H λίστα είναι πραγματικά τεράστια. Εκεί γύρω στο 2000+, μπορούσες να παρακολουθήσεις πραγματικά τα πάντα στην τηλεόρασή σου όσον αφορά τα «παιδικά», αρκεί να είχες κοιμηθεί σχετικά νωρίς την Παρασκευή το βράδυ ώστε να έχεις τις δυνάμεις να σηκωθείς από τα χαράματα για να δεις, για παράδειγμα, το Dragon Ball. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, όμως, δεν θα βρείτε τον Γκόκου και την παρέα του στη λίστα και αυτό γιατί ναι μεν περάσαμε πολλά πρωινά με την ιαπωνικό anime, αλλά ήταν περισσότερο μια σειρά που «χόρτασε» η γενιά που είχε πατήσει ήδη στην εφηβεία στα ‘00s -το ίδιο ισχύει και για Thundercats, Sailor Moon. Η γενιά του ’90 που έκανε τα πρώτα της τηλεοπτικά βήματα εκείνη την εποχή, είχε άλλα κολλήματα.

Αξίζει πάντως, πριν περάσουμε σε αυτή την κλειστή και μικρή κατηγορία με τα «παιδικά» που μας μεγάλωσαν και που «λιώναμε» κάθε Σαββατοκύριακο, να κάνουμε μερικές αναφορές σε εξίσου σημαντικές παιδικές σειρές οι οποίες, υπό άλλες συνθήκες, θα τα είχαν καταφέρει. Εκτός από το Dragon Ball, οι σειρές που μας κρατούσαν συντροφιά, ήταν: House of Mouse, Ben Ten, ΤΜΝΤ (Χελωνονιντζάκια), Spider-Man, Justice League (παραλίγο να μπει στη λίστα), Teen Titans και Dexter. Σίγουρα είναι είναι περισσότερες, αλλά αυτές είναι ίσως η πιο σημαντικές.

Και τώρα, πάμε στα «κολλήματα», τις σειρές που, όπως αποδείχτηκε μόνο σειρές δεν ήταν αφού αρκετές από αυτές πουλούσαν σαν τρελές γενικότερα, είτε μιλάμε σε κασέτες game boy, είτε σε κάρτες, είτε σε… τάπες. Αλήθεια, πόσα γαριδάκια έχεις πετάξει γιατί το μόνο που ήθελες ήταν η τάπα; Ξέρουμε, ξέρουμε, πολλά. Είσαστε έτοιμοι για μια βουτιά στην πισίνα της νοσταλγίας; Η σωστή απάντηση είναι «μάλιστα καπετάνιε».

Μπομπ Σφουγγαράκης

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης είναι μια αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από τον θαλάσσιο βιολόγο και σχεδιαστή Στίβεν Χίλενμπεργκ για το Nickelodeon. Η σειρά, εξιστορεί τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα και των διάφορων φίλων του (Πάτρικ, για πάντα στην καρδιά μας) στην πλασματική υποβρύχια πόλη του Βυθού του Μπικίνι. Η δημοτικότητα της σειράς την μετέτρεψε σε εμπορικό franchise, καθώς επίσης και στη σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει προβληθεί από το Nickelodeon και την πιο διαδεδομένη ιδιοκτησία της Viacom Media Networks. Μέχρι τα τέλη του 2017, το franchise είχε αποφέρει 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορευματικά έσοδα για το κανάλι. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από το Nickelodeon, ενώ έχει προβληθεί παλαιότερα και από τα κανάλια Star Channel και Channel 9. Ειδικά στο Channel 9 ζήσαμε μεγάλες στιγμές.

Digimon

Φυσικά και μιλάμε για Ιαπωνία και φυσικά μιλάμε για franchise το οποίο επικεντρώνεται στα Digimon, πλάσματα που ζουν σε έναν ψηφιακό κόσμο, ένα παράλληλο σύμπαν που προέρχεται από διάφορα δίκτυα επικοινωνίας της Γης. Το franchise ξεκίνησε το 1997 ως σειρά από παιχνίδια με εικονικά κατοικίδια ζώα και συνεχίστηκε με το manga Adventure V-Tamer 01 και μια σειρά από anime ταινίες και σειρές. Στην Ελλάδα, το Digimon Adventure προβλήθηκε για πρώτη φορά κατά την τηλεοπτική περίοδο 2000 έως 2001, από τον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel και λόγω της επιτυχίας του είχε αρκετές επαναπροβολές από το κανάλι στα επόμενα χρόνια. Το 2001 ξεκίνησε να προβάλλεται από το Alter Channel η σειρά Digimon Adventure 02 (Digimon 02: Next Generation) και στην συνέχεια από 2002 ως το 2006 ακολούθησαν οι σειρές Digimon Tamers και Digimon Frontier. Στο Alter παιδιά, εκεί κολλήσαμε.

Βeyblade

Το Beyblade, γνωστό στην Ιαπωνία ως Explosive Shoot Beyblade, είναι ιαπωνική σειρά anime και manga. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε πέντε κύκλους, τους: Beyblade (προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2004), Beyblade V-Force (προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2004-2005), Beyblade G-Revolution (προβλήθηκε από το Alter Channel μέχρι τον Οκτώβριο) και Beyblade Metal Fury (προβλήθηκε από το Star Channel). Στην Ελλάδα προβλήθηκε η σειρά Beywheelz που είναι φτιαγμένη από τους δημιουργούς των Beyblade με την διαφορά ότι τα παιδιά αντί για σβούρες ρίχνουν ρόδες. Με τα πρώτα μεγαλώσαμε. Πόσες σακούλες γαριδάκια αγόραζες (κρυφά) κααθημερινά, είπαμε;

Yu-Gi-Oh

Έχουμε χαλάσει πολλά, υπερβολικά πολλά λεφτά σε κάρτες. Και είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι η βάση του πραγματικού παιχνιδιού καρτών, το Yu-Gi-Oh! Trading Card Game, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο τουρνουά παιχνιδιού καρτών, συγκεντρώνοντας 4.364 συμμετέχοντες στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας. Το Yu-Gi-Oh! είναι ιαπωνική σειρά manga και εκεί διαβάζουμε και βλέπουμε την ιστορία του Γιούγκι Μούτο, που λύνει το αρχαίο Παζλ της Χιλιετίας. Ο Γιούγκι ξυπνά το alter-ego του, το οποίο λύνει τις αντιδικίες συμμετέχοντας σε παιχνίδια με κάρτες φέρνοντας μαζί του και το χάος. Το Yu-Gi-Oh! Duel Monsters προβλήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2002 από το κανάλι Star και από τότε, δεν το έχουμε ξεπεράσει ακόμα.

Pokemon

Ελάτε τώρα, όλοι ξέραμε ότι θα είναι στη λίστα και μάλιστα στην κορυφή της. Και πώς να μην είναι; Δεν θα πούμε πολλά, μόνο ότι, εκτός από ατελείωτες ώρες μπροστά από το gameboy, περάσαμε και ατελείωτες ώρες μπροστά από την τηλεόρασή μας.