Ο Νώντας Νταμπάνης είναι 25 χρόνια υπεύθυνος διαφήμισης σε έντυπα και site (εδώ και χρόνια στο team της Athens Voice) , θα τον βρεις να επιλέγει τη μουσική στο Buena Vista Social Bar, στο El Tropicana στη πλατεία Αβησσυνίας και στο Bootleg στο Χολαργό ως dj yogi. Και ξέρει κάθε σπιθαμή της Λήμνου γιατί είναι ο τόπος του.

Κι όπως μας λέει «αν το επισκεφθείς μια φορά αυτό το μέρος θα γίνει το νησί που το κρατάς μέσα στην καρδιά σου. Υπάρχει ένα ρητό που λέει: “Στη Λήμνο όταν φτάνεις κλαις μια φορά και όταν φεύγεις δέκα….” Στη Λήμνο έζησα τα πρώτα  παιδικά μου χρόνια ένας τόπος μαγικός και ευλογημένος ιδανικός για όσους αγαπούν τις ήρεμες διακοπές.».

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά τη Λήμνο;

Αυτοί που αναζητούν ήρεμες και ποιοτικές διακοπές. Από εναλλακτικούς μέχρι οικογένειες.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Η κουζίνα του νησιού  για την οποία όλοι έχουν να λένε θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Άπειρα μαγαζιά με τοπικές λιχουδιές και όχι μόνο. Άρχισε να σημειώνεις…για πειραγμένη λημνιακη κουζίνα τρία είναι τα εστιατόρια που θα κάνεις μια  επίσκεψη. Στα Ριζά στη Μύρινα, στα Ληνάρια στο Ρωμανού, στο Έννοια πο’ χς στα Λύχνα.

Στο παλιό λιμανάκι της Μύρινας θα πας στο Μεταξύ μας της Γιώτας, στο  Μπερεκέτι, νέα άφιξη και στο Γλάρο, από την πλευρά του Ρωμέικου Γιαλού θα πας στο Cavo del Mare, για ιταλικό και για θαλασσινά (κι άλλα πολλά) στο Σινιάλο και στο Ουζερί 11. Εκεί, λίγο πιο κάτω στη παραλία του Ρωμέικου Γιαλού, θα βρεις και την καντίνα του Θείου και τον ίδιο τον “θείο” να σε υποδέχεται και να σου ψήνει πεντανόστιμο street food.

Όταν θα πας προς τις Αμμοθίνες μια στάση στο Φλωμάρι αξίζει για φαγητό και υπέροχη θέα. Στο χωριό Σάρδες θα βρεις την περίφημη ταβέρνα του Μαν-τέλλα και στο χωριό Καμίνια την ταβέρνα του Ανδρέα.

Στο Διαπόρι θα πας στον Μενέλαο ενώ στον Κότσινα στον Γιαννάκαρο, στα Τσιμανδριά στον Μερακλή ενώ στο χωριό του Πλατύ στον Σώζο και στην Καλουδίτσα. Στη Νέα Κούταλη στον Γλυκάνησο.

Για ποτό και brunch;

Στη Μύρινα, στον Καραγκιόζη στον Ίσαλο, στη Νεφέλη και στο Cocktail bar. Για ποτό να κάνεις μία στάση και στο Σοκάκι μέσα στην αγορά.

Ένας επισκέπτης στη Λήμνο πρέπει σίγουρα να…;

Δεν γίνεται να μην δεις τη Μύρινα, είναι η πρωτεύουσα του νησιού με τα αρχοντικά στο Ρωμέικο Γιαλό., το Μουσείο Παιχνιδιών που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το κάστρο με τα ελαφάκια τα οποία κάθε βράδυ θα κατεβούν στο λιμάνι για τροφή και λίγο νερό. Shopping στην κεντρική γραφική αγορά και μια στάση στο Καφέ Αιγαίον (ο γνωστός Κουντουράς για τους ντόπιους) για μπουγάτσα και πρωινό καφέ.

Στον Κόντια το πιο όμορφο χωριό για μένα του νησιού με τους πέτρινους γραφικούς μύλους που λειτουργούν πλέον ως τουριστικά καταλύματα. Στο λιμάνι του Μούδρου με μια στάση στη Πεζούλα του Αλέξανδρου για καφέ και home made λιχουδιές. Στο παλιό Πεδινό, στον Κότσινα και στο άγαλμα της Μαρούλας, στην Παναγία την Κακαβιώτισσα, την περίφημη άσκεπη εκκλησία, στις Αμμοθίνες,  την έρημο της Ελλάδας, στο ηφαιστιογενές Φαρακλο.

