Το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού που πήρε το όνομά του από τους Ενετούς, οι οποίοι το ονόμασαν «Ιζόλα ντι Σπέτζια», δηλαδή «Νησί των Αρωμάτων», λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών που υπήρχαν, προσελκύει πλήθος σπουδαίων προσωπικοτήτων (όπως πρίγκιπες, ηθοποιοί παγκόσμιας εμβέλειας), που κρατούν χαμηλό προφίλ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης και για πολλούς Αθηναίους.

Ο λόγος για τις Σπέτσες που απέχουν δύο ώρες με το δελφίνι από τον Πειραιά και ένα τέταρτο με πλοίο από το Πόρτο Χέλι και είναι ένα ιδανικός προορισμός για να ξεφύγεις από την πρωτεύουσα έστω και για «10 ώρες».

Η Ντάπια, το παλιό πυροβολείο-λιμάνι με τα κανόνια και τα ψηφιδωτά από στρογγυλά βότσαλα, τα γραφικά στενάκια, οι ειδυλλιακές παραλίες, οι νόστιμοι μεζέδες, οι αθλητικές διοργανώσεις (Spetses Mini Marathon, Spetsathlon), ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών (Spetses Classic Yacht Regatta) και η Αρμάτα (εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών), τοποθετούν τις Σπέτσες στους νούμερο ένα προορισμούς!

Που θα κολυμπήσεις στις Σπέτσες

Διάφανα νερά, καταπράσινα δέντρα και μία εντυπωσιακή σπηλιά σε περιμένουν στις παραλίες των Σπετσών. Τι λες; Η μέρα σου στο νησί θα ξεκινήσει με μία βουτιά;

Παραλία Άγιοι Ανάργυροι

Φαντάσου να κολυμπάς και λίγα μέτρα μετά να συναντάς μια εντυπωσιακή σπηλιά που περικλείει μέσα της πεντακάθαρα νερά. Το κολύμπι μετατρέπεται σε όνειρο και καθώς ξυπνάς συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι στην σπηλιά του Μπεκίρη.

Το εντυπωσιακό αυτό αξιοθέατο βρίσκεται στην Παραλία Άγιοι Ανάργυροι, μία από τις πιο μεγάλες και διάσημες παραλίες του νησιού, με τα όμορφα βότσαλα στην ακτή και την χρυσή άμμο στον βυθό. Το τοπίο συμπληρώνεται αρμονικά από τα δέντρα, με τα καταπράσινα φύλλα τους, που σα να διψούν για το νερό της θάλασσας, προσπαθούν να την αγγίξουν.

Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ροφήματα και σνακ, ενώ η διασκέδαση κορυφώνεται με τα θαλάσσια σπορ και τις δραστηριότητες. Αν επιθυμείς να αράξεις απλά κάπου με την πετσέτα σου και το βιβλίο σου, ψάξε ένα σημείο ελεύθερο με δέντρα, τα οποία έχουν δημιουργήσει φυσική σκιά.

Για να φτάσεις στην παραλία υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μπορείς να νοικιάσεις δίκυκλο ή να καλέσεις ταξί, να πάρεις θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι της Ντάπιας ή λεωφορείο από την παραλία του Αγίου Μάμα.

Παραλία Άγιος Μαμάς

Η πιο κοντινή παραλία στο λιμάνι των Σπετσών, είναι αυτή του Άγιου Μαμά, που προσφέρει μοναδική θέα στα γραφικά σπίτια των Σπετσών και χρειάζεσαι μόλις μερικά λεπτά με τα πόδια για να φτάσεις ως εκεί.

Ακριβώς πάνω από τη θάλασσα με τα ρηχά και καθαρά νερά, βρίσκεται και το λευκό εκκλησάκι του Άγιου Μαμά, που το έχτισε ένας καπετάνιος, ο οποίος κουβαλούσε μούστο με το καΐκι του και σώθηκε από μία ξαφνική καταιγίδα, την παραμονή της ημέρας που γιόρταζε ο Άγιος. Υπέροχο να το βλέπεις καθώς κολυμπάς!

Η μεγάλη αμμουδιά της από την μία πλευρά την κάνει ιδανική για μεγάλους και παιδιά, ενώ υπάρχει και ένα κομμάτι με ξαπλώστρες πάνω σε τσιμέντο. Στα συν, η προσθήκη της ράμπας για αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα.

Παραλία Ζωγεριά

Η πυκνή βλάστηση που δημιουργούν τα ελαιόδεντρα και τα καταπράσινα πεύκα, τα οποία σχεδόν ακουμπούν τη θάλασσα, σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά είναι ο λόγος που η παραλία Ζωγεριά, είναι μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες του νησιού.

Απέχει επτά χιλιόμετρα από τη χώρα των Σπετσών και μπορείς να την προσεγγίσεις με ταξί, δίκυκλο ή με θαλάσσιο καΐκι (δρομολόγια όλο το 24ωρο από το λιμάνι της Ντάπιας).

Φτάνοντας το θέαμα που θα αντικρίσεις είναι εντυπωσιακό, καθώς χάνεσαι μέσα στο παρθένο, φυσικό τοπίο, ενώ στη μέση του κόλπου η εκκλησία της Ανάληψης (οικοδομήθηκε το 1853), που στέκει αγέρωχη, συμπληρώνει μοναδικά την εικόνα.

