Αφήστε το πνεύμα των Χριστουγέννων να σας παρασύρει σε παραμυθένιους προορισμούς. Αν έχετε χρόνο και χρήμα, προλαβαίνετε ακόμα να κανονίσετε ένα ταξίδι για τις ημέρες των Χριστουγέννων – ή να κρατήσετε αυτή την λίστα για την επόμενη χρονιά.

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ είναι γεμάτο εορταστικές εκπλήξεις για όσους επιθυμούν να βγουν βόρεια και να αντιμετωπίσουν τη σκανδιναβική ψυχραιμία.

Και η κυριότερη ανάμεσα στις εκπλήξεις, είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά Liseberg.

Τοποθετημένη σε ένα λούνα παρκ που γιορτάζει την εκατονταετηρίδα του το 2023, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βόλτες εδώ και να δοκιμάσουν λιχουδιές από όλη τη χώρα, όπως τουρσί ρέγγας, ταράνδους που παρασκευάζονται από αυτόχθονες κτηνοτρόφους ταράνδων και κρασί με μπαχαρικά glögg.

Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε τη λωρίδα των φώτων των τριών χιλιομέτρων της πόλης, η οποία εκτείνεται από το Liseberg μέχρι το λιμάνι.

Επισκεφτείτε το Luciatåg στις 13 Δεκεμβρίου και παρακολουθήστε τις παραδοσιακές συναυλίες της Αγίας Λουκίας, όταν οι ντόπιοι ντύνονται με λευκές ρόμπες και γιορτάζουν την ημέρα του καθολικού αγίου, ο οποίος θεωρείται σύμβολο του φωτός στο σκοτάδι.

Η μακροχρόνια ετήσια παράδοση λέγεται ότι εμπνέεται από τους εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου.

Ρότενμπεργκ ομπ ντε Τάουμπερ, Γερμανία

Το εντυπωσιακό μεσαιωνικό σκηνικό στην καρδιά της Βαυαρίας είναι αρκετό για να σας εισάγει στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα όποια εποχή του χρόνου και αν επισκεφθείτε το Ρότενμπεργκ ομπ ντε Τάουμπερ γιατί οι κάτοικοί του έχουν μόνιμη εμμονή με τα Χριστούγεννα. Όμως το ετήσιο Reiterlesmarkt είναι πραγματικά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει.

Το «Reiterle», γνωστό και ως ο μικρός ιππέας, είναι μια μυθική φιγούρα που λέγεται ότι επισκέπτεται την πόλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα για χιλιάδες χρόνια. Η άφιξή του είναι μέρος της παράδοσης των Χριστουγέννων εδώ, εξ ου και η αγορά ονομάστηκε προς τιμήν του.

Το αποτέλεσμα είναι ένας φανταστικός χώρος που απολαμβάνει την ιστορία του και τις απλές απολαύσεις του πλούσιου φαγητού και του ζεστού αλκοόλ.

Στην καρδιά του παραμυθένιου χωριού Ρότενμπεργκ ομπ ντε Τάουμπερ υπάρχει και το παγκοσμίου φήμης χριστουγεννιάτικο κατάστημα Käthe Wohlfahrt με περισσότερα από 30.000 παραδοσιακά γερμανικά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, αλλά και το γερμανικό μουσείο Χριστουγέννων.

Χάλστατ, Αυστρία

Στις όχθες του Hallstätter See και περιτριγυρισμένη από ψηλές κορυφές των Άλπεων, η πόλη Χάλστατ και το εκπληκτικό της τοπίο απολαμβάνουν την προστασία της UNESCO.

Τα αρχοντικά του 16ου αιώνα, τα μικροσκοπικά σοκάκια και η γραφικότητα καθιστούν το Hallstatt τον απόλυτο προορισμό για να μπείτε στο εορταστικό κλίμα.

Χαρίστε στο ξωτικό σας μια διαμονή στην καμπίνα του Άγιου Βασίλη αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Χάλστατ, που βρίσκεται περιμετρικά της πλατείας της αγοράς, θεωρείται θρυλική και πόλος έλξης των ταξιδιωτών.

Φανταστείτε ένα φωτεινό δέντρο, μια σκηνή φάτνης φιλοτεχνημένη από ντόπιους ειδικούς στην ξυλουργική και πάγκους που πωλούν διακοσμητικά, χειροτεχνήματα και ζεστό κρασί. Πού να δείτε και ολοκληρωμένη αυτή την εικόνα μπροστά σας και να γίνετε μέρος της… Θα ενθουσιαστείτε!

Βάλκενμπουργκ, Ολλανδία

Το Βάλκενμπουργκ, στη νότια Ολλανδία, δελεάζει τους επισκέπτες με όλα αυτά τα στοιχεία που είναι ταυτισμένα με τα Χριστούγεννα: φώτα, δέντρα, πάγκους και άφθονα gluhwein.
Και τότε για ποιο λόγο το επιλέξαμε;

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι κρυμμένο κάτω από την πόλη! Τα Χριστουγεννιάτικα Σπήλαια της πόλης έχουν γίνει διεθνώς γνωστά, με μεγάλη γκάμα πάγκων που πωλούν εορταστικά δώρα και διακοσμητικά.

Το μεγαλύτερο Σπήλαιο του Δήμου φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες εσωτερικές χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη, ενώ το Velvet Cave, που χρονολογείται γύρω στον 11ο ή 12ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως ορυχείο για την πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κάστρου του Βάλκενμπουργκ.

Η τοποθεσία λειτούργησε και ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κολμάρ, Γαλλία

Ένα γραφικό χωριό της Αλσατίας βγαλμένο κυριολεκτικά από τα παραμύθια, γιατί ο μύθος που συνοδεύει το Κολμάρ, θέλει να είναι μία από τις τοποθεσίες που ενέπνευσαν την πόλη της Μπελ στο Beauty and the Beast. Βρίσκεται στην Αλσατία κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Η παραμυθένια όψη του Κολμάρ ζωντανεύει κατά τη διάρκεια των εορτών, με πέντε χριστουγεννιάτικες αγορές, μια ατελείωτη σειρά από λαμπερά φώτα, κάλαντα, τρενάκι, καρουζέλ και παγοδρόμιο.

Και φυσικά…

Ροβανιέμι, Φινλανδία

Το ονειρεμένο ταξίδι όλων των παιδιών γιατί είναι το χωριό του Άη Βασίλη!!! (Ναι πιστεύουμε στο Άη Βασίλη και στα δώρα που φέρνει).

Βρίσκεται στη φινλανδική Λαπωνία και είναι υπέροχο για πολλούς ακόμη λόγους.

Εδώ μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας, να ακούσετε και να βιώσετε τις παραδόσεις των ιθαγενών Σάμι και να μυηθείτε στην κουλτούρα της σάουνα.

Οι επισκέπτες φυσικά μπορούν να πάνε στο χωριό του Άη Βασίλη όλο το χρόνο, όμως ο συνδυασμός του χιονισμένου τοπίου και της ευθυμίας που επικρατεί στην πόλη καθώς πλησιάζει η ημέρα των Χριστουγέννων, δημιουργεί ξεχωριστή μαγεία.

Πηγή: intronews.gr