Είναι ένα ερώτημα κατά πόσο πρέπει να επηρεαζόμαστε από τα trends του Netflix κατά πόσο δηλαδή ισχύει ποιοτικά αυτό το best of, αν υπάρχει μια κάποια αξιοκρατία. Από την άλλη, είναι στη φύση μας και να ακολουθούμε, αυτό το «μα το βλέπουν όλοι» ωθεί το χεράκι μας στο play.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Κι αφού το φιλοσοφήσαμε κάπως, πάμε να δούμε ποιες είναι οι 5 σειρές που έχουν το μεγαλύτερο σουξέ αυτήν την περίοδο στο Netflix. Τι πρέπει (να δεις) και τι δεν πρέπει; Σου δίνουμε έναν μπούσουλα για να μην ψάχνεσαι.

Σε ένα top 5 που, οφείλουμε να το πούμε επειδή μόνο δεδομένο δεν είναι στο Netflix, αποτελείται από πραγματικά ενδιαφέροντα μέρη. Δηλαδή τα 4/5 πραγματικά τα συστήνουμε. Ποιο όχι; Διάβασε παρακάτω, προσοχή… spoiler.

5 σειρές που αγαπάει αυτόν τον καιρό το κοινό του Netflix

Fool me Once

Σούπερ hit της εποχής, αρέσει πολύ το Fool me Once. Ή «Το Δις Εξαμαρτείν» όπως το μεταφράσαμε στα μέρη μας – πού πήγαν και μας θύμισαν τη μεγάλη ομώνυμη επιτυχία του MEGA στα 90ς με Νένα Μεντή, Χάρη Σώζο, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.

Απλή συνωνυμία βέβαια και τίποτα περισσότερο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα θρίλερ που σε κρατάει στην τσίτα για 8 επεισόδια. Η εκθαμβωτική Μισέλ Κίγκαν και η «τυπάρα» Τζοάνα Λάμλεϊ (έχει κάνει και μία ωραία ταξιδιωτική εκπομπή, μπορείς να την τσεκάρεις στο Ertflix) πρωταγωνιστούν και κερδίζουν το στοίχημα των θετικών εντυπώσεων.

Αγωνία, ανατροπές, απρόβλεπτες καταστάσεις και μυστήριο εναλλάσσονται σε σωστές δόσεις, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Η πλοκή είναι στο «όπως πρέπει» και κάποια κενά που εντοπίζονται δεν επηρεάζουν ουσιαστικά το σύνολο.

Το story, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, έχει να κάνει με μία πρώην αξιωματικό του στρατού και την προσπάθεια που κάνει να βρει τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες του συζύγου και της αδελφής της. Μία έρευνα που ξεκινάει ως αναζήτηση της αλήθειας και απόδοση δικαιοσύνης, καταλήγει σε ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις…

Berlin

Πώς ξεζουμίζεις μια επιτυχία; Πώς καταστρέφεις έναν εκ των ηρώων της; Με το Casa de Papel έπρεπε να ‘χαμε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, αν μας ρωτάς. Μόνο που το Netflix το αντιμετώπισε σαν κότα με χρυσά αυγά και ιδού τα αποτελέσματα.

Ο Berlin ήταν η πιο ωραία αινιγματική φιγούρα της ισπανικής σειράς, ερμηνευτικά και σεναριακά, αλλά εδώ γίνεται μια άχαρη, αδιάφορη και δίχως ψυχή καρικατούρα.

ΟΚ, το ξέρουμε, αντιλαμβανόμαστε και γιατί οι δημιουργοί μετάνιωσαν που τον «σκότωσαν». Πού να φανταζόντουσαν τότε, στα πρώτα χρόνια της ρομαντικής αφέλειας, πως θα έπαιζαν αργότερα στο Netflix και θα γινόντουσαν μάλιστα η πιο πετυχημένη μη αγγλόφωνη σειρά στην ιστορία της πλατφόρμας.

Μόνο που με τέτοια spin-off είναι σαν να… ξανασκοτώνουν έναν (αντί)ήρωα που όταν ανακαλύψαμε αρχικά, βρήκαμε και ενδιαφέρον και νόημα στην περίπτωσή του. Σε αντίθεση με τα πολλά σεναριακά άλματα λογικής του Casa. Ας είναι, μη τα θυμόμαστε αυτά, πάνε πέρασαν.

The Brothers Sun

«Ποιος αδελφός είσαι; Ο δολοφόνος; Ή ο ηλίθιος;». Όταν ο επικεφαλής μιας Ταϊβανέζικης συμμορίας δολοφονείται, ο μεγαλύτερος γιος του πάει στο Λος Άντζελες για να προσέχει τη μητέρα του. Υπάρχει ακόμη ένας, πολύ διαφορετικός αδελφός που μοιάζει να μην έχει ιδέα για τις παράνομες δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης. Μόνο που οι εχθροί παραμονεύουν και η αθωότητα δεν είναι επιλογή.

