Τα «τρελά» νερά του Ευρίπου αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της Χαλκίδας που απέχει μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα και είναι ιδανική για μονοήμερη εκδρομή.

Εάν η κοντινή αυτή πόλη δεν είναι στη λίστα με τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς, σου προτείνω να το ξανασκεφτείς. Μία βόλτα κατά μήκος της παραλίας, μία επίσκεψη στο Κάστρο Καράμπαμπα, οι ψαρομεζέδες από το «Τσαφάκι» και οι λουκουμάδες από το «Φάτους Όλους», θα σε πείσουν ότι «10 ώρες» στη Χαλκίδα, μπορεί να είναι αξέχαστες!

Που θα κολυμπήσεις στη Χαλκίδα

Σε περιμένουν για μια βουτιά παραλίες μέσα στην πόλη ή στους γύρω οικισμούς, άλλες οργανωμένες, όπως οι φασιαριόζικες και μαζικές Αλυκές και άλλες ,κρυφοί «παράδεισοι», ήσυχες και με παρθένα φυσική ομορφιά, όπως η Καντίλεζα.

Αλυκές

Μόλις επτά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Χαλκίδας, θα βρεις μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Εύβοιας. Πρόκειται για τις Αλυκές, που βρίσκονται στον οικισμό της Δροσιάς και ξεχωρίζουν λόγω του φαινομένου της παλίρροιας που κάνει τα πολύ ρηχά νερά της να γίνονται λίγο πιο βαθιά κατά τις απογευματινές ώρες.

Η όμορφη κοσμοπολίτικη παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των πολυάριθμών beach bars, που παίζουν μουσική και προσφέρουν καφέ, αναψυκτικά και snack, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο «Ιππόκαμπος» που είναι το πιο παλιό της περιοχής.

Η τεράστια πλαζ είναι ιδανική για να την περπατήσεις με τη θάλασσα να δροσίζει τα πόδια σου από την καυτή αμμουδιά. Στα plus, η εντυπωσιακή θέα προς το όρος Καντήλι, το Βόρειο κομμάτι της Εύβοιας και τα καταπράσινα βουνά.

Μάλιστα, αν είσαι αθλητικός τύπος και από εκείνους που η παραλία δεν έχει νόημα χωρίς μια μπάλα στο χέρι, τότε οι Αλυκές θα σε εκπλήξουν ευχάριστα, καθώς διαθέτουν και γήπεδο beach volley.

Παραλία Άγιος Μηνάς

Ένα καραβάκι που έχει αγκυροβολήσει στην αποβάθρα του μικρού κόλπου, πράσινα επιβλητικά δέντρα από τη μία πλευρά και «γυμνά» βουνά από την άλλη. Ναι, ναι αυτό θα αντικρίσεις στην παραλία του Άγιου Μηνά, που απέχει μόλις 17 λεπτά από το κέντρο της Χαλκίδας.

Η παραλία έχει λεπτή άμμο, όπως επίσης και ο βυθός, ενώ η θέα που προσφέρει στην πόλη της Χαλκίδας είναι εντυπωσιακή. Το σημείο δεν είναι οργανωμένο και δεν διαθέτει beach bar, γι’ αυτό θυμήσου να πάρεις μαζί σου την ομπρέλα, την ψάθα σου και το βιβλίο σου.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος οικισμός είναι αγαπημένος προορισμός των ντόπιων για ψαρομεζέδες. Κατά μήκος της παραλίας θα βρεις πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, ανάμεσα

στα οποία ξεχωρίζει η ταβέρνα «Άγιος Μηνάς» με τα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα και τα τεράστια δέντρα που τη σκεπάζουν και το παραδοσιακό «Λιμανάκι» με τους νόστιμους μεζέδες.

Παραλία Καντίλεζα

Ανακάλυψα την παραλία Καντίλεζα ένα καλοκαίρι, τυχαία με την παρέα μου. Όταν την εντοπίσαμε δεν γνωρίζαμε καν το όνομα της. Είδαμε όμως τα τεράστια δέντρα που την στόλιζαν, την εντυπωσιακή και γαλήνια θάλασσα και την παρθένα ομορφιά της και αποφασίσαμε να βάλουμε εκεί τα καρεκλάκια μας και τις πετσέτες μας.

