Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που βλέπουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κάθε χριστουγεννιάτικη ταινία που υπάρχει και τα γιορτινά rom coms, κι αυτοί που βλέπουν μη χριστουγεννιάτικες ταινίες και τις βαφτίζουν χριστουγεννιάτικες για να πείσουν και άλλους να τις βλέπουν μαζί.

Εγώ ανήκω στους δεύτερους και με εξαίρεση μία χριστουγεννιάτικη ταινία (άντε να βάλω και το Polar Express, αν και πλέον το βρίσκω πολύ παλιακό σε επίπεδο γραφικών) που την βλέπω φανατικά εδώ και μια 4ετία κοντά, όλες οι υπόλοιπες επιλογές μου είναι χριστουγεννιάτικες μόνο υπό την έννοια ότι έχουν έντονο στοιχείο τη φαντασία, που είναι βασικό χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικων ταινιών. Αυτή η μία όμως που βλέπω, είναι ίσως η ωραιότερη animation ταινία για τα Χριστούγεννα που έχει γίνει ποτέ και δεν ντρέπομαι να γίνω τόσο τολμηρός στον σχολιασμό μου.

Η καλύτερη animation χριστουγεννιάτικη ταινία

Κυκλοφόρησε το 2019 στο Netflix και από τότε έχει γίνει το μόνο που περιμένω πώς και πώς να δω από χριστουγεννιάτικα φιλμ. Το Klaus είναι μια πολύ ωραία απόδοση του πώς γεννήθηκε ο μύθος του Άγιου Βασίλη και η ομορφιά έγκειται στο ότι δεν επιβάλλει εξ αρχής μια αγιότητα, ούτε και την αποδομεί, όπως μια οποιαδήποτε άλλη χριστουγεννιάτικη ταινία.

Σου περιγράφει το πώς μέσα από την ιδιοτέλεια και τη σκανταλιά ενός τύπου, του Γέσπερ, άρχισε ένας μύθος που τα παιδιά είχαν ανάγκη να πιστέψουν, τα παιδιά το μετέδωσαν στους μεγάλους και ένα χωριό που ήταν μέσα στην έχθρα, επέλεξε την αγάπη. Όλα χάρη στην καλοσύνη ενός ευμεγέθη γέρου και την καταπιεσμένη ανάγκη για αγάπη και τρυφερότητα του Γέσπερ του ταχυδρόμου.

Lord of the Rings Trilogy

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι μια τριλογία που έχει φτιαχτεί τόσο σπουδαία, ώστε στην εποχή της παντοκρατορίας του CGI, η εικόνα της, τα εφέ της, τα κοστούμια της, δεν φαίνονται μακρινά. Αντιθέτως, όλα φαίνονται ανώτερα κι από τα CGI, γιατί έχει πέσει τρομερή δουλειά από ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για το βάψιμο, για τα κοστούμια, για την επιλογή των τοποθεσιών, πρόκειται για μια απίστευτη παραγωγή, ειδικά για 23 χρόνια πίσω. Κινητοποιήθηκε μια ολόκληρη χώρα, η Νέα Ζηλανδία, που αντιλήφθηκε πως αυτή η τριλογία θα είναι το όχημά της για να αυξήσει τον τουρισμό της.

Εγώ προσωπικά κάθε τέτοιες μέρες, βλέπω πρώτα την τριλογία του Χόμπιτ, που κατανοώ γιατί την έχουν κράξει, αλλά μου αρέσει, και μετά πιάνω το Lord of the Rings. Η συγκεκριμένη τριλογία έχει φανταστική μουσική, έχει υπέροχες σκηνές, οπότε αν το θες, μπορείς εύκολα να βρεις την χριστουγεννιάτικη οπτική της. Στο τέλος της ημέρας, μπορείς να φανταστείς τον Άραγκορν μπροστά στη Μαύρη Πύλη, να φωνάζει «For Frodoooo» φορώντας ένα κόκκινο σκουφάκι.

Επίσης, η πιο επική σκηνή στην κινηματογραφική ιστορία, είναι χριστουγεννιάτικο must.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Οκ, δεν κομίζω γλαύκας ες Αθήνας βάζοντας τον Χάρι Πότερ. Κάποιοι το τολμούν να δουν και τις 8 ταινίες μες στις γιορτές. Το στηρίζουμε κι αυτό. Απλώς επειδή από την 4η και μετά παίρνει πιο σκοτεινές στροφές το στόρι, η 2η και η 3η είναι μάλλον οι καλύτερες επιλογές, αφού τελειώνουν και με happy end.

Τριλογία: Το Χρονικό της Νάρνια

Η πρώτη ταινία, το «Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» ήταν πολύ καλή. Η δεύτερη, «Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν», λιγότερο καλή. Η τρίτη, «Ο Ταξιδιώτης της Αυγής», σχετικά ευχάριστη. Όταν όμως έχεις τόση μαγεία, τόσο παραμύθι, τι σημασία έχει αν είναι κινηματογραφικά καλές; Είναι και οι 3 στο Disney+, οπότε δε χρειάζεται να κουραστείς για να τις ψάξεις.

Hugo

Ταινία μιας εντελώς άλλης εποχής. Έτσι μοιάζει το 2012. Σκεφτείτε πως το πιτσιρίκι που πρωταγωνιστεί, είναι ο Ότις Μίλμπερν από το Sex Education. Και το κοριτσάκι είναι η Κλόε Γκρέις-Μόρετζ, πρώην σύντροφος του Μπρούκλιν Μπέκαμ. Στην ταινία παίζει και ο Σάσα Μπάρον-Κόεν που δίνει μια πιο σουρεαλιστική εσάνς, βλέπουμε και τη γέννηση του σινεμά από τον Ζορζ Μελιές, είναι και στο Λονδίνο, άρα τι πιο χριστουγεννιάτικο να ζητήσει κανείς; Σε περιμένει στο Ertflix.

La Belle Epoque

Θα μπορούσα να είχα βάλει το Midnight In Paris του Γούντι Άλεν, αφού δεν διαφέρει και πολύ. Αλλά γιατί να μην το ζήσεις φουλ στα γαλλικά, αφού έχεις την ευκαιρία. Το Belle Epoque (θα το βρεις κι αυτό στο Ertflix ή στο Cinobo), είναι η ιστορία της μαγείας, η νίκη της ανθρώπινης ανάγκης να καταργήσει την υπέρτατη γνωστή διάσταση, τον Χρόνο.

Έτσι, με κάποιον τρόπο, ένας 60χρονος έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον χρόνο και επιλέγει να πάει στην καλύτερη εβδομάδα της ζωής του, αυτή που πρωτογνώρισε τη Μάριαν, τη γυναίκα του, με την οποία στο παρόν είναι σε δύσκολη κατάσταση και τσακώνονται διαρκώς. Είναι αλλιώς όμως να γνωρίζεις έναν άνθρωπο στα 30 σου και αλλιώς να τον ξαναγνωρίζεις στα 70 σου και να του συστήνεσαι ξανά.