Κι αφού συστηθήκαμε, πάμε στο παρασύνθημα: Από τα πιο πιασάρικα TV Show του Netflix εδώ και καιρό. Σε κερδίζει πολύ γρήγορα, δεν κάνει κοιλιά και ρέει με ρυθμό και σύν(δ)εση. Έχει στιλ, είναι συχνά cool, η βία μπορεί να είναι τελικά και άποψη…

Απολαυστικές, από κινηματογραφικής άποψης, οι σκηνές δράσης, η σειρά είναι μια ωδή στις πολεμικές τέχνες εξ ανατολής. Έχουμε και comic relief στις κατάλληλες δόσεις για να σπάει το macho στοιχείο, υπάρχει και βαθύτερο υπαρξιακό νόημα, γενικά μιλάμε για μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Jeffrey Eppstein: The Filthy Rich

Η επικαιρότητα ωθεί το λαό του Netflix να πατήσει το κλικ, το θέμα «Τζέφρι Έπσταϊν» έχει επανέλθει δυναμικά στο newsfeed με συγκλονιστικά δεδομένα, που ζητούν βέβαια επαλήθευση, άρα και έρευνα.

Μαζί παίζει ρόλο η – μην λέμε ψέματα μεταξύ μας, δεν κάνει – παροιμιώδης τάση που έχουμε ως είδος να θέλουμε να κοιτάξουμε πίσω από την κλειδαρότρυπα, ειδικά σε έναν αθέατο συνήθως κόσμο για μας, όπως αυτός των «βρώμικων πλουσίων».

Δεν είναι καινούριο αυτό το ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων που βρίσκουμε αυτήν την εποχή στο top-5 του Netflix. Το 2020 κυκλοφόρησε, λίγους μήνες δηλαδή μετά την αυτοκτονία του αδίστακτου εκατομμυριούχου.

Από τη στιγμή ωστόσο που το θέμα επέστρεψε ψηλά στην ατζέντα των (social) media, είναι πολλοί αυτοί που ψήθηκαν να μάθουν περισσότερα για μια αρκετά σκοτεινή υπόθεση, κοιτώντας κατάματα ένα βούρκο που νιώθεις πως σε λερώνει και μόνο που τον κοιτάζεις.  

Ποιοι διάσημοι εμπλέκονται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο; Ποιοι ήταν στην περίφημη λίστα και «εξυπηρετούνταν» έχοντας πρόσβαση σε ανήλικες κοπέλες για να ικανοποιήσουν τις διαστροφές τους;

Δεν μαθαίνουμε τις απαντήσεις όσο βλέπουμε το «Filthy Rich». Μένει ωστόσο μια αίσθηση που φέρνει σε γροθιά στο στομάχι. Με τις μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα του Έπσταϊν, με τις συνεντεύξεις των αστυνομικών που προσπάθησαν να τον συλλάβουν κόντρα στα εμπόδια που τους όρθωναν συνεχώς οι δικαστικές αρχές, με τα λόγια του ίδιου…

You Are What You Eat: A Twin Experiment

Είμαστε αυτό που τρώμε; Είμαστε. Κι αφού δείξαμε πόσο… καλά είναι τα αγγλικά μας μεταφράζοντας το πρώτο σκέλος του τίτλου, έρχεται το εύλογο ερώτημα: Βλέπω αυτό που νομίζω σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix; Υπό μια έννοια, ναι.

Το Twin Experiment ακολουθεί ένα ζευγάρι ομοζυγωτικών διδύμων που αλλάζουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για οκτώ εβδομάδες σε ένα επιστημονικό πείραμα που σκοπό έχει να διαπιστώσει πώς συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν το σώμα 2 γενετικά ίδιων ανθρώπων.

Οι αντιδράσεις του κοινού στα social media ποικίλουν. Κάποιοι «απειλούν» πως θα ακυρώσουν τη συνδρομή τους στο Netflix. Αρκετοί φωνάζουν πως θα γίνουν vegan. Και κάποιοι άλλοι, στάθηκαν επικριτικά μιλώντας για προκατάληψη εναντία στη βιομηχανία του κρέατος και επιλεκτικά στοχευμένη προσέγγιση του θέματος.

Μια ή άλλη, καθώς διαβάζαμε την υπόθεση θυμηθήκαμε το φοβερό ντοκιμαντέρ Super Size Me, του 2004. Στο οποίο ο σκηνοθέτης έγινε οικειοθελώς πειραματόζωο για να δει τι συνέπειες θα είχε στο σώμα του και στην υγεία του μια διατροφή 1 μηνός αποκλειστικά με προϊόντα από τα McDonalds. Ψάξε να το δεις, αξίζει πραγματικά το χρόνο σου.