόθυμα μετά τις σπουδές του στο χωριό που μεγάλωσε, και στο σπίτι των γονιών του, φιλοδοξώντας να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του, και να προσπαθήσει να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο.

Τι συναισθήματα του ξυπνά η επιστροφή για τον τόπο και τους γύρω του; Πώς χαράζει τη δική του ρότα μέσα από αυτές τις εμπειρίες;

Έχει μια «θεατράλε» λογική αυτή η ταινία που φιλοξενεί η πλατφορμα του Ertflix, η δύναμη είναι στο διάλογο, στα νοήματα, στο να σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς μέσα από τα προβλήματα της σύγχρονης Τουρκίας, που απηχούν αρκετά και σε δικά μας «μετερίζια».

Αν κάτι μας «ξένισε» στην «Άγρια Αχλαδιά» είναι η μεγάλη της διάρκεια. Τα 188 λεπτά τα νιώθεις κάποια στιγμή να σε βαραίνουν σε συνδυασμό με τη βαριά θεματολογία.

Blood Father (Βίαιη Δικαιοσύνη)

Εδώ αλλάζουμε εντελώς ύφος σε σχέση με ό,τι έχουμε καταθέσει μέχρι στιγμής σε προτάσεις για Ertflix. Το κάνουμε για ένα action movie α λα… παλαιά. Γυρισμένο σε μια εποχή που ο Μελ Γκίμπσον προσπαθούσε να βρει ξανά βηματισμό και αποδοχή μετά από σωρεία προσωπικών ζητημάτων που πλήγωσαν βαθιά τη δημόσια εικόνα του,

Το Blood Father δεν σου ζητάει τίποτα παραπάνω από το να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ και να το δεις. Σινεμά εύκολο, αλλά διόλου αμελητέο ως αξία, ειδικά στο πέρας μιας κουραστικής ημέρας. Μια b movie που θυμίζει Taken με Λίαμ Νίσον, με τον Μελ Γκίμπσον να κάνει αυτό που πρέπει για την περίσταση.