Η Βιέννη ανακηρύχθηκε για άλλη μια φορά η πιο όμορφη, ασφαλής και βιώσιμη πόλη της Ευρώπης και του κόσμου (για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης). Η πόλη, λέγεται ότι έχει τα καλύτερα καφέ στην Ευρώπη, συνεχίζει να προσφέρει έναν αξεπέραστο συνδυασμό σταθερότητας, αρχιτεκτονικής, με υπέροχο εκπαιδευτικό σύστημα και αξιόπιστες δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και  ΦΥΣΙΚΑ άφθονο πολιτισμό και ψυχαγωγία. Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα για τη Βιέννη: δεν έχει μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Η πρωτεύουσα της Αυστρίας διατηρείται στην κορυφή της κατάταξης του Economist Intelligence Unit, ινστιτούτου έρευνας συνδεδεμένου με το περιοδικό The Economist. Η Κοπεγχάγη διατήρησε επίσης τον τίτλο της επιλαχούσας.

https://t.co/TSkoTulnLI

Μετά το ζευγάρι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ακολουθούν ένα σύνολο αυστραλιανών πόλεων, η Μελβούρνη στο Νο. 3 και το Σίδνεϊ στο Νο. 4. Τρεις καναδικές πόλεις είναι επίσης ψηλά, με το Βανκούβερ στην πέμπτη, το Κάλγκαρι στην έβδομη και το Τορόντο στην ένατη. Το top 10 ολοκλήρωσαν πόλεις όπως η Ζυρίχη, Γενεύη, Οζάκα, Ιαπωνία και το Ώκλαντ.Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.

Οι μεγάλοι χαμένοι 

Το Παρίσι υποχώρησε από 19η θέση το 2022 στην 24η το 2023, η Λιόν από την 25η στην 30η. Το Λονδίνο καταλαμβάνει το 2023 την 46η θέση, η Νέα Υόρκη την 69η.

Η χειρότερη πόλη να ζεις 

Η  Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας, παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το EIU η χειρότερη για να ζει κανείς.

Η Αθήνα τι φάση; 

Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης απαντώνται πολλές πόλεις της Κίνας και η Αθήνα.