Έχουμε μια τάση σαν άνθρωποι να αποθεώνουμε πόλεις, μόνο και μόνο γιατί είναι κοσμοπολίτικες, αλλά στην πραγματικότητα να μην έχουμε περάσει καλά όταν τις επισκεφθήκαμε. Ή να υπάρχουν εξίσου πόλεις στην Ευρώπη που είναι πολύ καλύτερες, αλλά όχι τόσο γνωστές. Βέβαια, γούστα είναι όλα, γιατί έτσι κι αλλιώς κάθε ταξίδι αφήνει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες. 

Ακόμα και στο ίδιο γκρουπ, στην ίδια παρέα, κάποιος που επισκέπτεται ευρωπαϊκές πόλεις μπορεί να νομίζει ότι περνάει τέλεια και ο διπλανός του χάλια. Όσο μπορεί, όμως, να υπάρχει αντικειμενικότητα σε τέτοιες προσωπικές απόψεις, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικοί προορισμοί στην Ευρώπη που έχουν καταντήσει όχι μόνο ασύμφοροι πλέον για την μέση τσέπη, αλλά και πολυδιαφημισμένοι χωρίς να υπάρχει κάποιος τόσο σημαντικός λόγος. Βάζει το χεράκι του και ο υπερ-τουρισμός και δένει το γλυκό.

Οι πιο υπερτιμημένες ευρωπαϊκές πόλεις

Άλλο πράγμα νομίζεις ότι θα νιώσεις όταν κλείνεις το ταξίδι σε ευρωπαϊκές πόλεις κι άλλο πράγμα αισθάνεσαι όταν επιστρέφεις. Κάτι σαν «αυτό ήταν όλο»; Σαν μια έκπληξη που περιμένεις να συμβεί και ποτέ δεν συμβαίνει. Για να δικαιολογήσεις την υπερβολική διαφήμιση που γίνεται.

Βενετία

Ας ξεκινήσουμε από την χιλιοτραγουδισμένη Βενετία. Η οποία κάποτε, πριν καταληφθεί από ορδές τουριστών, μπορεί να ήταν και όμορφη. Αλλά τώρα όταν σ’ αφήνει το θαλάσσιο ταξί στην αποβάθρα ή περνάς τη γέφυρα από το Μέστρε νομίζεις ότι μπαίνεις σ’ ένα τεράστιο λούνα-παρκ. Ακριβό, πολύβουο και… βρώμικο λούνα παρκ.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η μοναδική απλωσιά της Βενετίας. Ναι, αλλά για να καθίσεις σ’ ένα από τα καφέ εκεί πρέπει να το λέει η καρδιά σου (και το πορτοφόλι σου). Οποιοσδήποτε χώρος που βλέπει σε κανάλι, που δεν είναι χωμένος σε κανένα στενό δηλαδή, βάζει τιμές από 100% ως και 300% πάνω από τις κανονικές, αυτές που ισχύουν στην υπόλοιπη τουριστική Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όποιος θέλει θέα την πληρώνει. Γενικά, πληρώνεις για τα πάντα. Μόνο για τον αέρα δεν έχουν βάλει τέλος ακόμα, καλομελέτα κι έρχεται.

Διαβάστε τη συνέχεια και τις υπόλοιπες υπερτιμημένες πόλεις στο Intronews.gr