Το όμορφο νησί του Αργασαρωνικού που είναι γνωστό για τη σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση, το γραφικό λιμάνι με τα κανόνια και τις πολεμίστρες, είναι ιδανικός προορισμός ακόμα και για μονοήμερη από την Αθήνα.

Η Ύδρα πήρε το όνομά της χάρη στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα και απέχει μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά με το γρήγορο πλοίο (δύο ώρες με το συμβατικό) από τον Πειραιά. Ένα νησί για απόλυτη χαλάρωση καθώς απαγορεύονται τα αυτοκίνητα.

Πού να κολυμπήσεις στην Ύδρα

Παραλίες με βράχια, με άμμο ή με βότσαλο στην Ύδρα θα συναντήσεις σχεδόν τα πάντα. Κάποιες βρίσκονται δίπλα στο λιμάνι και μπορείς να πας περπατώντας, ενώ για κάποιες άλλες θα χρειαστεί να πάρεις θαλάσσιο ταξί (περνάνε πολύ συχνά από το λιμάνι) ή αν είσαι πιο τολμηρός να κάνεις πεζοπορία. Φυσικά, μπορεί να έχεις το δικό σου σκάφος και να γυρίσεις διάφορες από τις παραλίες του νησιού, ακόμα και μέσα σε μία μέρα.

Παραλία Σπηλιά

Στην όμορφη ιταλική ριβιέρα σε ταξιδεύει η παραλία Σπηλιά στην Ύδρα, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από επιβλητικά απότομα βράχια. Μια λεία τσιμεντένια επιφάνεια σε περιμένει να στρώσεις την πετσέτα σου για να κάνεις ηλιοθεραπεία και έπειτα να βουτήξεις στα καταγάλανα νερά απευθείας από τα βράχια (μην ανησυχείς δεν είναι απαραίτητο να πηδήξεις, έχει και μια σιδερένια σκάλα που οδηγεί στη θάλασσα).

Αυτή η πολλή ιδιαίτερη παραλία ξεχωρίζει επίσης και για την πανοραμική θέα που προσφέρει στον Σαρωνικό, ενώ με ένα βλέμμα σου θα αντικρίσεις τόσο τα πράσινα δέντρα που περικυκλώνουν τη Σπηλιά, όσο και τον γραφικό ανεμόμυλο.

Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του νησιού και χρειάζεται ελάχιστα λεπτά με τα πόδια για να φτάσεις μέχρι την παραλία, οπότε είναι μια καλή επιλογή αν επρόκειτο να βρεθείς στην Ύδρα, για λίγες μόνο ώρες. Κατεβαίνεις τα γραφικά σκαλάκια και μπροστά σου αντικρίζεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία!

Πάνω ακριβώς από την παραλία θα συναντήσεις και το «Spilia Beach Bar», αν θέλεις να χαλαρώσεις σε μια ξαπλώστρα, να πιεις ένα δροσιστικό ρόφημα ή cocktail και να τσιμπήσεις κάποιο σνακ, όπως δροσερές σαλάτες, τα οποία αποκτούν μια παραπάνω νοστιμιά όταν συνδυάζονται με την θαλασσινή αύρα.

Παραλία Βλυχός

Στη βόρεια πλευρά της Ύδρας, βρίσκεται ένας όμορφος γραφικός οικισμός, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, που ονομάζεται Βλυχός. Εκεί θα συναντήσεις την ομώνυμη παραλία, με τα κρυστάλλινα νερά και την χρυσαφένια αμμουδιά, που η φήμη της ταξίδεψε πολύ μακριά, αφού συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις εννιά ομορφότερες της Ευρώπης, στο διάσημο περιοδικό Forbes.

Το σκηνικό γύρω από την παραλία είναι ειδυλλιακό και θα εύχεσαι να είχες μαζί σου εκείνη την ξεχασμένη polaroid, για να βγάλεις μια retro φωτογραφία και να την κολλήσεις στο ψυγείο σου. Είναι τα λευκά, γραφικά σπιτάκια που ορθώνονται ανάμεσα στα βράχια, η θέα στο απέραντο γαλάζιο και η παρθένα φυσική ομορφιά.

