Ότι μετά την πανδημία τα αεροπορικά εισιτήρια για να ταξιδέψεις από την Αθήνα και την Ελλάδα εν γένει, έχουν πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα να πρέπει να δώσουμε ένα νεφρό για μια απλή θέση χωρίς αποσκευή στην καμπίνα, το έχουμε ζήσει και έχουμε πονέσει για αυτό. Έρχονται όμως κάποιες περίοδοι στον χρόνο που εμφανίζονται ευκαιρίες και πρέπει να τις αρπάξεις. Cease the day, carpe diem και όλα τα σχετικά.

Carpe αεροπορικά εισιτήρια λοιπόν, αφού λόγω Halloween έχουν σκάσει κάποιες καλές προσφορές στο mail και με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση, έχω να σου προτείνω 7 προορισμούς για 4ήμερα μέσα στον Νοέμβριο, προφανώς προς το τέλος του μήνα. Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Σλοβενία, Γερμανία, Ισπανία, αυτά έχει ο μπαχτσές, με την Ιταλία αναμφίβολα να είναι πάντοτε μια καλή και εύκολη σχετικά λύση, αφού είναι η μοναδική χώρα με όσο το δυνατόν πιο νορμάλ αεροπορικά εισιτήρια.

Μπορντό – 84 ευρώ (18-21 Νοεμβρίου) Volotea

Το Μπορντό ήταν μια από τις επιλογές μου για Γαλλία, αλλά κατέληξα στη Νάντη και τώρα κάπως το ψιλομετάνιωσα. Από το λίγο που κοίταξα, έχει και πιο καλά καταλύματα για να μείνεις, περισσότερες επιλογές σε ωραία εστιατόρια και wine bars για να πας, δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για αξιοθέατα. Πας για το κρασί πρώτα και αν περισσέψει χρόνος, τότε μπορεί να δεις το Miroir d’eau, το Mussee D’ Aquitaine ή το Porte Cailhau. Κατά βάση όμως, θα κάνεις εκδρομές σε αμπελώνες και θα γίνεσαι νταμιροκουδούνα κάθε μέρα.

Βενετία – 96 ευρώ (26-30 Νοεμβρίου) Volotea

Οι περισσότεροι την προτιμούν προς το τέλος καλοκαιριού λόγω του φεστιβάλ, αλλά η Βενετία είναι πιο ήρεμη προς τα Χριστούγεννα κοντά και θα γλυτώσεις από την ταλαιπωρία της ουράς κτλ. Τα περισσότερα τα ξέρεις για τη βασίλισσα του ιταλικού βορρά: Παλάτι Δόγηδων, Πλατεία Αγίου Μάρκου, κανάλια, γόνδολες, σαρά περκέ τι άμο και τα ‘παμε.

Φλωρεντία – 151 ευρώ (27-30 Νοεμβρίου) Lufthansa

Συνήθως η Φλωρεντία είναι ψιλοάπιαστη στα αεροπορικά εισιτήρια. Πολλές φορές που έχω κοιτάξει, την έχω βρει στα 230-240 ευρώ. Για τέλος Νοεμβρίου, παραδόξως, είναι 100 ευρώ κάτω περίπου και με απευθείας πτήση, που συνήθως υπάρχει μια στάση στη Ρώμη. Ponte Vecchio, Uffizi Gallery, Piazza della Repubblica, Καθεδρικος Santa Maria del Fiore και βολτάρισμα σε μια πόλη γεμάτη Αναγέννηση, που σε κάνει να νιώθεις λες και είσαι στον Κώδικα Ντα Βίντσι.

Κοπεγχάγη – 154 ευρώ (27-30 Νοεμβρίου) SwissAir

Μια από τις πρωτεύουσες που μπορείς να την δεις σε 2-3 μέρες και να πάρεις και μια μέρα για να περάσεις με το τρένο στο Μάλμε στη Σουηδία. Η Κοπεγχάγη είναι για να περπατήσεις στις γειτονιές της, έχει πολλά new age πράγματα να κάνεις, είναι γενικά μια πόλη φτιαγμένη για το παρόν και το μέλλον.

Λιουμπλιάνα – 165 ευρώ (27-30 Νοεμβρίου) AirSerbia

Η Λιουμπλιάνα είναι στο bucket list μου, δεν έχει κάτσει ακόμα να την επισκεφτώ. Είναι μια πόλη που αρκετοί γνώστες της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας αποκαλούν σύγχρονη Αρχαία Αθήνα ή Αθήνα της Κεντρικής Ευρώπης, στημένη με τρόπο ανθρωποκεντρικό πριν από περίπου 100 χρόνια. Φημίζεται για τα κάστρα της, έχει το υπέροχο Πάρκο Τίβολι, έχει γέφυρες και λίμνες, έχει και μια φανταστική Εθνική Πινακοθήκη.

Φρανκφούρτη – 173 ευρώ (22-25 Νοεμβρίου) Lufthansa

Η Μέκκα της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκεί όπου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι μια πόλη με στόφα πρωτεύουσας. Θα περπατήσεις στον κεντρικό της πεζόδρομο, την αντίστοιχη Ερμού της, την Berliner Street, και θα εντυπωσιαστείς από τα καταστήματα, μιας και αρκετοί οίκοι μόδας έχουν εκεί τα δικά τους flagships, με τη μπουτίκ της Gucci να σε αφήνει με ανοιχτό στόμα. Θα πας στο σπίτι του Γκαίτε για να πεις «Γκαίτε life» (συγγνώμη γι’ αυτό), θα πας να δεις τους ουρανοξύστες, θα ανέβεις στον ψηλότερο της Ευρώπης για να φας στα μουτράκια τον αέρα και να απολαύσεις την πόλη από ψηλά, θα πας στον υπέροχο Βοτανικό Κήπο και θα περπατήσεις στην παλιά πόλη, στο λεγόμενο Römerberg με τα ξεθωριασμένα, πολύχρωμα, τριγωνικά σπίτια.

Μπιλμπάο – 190 ευρώ (28 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου) Aegean

Στην πόλη των pintxos, των βάσκικων τάπας, εδώ όπου ο τοπικισμός είναι στην πιο έντονη μορφή του, θα βρεθείς για να χαζέψεις το Guggenheim, να περπατήσεις στον παραλιακό δρόμο και να ζήσεις μια πιο ρεμπελοτσιγγάνικη φασούλα. Είναι μια πόλη που φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, δεν είναι τόσο του να περάσεις ώρες σε έναν χώρο για να βλέπεις έργα τέχνης, αλλά πιο πολύ να την δεις εξωτερικά. Να πας και στο γήπεδο της Ατλέτικ, το Σαν Μαμές, τον περίφημο Λάκκο των Λεόντων.

* Κεντρική φωτογραφία: Unsplash/Jorge Fernández Salas