Η ατάκα «το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία» επικράτησε λόγω της μαζικής αποτυχίας σκηνοθετών και παραγωγών να μεταφέρουν το κλίμα και το συναίσθημα ενός μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι φωτεινές εξαιρέσεις, στις οποίες πραγματικά ο σκηνοθέτης απογείωσε ένα βιβλίο ή την ιδέα του βιβλίου. Δεν περιχαρακώθηκε στις σελίδες, αλλά έστησε αριστοτεχνικά το σύμπαν που οικοδόμησε ο συγγραφέας. Όπως έκανε ο Γιώργος Λάνθιμος με το Χαμένα Κορμιά του Άλασντερ Γκρέι. Όπως έκανε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα με τον Νονό, το απόλυτο must watch φιλμ που θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει κάθε άνθρωπος πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Οι ταινίες που ακολουθούν είναι ένα λαμπρό παράδειγμα μεταφοράς, που θα σε κάνουν να στραφείς και στο βιβλίο.

Στη Φωλιά του Κούκου (1975)

Ήταν 1962 όταν ο Κεν Κέσι είδε το μυθιστόρημά του να γίνεται ανάρπαστο από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, να εξυμνείται στις σελίδες των εφημερίδων, να γίνεται θέμα συζήτησης στα καφέ και τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες.

13 χρόνια αργότερα, οι εγκλωβισμένοι ήρωες του ψυχιατρείου θα αποκτούσαν μια νέα διάσταση, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Μίλος Φόρμαν. Ο Τζακ Νίκολσον επιστρατεύεται για να παίξει τον ρόλο του Ραντλ Πάτρικ ΜακΜέρφι, ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Η αλληγορία της σύγκρουσης ανάμεσα στον επαναστάτη ασθενή και τη νοσοκόμα που έχει την εξουσία επάνω του, έχει γίνει πλέον κλασική.

Περίληψη

Το φθινόπωρο του 1963, ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας και εγκληματίας ισχυρίζεται ότι είναι παράφρον και εισάγεται σε ψυχιατρείο, όπου συσπειρώνει τους φοβισμένους ασθενείς εναντίον της τυραννικής νοσοκόμας.

The Goodfellas (1990)

Ο Νονός του Μάριο Πούζο είναι μια προφανής επιλογή. Για αυτό και επιλέξαμε να πάμε παρακάτω… Η Αμερική -και όχι μόνο, βρισκόταν υπό την επήρεια των γκαγκστερικών ταινιών και το Wiseguy, η βιογραφία του Χένρι Χιλ, συνεργάτη της εγκληματικής οικογένειας των Λουκέζε, ήρθε για να προσφέρει την απαραίτητη δόση. Γραμμένο από τον Νίκολας Πιλέτζι το 1985, κινητοποίησε τον Σκορσέζε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος ταινιών. Και παρέδωσε ένα masterpiece.

Στο καστ υπάρχουν κάποια «ιερά τέρατα» του genre, φίλοι -ή μετέπειτα φίλους του σκηνοθέτη, όπως οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι και Ρέι Λιότα. Ο Σκορσέζε συνεργάζεται με τον Πιλέτζι στο σενάριο και όταν το Goodfellas «σκάει» στους κινηματογράφους, το 1990, γίνεται σε ένα βράδυ κλασικό. Τι κι αν η ταινία κέρδισε μόλις ένα Όσκαρ…  

Περίληψη

Η ιστορία του Χένρι Χιλ και της καθημερινότητάς του ως μαφιόζου, από τη σχέση του με τη σύζυγό του Κάρεν μέχρι τους συνεργάτες του, Τζίμι Κόνγουεϊ και Τόμι Ντε Βίτο.

O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών – Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (2001)

O Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ούτε οι επικές ιστορίες  που περιγράφονται στον Άρχοντα των Δαχτυλιών του. Ήταν όμως οι ταινίες που ξεκίνησαν ένα νέο φαινόμενο στην ποπ κουλτούρα.

Το Lord Of The Rings, The Fellowship Of The Ring, ξεκινά το ταξίδι των ηρώων μας σε μια προσπάθεια να σώσουν τη Μέση Γη. Η ταινία προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του J. R. R. Tolkien που είναι ένας τόμος χωρισμένος σε δύο βιβλία, το Book I – The Ring Sets Out και το Book II – The Ring Moves South.

Το 2001 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία και ακολούθησαν άλλες δύο, όλες υπέροχες.

Περίληψη

Ένα αγαθό Χόμπιτ από το Σάιρ και οκτώ σύντροφοί του ξεκινούν ένα ταξίδι για να καταστρέψουν το ισχυρό Δαχτυλίδι και να σώσουν τη Μέση Γη από τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον.

Fight Club (1999)

Το 1996 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα που έμελλε να γίνει το «Ευαγγέλιο» μιας ολόκληρης γενιάς. Συγγραφέας του, ο Τσακ Πόλανικ. Και ήταν η 20th Century Fox που αντιλήφθηκε αμέσως την επίδραση που έχει στο κοινό. Η σκηνοθεσία ανατέθηκε στον Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ οι δύο κεντρικοί ήρωες ενσαρκώνονται από τους Έντουαρντ Νόρτον και Μπραντ Πιτ.

Το βιβλίο έχει δύο συνέχειες κόμικ και ακολουθεί την ίδια πλοκή με την ταινία με επίκεντρο τον αφηγητή και τον Τάιλερ Ντάρντεν.

Περιγραφή

Ένας δυσαρεστημένος με τη ζωή του υπάλληλος γραφείου ιδρύει ένα underground κλειστό κλαμπ πάλης (fight club) με έναν κατασκευαστή σαπουνιών, τον Τάιλερ Ντέρντεν.