Ένας ακόμη λόγος που η συγκεκριμένη παραλία είναι τόσο όμορφη και ιδιαίτερη, είναι ότι αποτελείται από δύο διαφορετικούς κολπίσκους. Στον πρώτο, υπάρχει μια αμμουδερή οργανωμένη παραλία, ενώ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου λειτουργεί και ένα ταβερνάκι. Στον δεύτερο και μεγαλύτερο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού δεν υπάρχει οργανωμένη πλαζ και οι λουόμενοι στρώνουν στην αμμουδιά τις πετσέτες τους.

Στο σημείο μάλιστα, ρίχνουν την άγκυρα τους καθημερινά, όλων των ειδών τα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά. Θα δεις ανθρώπους να πηδούν για βουτιές, άλλους να αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο και άλλους απλά να διασχίζουν το σημείο, ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά.

Που θα πας για φαγητό στις Σπέτσες

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα η όρεξη ανοίγει και έρχεται η στιγμή για νόστιμα μεζεδάκια και ντόπιες λιχουδιές, όπως λαχταριστά φρέσκα ψάρια από τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού. Σε ποια ταβερνάκια θα φας;

PATRALIS

Κριθαρότο θαλασσινών με μύδια, γαρίδες και σουπιά, καλαμαράδα με σάλτσα bisque (μία σάλτσα από οστρακοειδή ή θαλασσινά) ή φρέσκο τόνο με ριγκατόνι και πέστο βασιλικού; Ναι, ναι, όλα αυτά τα πιάτα θα τα βρεις στην ψαροταβέρνα «Patralis».

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ταβέρνες των Σπετσών, αφού λειτουργεί από το 1935 και από τότε μέχρι και σήμερα σερβίρει φρέσκα ψάρια και πιάτα εμπνευσμένα από παραδοσιακές συνταγές.

Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινά από το μπάρμπα Πάνο, τον ψαρά και συνεχίζεται με τον γιο του, τον κυρ Βασίλη και τα δυο εγγόνια του, τον Αργύρη και το Νίκο. Πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση!
Στα συν η υπέροχη θέα στον Αργοσαρωνικό!

Διεύθυνση: Σωτηρίου Αναργύρου, Κουνουπίτσα

Τηλέφωνο: 2298 075380

Νερό Της Αγάπης

Τραπεζάκια σε μια όμορφη υπερυψωμένη βεράντα, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε πλοίο και απολαμβάνεις κάποια ειδυλλιακή κρουαζιέρα. Αυτή είναι η αποτύπωση της εικόνας από το «Νερό της Αγάπης – ΝΤΑ»!

Η δεύτερη γενιά της οικογένειας Καλοσκάμη, γνωστή στις Σπέτσες για τα ποιοτικά ψάρια που προσφέρει, λειτουργεί από το 2007 το ξακουστό αυτό μαγαζί, στην περιοχή της Κουνουπίτσας.

Στα του φαγητού μπορείς απλά να τους εμπιστευτείς, να διαλέξεις το ψάρι σου (αλιεύεται καθημερινά από το οικογενειακό ψαροκάικο και άλλα τοπικά σκάφη) από τη βιτρίνα και να αφήσεις τον σεφ να κάνει τη δουλειά του!

Στο μενού θα βρεις λαχταριστά ορεκτικά για να ξεκινήσεις το γεύμα σου, όπως τραγανή φέτα με μέλι και μαύρο σουσάμι, τηγανισμένο φιλέτο μπακαλιάρου ή μαστέλο Χίου με ντομάτα και θυμάρι, ενώ φημίζονται και για τα ζυμαρικά τους. Τι θα έλεγες για παπαρδέλες με φρέσκο φιλέτο ψαριού ή για μαύρες ταλιατέλες με τοπικό καλαμάρι;

Διεύθυνση: Κουνουπίτσα

Τηλέφωνο: 2298 074 009

AGIOS Spetses

Τη δική του γευστική ιστορία στο νησί γράφει και η ταβέρνα «AGIOS», που βρίσκεται στην περιοχή Ντάπια και λειτουργεί από το 1977.

Η boho chic διακόσμηση και τα λευκά χρώματα, δημιουργούν έναν χώρο υψηλής αισθητικής, ενώ τα πιάτα της Κωνσταντίνας Τσιαντή, κόρης του ιδιοκτήτη Κυρ Βασίλη, που έχουν εξαιρετικό food styling (θα δεις τους περισσότερους να τα φωτογραφίζουν πριν τα δοκιμάσουν) σε προϊδεάζουν για την ποιοτική γεύση που ακολουθεί με την πρώτη μπουκιά.

Οι γεύσεις είναι εμπνευσμένες από τη μεσογειακή ελληνική κουζίνα και τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι από μικροπαραγωγούς της χώρας. Στις σπεσιαλιτέ τους θα βρεις νόστιμα κρέατα εξαιρετικής κοπής, όπως rib eye και λαχταριστά μαγειρευτά.

Διεύθυνση: Ντάπια, Σπέτσες

Τηλέφωνο: 2298 073 715

Που θα πας για γλυκό στις Σπέτσες

Πριν φύγεις από το νησί μπορείς να περάσεις από κάποιο τοπικό ζαχαροπλαστείο προκειμένου να δοκιμάσεις τα φημισμένα αμυγδαλωτά. Πού θα πας όμως;

Πολίτης

Η μυστική συνταγή για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά έχει περάσει από τον πρώτο ιδιοκτήτη, Θόδωρο Πολίτη, στην οικογένεια Παλαιολούγκα και έτσι από το 1927 μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, παραμένει στις κορυφαίες επιλογές όσων θέλουν να πάρουν φεύγοντας από το νησί ένα «γευστικό» σουβενίρ.

Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Σπέτσων-Μονή Αγίων Αναργύρων

Τηλέφωνο: 2298 072 248