Η Καντίλεζα δεν είναι δημοφιλής και αν την επισκεφτείς θα απολαύσεις την ηρεμία και τη φύση. Η απόλυτη χαλάρωση.

Για να φτάσεις στην πλαζ θα χρειαστεί να κατέβεις σκαλοπάτια, τα οποία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, γι’ αυτό καλύτερα να φοράς αθλητικά παπούτσια μέχρι να φτάσεις κάτω. Φρόντισε, επίσης, να έχεις εξοπλιστεί με νερά και κάτι για να τσιμπήσεις σε περίπτωση που πεινάσεις (ναι, δεν έχει κάτι εκεί κοντά και σίγουρα δεν θες να ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλιά).

Επίσης, αν σου αρέσει να εξερευνάς τον βυθό πάρε μαζί σου μάσκα. Αξίζει!

Παραλία Παπαθανασίου

Εάν δεν θέλεις να απομακρυνθείς από την πόλη της Χαλκίδας, τότε η καλύτερη πιο κοντινή παραλία είναι αυτή του Παπαθανασίου, που βρίσκεται στο ακρωτήρι της Κακής Κεφαλής, δεξιά του Φάρου. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο οι υπόλοιπες τρεις, ωστόσο είναι μια καλή επιλογή.

Διαθέτει ένα beach bar και έτσι μπορείς να επιλέξεις να αράξεις σε κάποια ξαπλώστρα και να παραγγείλεις τον καφέ ή το αναψυκτικό σου, ενώ έχει και αρκετό χώρο ελεύθερο για εσένα που θέλεις να κάτσεις στην ψάθα σου.

Η πλαζ έχει άμμο και λίγα βότσαλα και η θέα από τη μία πλευρά βλέπει στα απέναντι βουνά και στα πράσινα δέντρα και από την άλλη σε ένα πιο κοσμοπολίτικο σκηνικό, με σπίτια και μαγαζιά.

Που θα φας στη Χαλκίδα

Η Χαλκίδα έχει ωραία μαγαζιά για φαγητό, με πολλά από αυτά να βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην παραλία της πόλης και με θέα την γέφυρα του Ευρίπου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ψαροταβέρνες ή εστιατόρια που φημίζονται για τις μακαρονάδες τους ή για τις κοπές των κρεάτων τους.

Τσαφάκι

Το πιο γνωστό μαγαζί για καλό ψάρι και θαλασσινά (επιλογή που προτείνουν και οι ντόπιοι) είναι το «Τσαφάκι», που βρίσκεται λίγο μετά την γέφυρα του Ευρίπου.

Η μοντέρνα αυτή ταβέρνα θαλασσινών στρώνει τα καφέ τραπεζάκια της στον πεζόδρομο έξω από το μαγαζί και προσφέρει μοναδική θέα στην Χαλκίδα, η οποία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή το βράδυ που είναι φωτισμένη.

Καραβίδες πανέ πιο μαλακές κι από λουκούμι, φρέσκες γυαλιστερές, σεβίτσε καραβίδας με εντυπωσιακή, όχι μόνο γεύση αλλά και εμφάνιση, και γαριδομακαρονάδα που κυριολεκτικά μυρίζει θάλασσα. Αν σου άνοιξε η όρεξη ξέρεις που θα τα βρεις όλα αυτά! Στο «Τσαφάκι».

Σημείωση: Τον Χειμώνα το «Τσαφάκι» κλείνει και λειτουργεί το «Τσαφ», το κεντρικό μαγαζί, μέσα στην πόλη.

Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 5

Τηλέφωνο: 2221 094 600

EUBOUS

Δίπλα από το «Τσαφάκι», εδώ και περίπου τρία χρόνια θα βρεις το «EUBOUS», ένα εστιατόριο που φημίζεται για το κρέας του και τις εξαιρετικές κοπές του, ενώ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα μαγαζιά της Αθήνας.

Με θέα τη περαρατζάδα της Χαλκίδας και τα ψαροκάϊκά που πλέουν μόνιμα στα «τρελά νερά», θα απολαύσεις χυμώδες, πεντανόστιμο κρέας όπως μία λαχταριστή μπριζόλα Tomahawk.