Για να φτάσεις στην παραλία μπορείς να πάρεις θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι (εκτός αν θέλεις να περπατήσεις 45 λεπτά) και μέσα σε δέκα λεπτά θα είσαι εκεί (το καλοκαίρι έχεις δρομολόγια περίπου κάθε μισή ώρα).

Υπάρχει και οργανωμένο κομμάτι για να αράξεις χωρίς σκέψη σε μία ξαπλώστρα. Στο beach bar-restaurant «Ενάλιον», θα βρεις από καφέ, αναψυκτικά και χυμούς, μέχρι ποτά και cocktails, ενώ στο κατάλογο του εστιατορίου θα βρεις και πολύ νόστιμα φρέσκα ψάρια.

Παραλία Άγιος Νικόλαος

Στο εσωτερικό του κόλπου του Αγίου Νικολάου, θα συναντήσεις την ομώνυμη παραλία με τα διάφανα νερά και τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές.

Μέσα σε ελάχιστά λεπτά με το θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι της Ύδρας ή μετά από μία δίωρη πεζοπορία (εάν σου αρέσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες) αντικρίζεις μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με μικρά βοτσαλάκια στην ακτή και αμμουδιά κάτω από τα γαλανά νερά.

Εάν σου αρέσει να εξερευνείς τη θάλασσα η παραλία του Αγίου Νικολάου, προσφέρεται για κολύμβηση με αναπνευστήρα και εξερεύνηση του βυθού με μάσκα.

Στην παραλία θα βρεις και καντίνα η οποία απλώνει τις ξαπλώστρες στην ακτή, ενώ προσφέρει καφέ, αναψυκτικά και σνακ. Εάν θέλεις ωστόσο, να χαζεύεις με την ησυχία σου τα σκάφη που πλέουν στα όμορφα νερά, χωρίς πολύ φασαρία και οργανωμένες καταστάσεις, στα δεξιά υπάρχει μια μικρή παραλία.

Το εντυπωσιακό τοπίο συμπληρώνουν οι τεράστιοι επιβλητικοί βράχοι, τα δέντρα κοντά στην παραλία που δημιουργούν σκιά και τα ημίγυμνα βουνά με τα διάσπαρτα καταπράσινα θαμνάκια.

Πάνω από τη παραλία θα συναντήσεις και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει και ένα αρχαίο έργο ύδρευσης της Μυκηναϊκής-Πρωτοελλαδικής περιόδου.

Πού θα φας στην Ύδρα

Από λαβράκι ceviche με πέρλες λεμονιού μέχρι παραδοσιακά μαγειρευτά, στα εστιατόρια – ταβερνάκια της Ύδρας, θα βρεις τα πάντα. Η θέα στο απέραντο μπλε, το ηλιοβασίλεμα και ένα ποτηράκι ούζο, μπορούν να ολοκληρώσουν την εμπειρία σου.

Ταβέρνα Μαρίνα

Αν ψάχνεις μία παραδοσιακή ταβερνούλα «ντυμένη» στα μπλε και τα λευκά, δίπλα στη θάλασσα, τότε η «Μαρίνα» είναι το ιδανικό μέρος.

Στον οικισμό του Βλυχού, η γραφική αυτή ταβέρνα στήνει τα τραπεζάκια της πάνω σ’ ένα βράχο προσφέροντας πανοραμική θέα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά για φαγητό στο νησί, αφού λειτουργεί από το 1963. Έκτοτε έχουν γίνει μερικές ανακαινίσεις, χωρίς ωστόσο να χάνει τον αρχικό χαρακτήρα του, αυτόν που του έδωσε η Κυρά Μαρίνα.

Μαμαδίστικα φαγητά σαν αυτά που λαχταράς να τρως όταν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου, τηγανιτά καλαμαράκια και ούζο. Απλά και αγαπημένα!

Διεύθυνση: Βλυχός

Τηλέφωνο: 2298 052496

Téchne Restaurant & Social

Στην ανακαινισμένη αυλή ενός παλιού σπιτιού, έχουν βρει τη θέση τους τα τραπεζάκια και οι καρέκλες του «Téchne Restaurant & Social».

