Οι υπερβολικές τιμές σε τουριστικές περιοχές έχουν γίνει πρωτοσέλιδο στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι. Οι τιμές έχουν γίνει τόσο ανεξέλεγκτες -περίπου 240% υψηλότερες από άλλους προορισμούς της Μεσογείου- που πολλοί Ιταλοί εγκαταλείπουν τα συνηθισμένα τοπικά μέρη διακοπών του Αυγούστου και πηγαίνουν για οικονομικές διακοπές στην Αλβανία. Ακόμη και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni έκανε σύντομες διακοπές στην Αλβανία φέτος.

Οι πολύ έντονες αυξήσεις τιμών στους τομείς των αεροπορικών μεταφορών, της διαμονής και των πακέτων διακοπών έχουν αλλάξει ριζικά τις συνήθειες των Ιταλών για τις διακοπές. Πάντως, το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας προβλέπει ότι 68 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν την Ιταλία το καλοκαίρι του 2023.

Οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες τουρίστες ήρθαν μαζικά φέτος, λέει το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, αντικαθιστώντας τους Ρώσους τουρίστες που δαπανούν υψηλότερα, που λείπουν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ οι υψηλές τιμές μπορεί να επηρεάζουν τον μέσο τουρίστα, ο τουρισμός πολυτελείας έχει αυξηθεί φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, το οποίο λέει ότι ένα ρεκόρ 11,7 εκατομμυρίων ταξιδιωτών θα μείνουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι.

Οι εξωφρενικές τιμές της Ιταλίας

Διαβάζουμε στο CNN ότι στην Απουλία, η ημερήσια ενοικίαση για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι κατά μέσο όρο 50 ευρώ και σχεδόν διπλάσια το Σαββατοκύριακο, αλλά βορειότερα, η τιμή για να καθίσετε στην πρώτη σειρά σε μια πολυσύχναστη παραλία μπορεί να είναι τριπλάσια, ξεκινώντας από περίπου 150 ευρώ την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ειδικά στις πιο ακριβές περιοχές όπως το Πορτοφίνο—δηλαδή εάν οι ομπρέλες της πρώτης σειράς δεν είναι ήδη κρατημένες από τους ντόπιους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, το CNN τονίζει ότι στην Ιταλία το καλοκαίρι του 2023 θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο ακριβά. Δύο ευρώ για να κόψεις ένα σάντουιτς με ζαμπόν στη μέση στη λίμνη Κόμο, το ίδιο για να ζεστάνεις ένα μπιμπερό στο φούρνο μικροκυμάτων στην Όστια. Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρει το CNN.

Ένα ζευγάρι τουριστών χρεώθηκε με 60 ευρώ για δύο καφέδες και δύο μικρά μπουκάλια νερό στο ξενοδοχείο Cervo στη Σαρδηνία, αν και ο ιδιοκτήτης είπε στο CNN ότι οι τιμές ήταν ξεκάθαρα γραμμένες στον κατάλογο και η χρέωση αφορά κυρίως τη θέα με τα ακριβά γιοτ που βρίσκονται στο κοντινό λιμάνι. Συναγωνίζονται τους Μυκονιάτες επάξια.

Το CNN εξηγεί ότι ο παραλογισμός των τιμών τεκμηριώνεται από την Consumerism No Profit, μια ΜΚΟ που ασχολείται με την προστασία των καταναλωτών, η οποία αυτό το καλοκαίρι σημείωσε αύξηση 130% στις τιμές στα ιταλικά θέρετρα.