Στα best seller του θα βρεις τους κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και αριάνι (ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού με κρύο νερό που περιέχει μερικές φορές και αλάτι), τις κροκέτες αρνιού, που όμοιες της δεν έχεις ξαναδοκιμάσει και φυσικά την εξαιρετική κατσικομακαρονάδα με ζυμαρικά paccheri, κατσικάκι κοκκινιστό, μυζήθρα, μαντζουράνα και μαρμελάδα κρεμμύδι, με υπέροχη εμφάνιση και λαχταριστή γεύση.

Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 1

Τηλέφωνο: 2221 037 877

Lupo Trattoria

Αν όπου πας ψάχνεις για ένα καλό ιταλικό εστιατόριο, γιατί κατά βάθος θα ήθελες να έχεις γεννηθεί στη Νάπολη ή τη Ρώμη και να τρως μακαρόνια και πίτσες, τότε το «Lupo», είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

Με θέα την παραλία είτε επιλέξεις να καθίσεις στον κάτω όροφο, είτε στον επάνω όροφο, με το ρομαντικό μπαλκονάκι, θα γευτείς μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες που θα σε ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Κλασική πίτσα μαργαρίτα ή «pizza con salame», με σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα, ζαμπόν, spianata (πικάντικο Ιταλικό σαλάμι από την περιοχή της Καλαβρίας), σαλάμι Νάπολης και ιταλικό λουκάνικο, που δημιουργεί μία μοναδική έκρηξη γεύσεων που σε ταξιδεύουν. Α! και είναι και ψημένες στον ξυλόφουρνο! Ότι καλύτερο για πίτσα!

Από τα ζυμαρικά ξεχωρίζουν οι ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, φρέσκο σολομό, κρέμα λέμονγκρας (φυτό με λεπτό άρωμα λεμονιού, το οποίο όμως δεν αφήνει καμιά οξύτητα στη γεύση του φαγητο), σχοινόπρασο, βότκα και παπάγια αποξηραμένη, που σερβίρεται με εξαιρετική εμφάνιση.

Διεύθυνση: Βουδούρη 6

Τηλέφωνο: 2221 077 977

Που θα φας γλυκό στη Χαλκίδα

Πριν φύγεις από τη Χαλκίδα, δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις το παραδοσιακό μπισκοτόγλυκο, με έξτρα επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας ή λουκουμάδες με γέμιση μπουγάτσα. Πρόκειται για γεύσεις που δεν έχεις ξαναδοκιμάσεις, καθώς η παρασκευή τους γίνεται in house.

Λουκουμάδες Φάτους Όλους

Στο «Φάτους Όλους» θα βρεις αφράτους και νόστιμους λουκουμάδες, με μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων.

Στα best seller τους, εκτός από αυτούς με τη σοκολάτα ή το bueno, είναι και οι λουκουμάδες με γέμιση μπουγάτσα, πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη και κανέλα, ενώ ένας πολύ ιδιαίτερος και γευστικός συνδυασμός, είναι αυτοί με γέμιση τυρί κρέμα περιλουσμένοι με μέλι.

Διεύθυνση: Αγγελή Γοβιού 3

Τηλέφωνο: 2221 400 481

Μπισκοτόγλυκο

Πολύ πιθανό να πετύχεις ουρά έξω από το μικρό, κουκλίστικο μαγαζί που ονομάζεται «Μπισκοτόγλυκο» και φτιάχνει ίσως ένα από τα καλύτερα γλυκά που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Το περίφημο μπισκοτόγλυκο, με τα τραγανά μπισκότα, την σοκολάτα, την κρέμα και την έξτρα λιωμένη σοκολάτα από πάνω, είναι πραγματική απόλαυση. Μην παραξενευτείς αν ακούσεις τους γύρω σου να κάνουν επιφωνήματα όσο τρώνε τις πρώτες μπουκιές.

Διεύθυνση: Καραμουρτζούνη 32

Τηλέφωνο: 2221 026 266

Ζαχαροπλαστείο Βασιλείου

Για χειροποίητο παγωτό εξαιρετικής ποιότητας αξίζει να δοκιμάσεις τα παγωτά από το «Ζαχαροπλαστείο Βασιλείου».

Στις τοπ γεύσεις του η ρικότα. Είναι εντυπωσιακό πως αυτό το διάσημο ιταλικό τυρί, μετατράπηκε σε τόσο νόστιμο παγωτό.

Διεύθυνση: Κυδωνιών και Σηλυβρίας

Τηλέφωνο: 2221 077 640