Δίπλα στη θάλασσα σερβίρει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές πινελιές, σε συνταγές του σεφ Γιάννη Μιχαλόπουλο.

Με θέα στο μαγευτικό Αιγαίο μπορείς να απολαύσεις πρωτότυπα ορεκτικά όπως κολοκυθοκεφτέδες με καπνιστό κεφαλοτύρι, κουρκουμά και μυρωδικά ή κουνουπίδι τεμπούρα με κρέμα παρμεζάνας και δενδρολίβανο και απολαυστικά κυρίως, όπως λαβράκι φιλέτο με χόρτα σωτέ, σελινόριζα και σάλτσα εσπεριδοειδών ή μοσχαρίσια στηθοπλευρά, με νιόκι ελιάς, καραμελωμένο κρεμμύδι, τοπιναμπούρ (ένα είδος αγκινάρας) και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας.

Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Μανδρακίου-Μωλόυ, Ύδρα

Τηλέφωνο: 2298 052500

Sunset

Όποια ώρα της ημέρας και να περάσεις από το «Sunset», το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μυρίσεις θάλασσα, αλμύρα και γεύσεις ελληνικές.

Τα δίκτυα των ψαράδων πιάνουν καθημερινά φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή, τα οποία παραδίδονται στην κουζίνα του μαγαζιού, για να μαγειρευτούν με την προσθήκη εποχικών λαχανικών ή άλλων ποιοτικών υλικών.

Με θέα στο απέραντο γαλάζιο, τραπεζάκια και διακόσμηση με boho chic αισθητική και το ασβεστωμένο τοιχάκι με τα ενσωματωμένα κανόνια, το «Sunset» του Αντώνη Ράμπια,ταξιδεύει. Αν προλαβαίνεις, κλείσε τραπέζι για το απόγευμα. Καθώς η τοποθεσία είναι ιδανική για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

Και όσο ατενίζεις προς τη θάλασσα, μπορείς να γευτείς μερικές από τις σπεσιαλιτέ τους, όπως είναι το λαβράκι ceviche με πέρλες λεμονιού, yuzu, φύλλα κόλιανδρου και πιπεριές chili ή καρπάτσιο χταποδιού με πέρλες βαλσάμικου και πράσινο μήλο.

Διεύθυνση: Επαρχιακή οδός Ύδρα

Τηλέφωνο: 2298 052067

Για γλυκό στην Ύδρα

Η ώρα πέρασε και ήρθε η στιγμή της επιστροφής, αλλά πριν από αυτό, έρχεται το γλυκό. Πού θα φας τις πιο γευστικές λιχουδιές;

Καραμέλα Ζαχαροπλαστείον

Η Ύδρα φημίζεται για τα αμυγδαλωτά της. Στο ζαχαροπλαστείο «Καραμέλα», θα βρεις το περίφημο αυτό γλυκό και σε γεύση παγωτό.

Βέβαια, μπορεί να θέλεις να πάρεις μαζί σου σαν σουβενίρ και κάποια από τα γλυκάκια που στέκονται στη βιτρίνα και σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Ευφάνταστες τάρτες, παραδοσιακά σιροπιαστά, μπανόφι ή τιραμισού, όπου και αν κοιτάξεις η όρεξη σου ανοίγει.

Διεύθυνση: Οικονόμου, Ύδρα

Τηλέφωνο: 694 270 2611

Ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρης

Μία χειρόγραφη ταμπέλα που γράφει «ΟΙΚΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ 1930», σε υποδέχεται στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Ύδρας.

Η οικογένεια Τσαγκάρη, συνεχίζει εδώ και τέσσερις γενιές να φτιάχνει τους πιο φημισμένους ζαχαρομπακλαβάδες (με αμύγδαλο, ανθόνερο και ζάχαρη άχνη) του νησιού, οι οποίοι έχουν λάβει τα θετικά σχόλια εκατοντάδων ανθρώπων.

Διεύθυνση: Οικονόμου, Ύδρα

Τηλέφωνο: 2298 052314