Στη νέα Κουτάλη όπου από εκεί ο δρόμος θα σε βγάλει στην περίφημη πυραμίδα και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέσα στη θάλασσα. Στο Πορτιανού για το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Από αρχαιολογικούς χώρους στην Ηφαιστία, την Πολιόχνη και το ιερό των Καβείριο ή Ιερό των Καβείρων όπου βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη.

Μη ξεχάσεις να πας στη λίμνη Αλυκή,  στα βορειοανατολικά του νησιού για selfieς στο σεληνιακό τοπίο της.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Στα δυνατά χαρτιά του νησιού είναι οι παραλίες του κάπου στις 100 και βάλε. Σε όποια και να πας θα σε αποζημιώσει. Στη Μύρινα στον Τούρκικο Γιαλό, την παραλία των παιδικών μου χρόνων, στον Ρωμέικο ΓΙαλό και αν θες κάτι σε πιο κοσμικό στα Ρηχά Νερά με τέσσερα beach bar για όλα τα γούστα. Κοντά στη Μύρινα θα βρεις την παραλία του Πλατύ και τους Θάνους, από τις αγαπημένες μου παραλίες όπου στη δεξιά μεριά της αν είσαι λάτρης του γυμνισμού στο κολπάκι στην άκρη μπορείς να τα πετάξεις και να κάνεις τη βουτιά σου. Ακολουθεί ο Εβγάτης και η γνωστή για τους ντόπιους Παρανησιά,  ένας ήρεμος παράδεισος.

Το Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι από τη πλευρά του Μούδρου, ο εναλλακτικός Κοκκινόβραχος, το Γομάτι όπου εκεί κοντά είναι και οι Αμμοθίνες που λέγαμε, η υπέροχη Νεφτίνα, ο Ζεματάς, η παραλία Χαβουλι, στο Κέρος ο επίγειος παράδεισος των απανταχού surfer, στην Αγία Σωτήρα, στον Παρθενόμυτο και στον Άγιο Γιάννη στο χωριό του Κάσπακα.

Τι πρέπει να αγοράσω από τη Λήμνο;

Στο νησί θα βρεις άπειρα τοπικά καλούδια που θα θες να γεμίσεις ένα ολόκληρο αμάξι πριν φύγεις. Σε αυτά είναι τα τοπικά κρασιά της, τα τυριά της, τα ζυμαρικά της και τα γλυκά της. Αγαπημένα μου κρασιά το λευκό Λαγοπάτι και το ροζέ Polina από το οινοποιείο του Χατζηγεωργίου. Το λευκό Ταξίδι στη Λήμνο και το ροζέ Ρόδον από το οινοποιείο του Σαβόγλου. Τα λευκά Λήμνος και Άρωμα Λήμνου από τον συνεταιρισμό του νησιού.

Το καλαθάκι Λήμνου ειδικά αν το βρείτε από ντόπιους παραγωγούς και όχι τυποποιημένο, τα περίφημα Βενιζελικά Λήμνου και γλυκά του κουταλιού του Αχιλλαδέλη. Και last but not missed,  μια βόλτα στον φίλο του τον Αριστείδη και στο μαγαζί του,  το Κελάρι στη Μύρινα για τσίπουρο και κρασιά παραγωγής του. Θα σας πει τα πάντα για το νησί και τα καλά κρυμμένα μυστικά του!

Για χειροποίητα σουβενίρ από πηλό και μοναδικά κεραμικά θα πας στο Χειροπλάθι στην κεντρική αγορά της Μύρινας και αυτό.

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Αν θες αυθεντικό ελληνικό καφέ φρέσκο ψημένο θα βρεις στην αγορά δύο από τα πιο παλιά καφεκοπτεία της Μύρινας στην κεντρική αγορά αυτό του Παπαζιάν και του Βαρτεβανιάν δεύτερη και τρίτη γενιά Αρμένιων.

Όταν βρεθείς στη Μύρινα, αξίζει μια επίσκεψη στον χώρο πολιτισμού Αποθήκη και τσέκαρε τις περιοδικές εκθέσεις που γίνονται εκεί.