Δεν χρειάζεσαι πολλά για να παρατείνεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές, έστω και για μερικές ώρες. Με λίγη καλή διάθεση μπορείς να βρεθείς στο λιμάνι του Πειραιά και μέσα σε 40 λεπτά με το «δελφίνι» και 1 ώρα και 15 λεπτά με το συμβατικό πλοίο, να φτάσεις στην όμορφη Αίγινα.

Γιατί όμως να επισκεφτείς την Αίγινα; Σίγουρα το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, είναι ένας καλός λόγος για να το επισκεφτείς, γι’ αυτό σου έχουμε ορισμένες προτάσεις για το πώς θα περάσεις μία μέρα στο νησί, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις από νωρίς (ή όχι και τόσο) το πρωί που φτάνει στο πλοίο στο λιμάνι, μέχρι την ώρα που αναχωρεί το τελευταίο για Πειραιά.

Σημείωσε ότι αν επισκεφτείς την Αίγινα αξίζει να περπατήσεις και ανάμεσα στα νεοκλασικά κτήρια, η ανέγερσή των οποίων συντελέστηκε την περίοδο 1826-1827, οπότε και η ελληνική κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο νησί λόγω ελλιπούς ασφάλειας της πόλης του Ναυπλίου. Το 1827 η Αίγινα ορίστηκε και επίσημα πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, ιδιότητα που κράτησε ως και το 1829.

Πού θα κολυμπήσεις στην Αίγινα

Οι παραλίες στην Αίγινα φημίζονται για την φυσική τους ομορφιά και τα καταγάλανα νερά τους, που δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο μπορείς να χαλαρώσεις, να απολαύσεις τη θάλασσα κάνοντας απλωτές και να μπλέξεις τα πόδια σου στην άμμο (οι περισσότερες παραλίες είναι αμμουδερές).

Παραλία Αγία Μαρίνα

Εάν θέλεις να κολυμπήσεις στη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία του νησιού (με την ακτογραμμή της να ξεπερνά τα 500 μέτρα), δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την Αγία Μαρίνα.

Σε κερδίζει πριν ακόμα φτάσεις, μιας και η διαδρομή που ακολουθείς μέχρι την παραλία είναι μέσα από πευκοδάση και σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, όπως είναι το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Φτάνοντας στην παραλία τα γαλάζια νερά της σε κερδίζουν, ενώ η πλαζ, η οποία βραβεύτηκε για ακόμα μία χρονιά με Γαλάζια Σημαία, είναι ιδανική για να περπατήσεις ξυπόλυτος και να νιώσεις την άμμο να μπλέκεται στα δάχτυλά σου.

Εάν θέλεις να αράξεις χύμα είναι εύκολο. Λίγο πιο μακριά από την πολυκοσμία και δίπλα στα βράχια έχει χώρο για να στήσεις τα πράγματά σου.

Από την άλλη, αν θέλεις να ακούσεις μουσική, να βρεθείς ανάμεσα σε κόσμο και να απολαύσεις cocktails κάτω από τον ήλιο, μπορείς να επιλέξεις το «Ocean Beach Bar», που βρίσκεται στην δεξιά άκρη της παραλίας. Οι ψηλοί φοίνικες κατά μήκος της εισόδου, οι ξύλινες ξαπλώστρες και τα μπλε χρώματα δημιουργούν ένα όμορφο αισθητικά περιβάλλον, ιδανικό μέρος για χαλάρωση.

Το beach bar λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσφέροντας από καφέδες, γρανίτες και αναψυκτικά μέχρι cocktails και ποτά. Στο μενού θα βρεις επίσης, λαχταριστά burgers και πίτσες, ζυμαρικά, κρεατικά και θαλασσινά.

Στο τέλος της παραλίας θα βρεις το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας για να ολοκληρώσεις την βόλτα σου στο όμορφο αυτό σημείο της Αίγινας.

Παραλία Αιγινήτισσα

Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Αίγινα τα τελευταία χρόνια θεωρείται η Αιγινήτισσα, η οποία ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση από ευκάλυπτους που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το τοπίο είναι κινηματογραφικό και άκρως μαγευτικό με τα γαλαζοπράσινα και αβαθή νερά της να σε προκαλούν για ατελείωτες βουτιές.

Ο εντυπωσιακός κολπίσκος διαθέτει χώρο για beach volley, ενώ πραγματοποιούνται και μαθήματα yoga.

Ιδανικό σημείο για να απλώσεις την ψάθα σου είναι κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων. Κάνε απλά την εικόνα να κάθεσαι χαλαρά με την παρέα σου, να διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο

Από την άλλη αν είσαι σε mood για κάτι πιο οργανωμένο, μπορείς να επιλέξεις το «Fyki Beach Restaurant», με τα γήινα χρώματα που εναρμονίζονται άψογα με το τοπίο και τις boho λεπτομέρειες, που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε απόλυτο κλίμα χαλάρωσης.

Καφές, αναψυκτικά και signature cocktails για όλα τα γούστα σερβίρονται στους παραθεριστές από το πρωί, ενώ ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά σου μπορεί να αποκτήσει και το μενού της κουζίνας, που εμπνέεται από τις μεσογειακές συνταγές. Θα σου πούμε λεπτομέρειες για αυτά παρακάτω.

Παραλία Κλίμα ή Κλειδί

Μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Αίγινας είναι το Κλίμα (ή Κλειδί), που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και αποτελεί ιδανικό μέρος για ατελείωτες ώρες κολύμβησης και βουτιές με μάσκα και αναπνευστήρα στο βυθό.

Κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά που θέλεις να αγναντεύεις για ώρες και χοντρή άμμος με βότσαλα.

Aerial top down view to the popular beach of Klima with turquoise sea on the island of Aegina, Greece

Η θέα είναι μοναδική καθώς τα μεγάλα πράσινα δέντρα έρχονται σε αντίθεση με το ξερό βουναλάκι από πίσω, ενώ τα σκάφη που αράζουν στο σημείο δημιουργούν μια εικόνα σαν αυτές που βλέπεις στις καρτ ποστάλ. Σκάφη θα συναντήσεις συχνά στη συγκεκριμένη παραλία μιας και δεν έχει ποτέ κύμα!

Εάν θέλεις να απολαύσεις την παραλία από ένα beach bar, στο σημείο θα βρεις το «Klima Beach Aegina», το οποίο διαθέτει άνετες ξαπλώστρες και κρεβάτια, κούνιες και τραπεζάκια. Στο μενού θα βρεις από καφέδες και χυμούς μέχρι και ποτό και φαγητό. Δροσιστικά cocktails κάτω από τον ήλιο, χωριάτική σαλάτα, πίτσες και σάντουιτς.

Παραλία Πόρτες

Εάν θέλεις ένα απόκοσμο και απομακρυσμένο σημείο για να απολαύσεις το μπάνιο σου δεν έχεις παρά να επισκεφτείς τις Πόρτες, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Πρόκειται για δύο από τις πιο κρυμμένες κι άγνωστες παραλίες της Αίγινας, στις οποίες θα χαλαρώσεις μέσα σε ένα ήσυχο, ειδυλλιακό περιβάλλον.

Το σημείο είναι περιτριγυρισμένο από τεράστια, καταπράσινα δέντρα και λίγα σπίτια. Αμμουδιά ή βότσαλα; Στις Πόρτες θα βρεις και τα δύο για να διαλέξεις! Οι δύο κολπίσκοι που σχηματίζονται είναι μοναδικής ομορφιάς και τα νερά γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα.

Εάν περιηγηθείς στο σημείο θα συναντήσεις ψαροκάϊκα και μεγάλα βράχια, τα οποία ίσως και να δώσουν αφορμές για το επόμενό σου post. δημιουργούν.

Παραλία Μονή

Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στα social media για τις παραλίες της Αίγινας, αυτή της «Μονής» είναι η πρώτη που θα σου εμφανιστεί (και όχι άδικα).

Για να βρεθείς εκεί χρειάζεται να πάρεις καΐκι από το ακρωτήρι της Πέρδικας, που φτάνει στον προορισμό του μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Το νησάκι αυτό, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Χρυσολεόντισσα της Αίγινας, είναι γεμάτο πράσινο και όμορφα μονοπάτια, τα οποία μπορείς να ανακαλύψεις εύκολα αν έχεις διάθεση να περιηγηθείς στο μέρος.

Aerial top down view of the many boats moored at the popular beach of Moni island, Aegina, Saronic Gulf, Greece with turquoise sea and lush, green hills

Στη Μονή υπάρχουν δύο παραλίες με καταγάλανα νερά, στα οποία μπορείς να κολυμπήσεις παρέα με του γλάρους, ενώ απολαμβάνεις την βλάστηση και τα εντυπωσιακά βράχια.

Αυτό όμως που μπορεί να σου κλέψει την καρδιά είναι τα ελάφια και τα παγώνια που τριγυρνούν ελεύθερα, τα οποία μάλιστα είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους και μπορείς να τα πλησιάσεις για να βγάλεις φωτογραφία. Αν είσαι τυχερός θα δεις στα βραχώδη σημεία του νησιού και τα αγριοκάτσικα που σκαρφαλώνουν ανέμελα.

Για φαγητό

Κολύμπησες στα καταγάλανα νερά, έκανες τις βουτιές σου και έφτασε η στιγμή που το στομάχι άρχισε να γουργουρίζει. Σίγουρα θέλεις να απολαύσεις το φαγητό σου σε ένα ωραίο μέρος με νόστιμα πιάτα.

Ο Σκοτάδης

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά για φαγητό στην Αίγινα είναι «Ο Σκοτάδης», που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1945 σαν καφενές για τους ψαράδες, από τον Ιωάννη Αλιφαντή. Το 1980, αναλαμβάνει ο γαμπρός του Στέλιος Λυκούρης και το κάνει ουζερί και το 2002 τα ηνία παίρνει ο γιος του, Γιώργος.

Και τώρα σε ρωτώ! Έχεις δοκιμάσει σφηνάκι μαργαρίτα (ναι, το cocktail) με μύδι; Ε, στον «Σκοτάδη» θα το δοκιμάσεις. Μια έκρηξη γεύσεων θα εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο σου. Γλυκόξινη γεύση με αλμυρή επίγευση! Ίσως και να μην έχεις δοκιμάσει κάτι παρόμοιο.

Η κουζίνα μεσογειακή με εξειδίκευση στα θαλασσινά και τα ψάρια. Στα signature πιάτα τους ο μαρινάτος γαύρος ψημένος σε αλάτι, μαλακός και ζουμερός, έτσι όπως πρέπει να είναι.

Και επειδή τα θαλασσινά και τα ψάρια ταιριάζουν άψογα με λίγο τσίπουρο, στην κάβα του μαγαζιού θα βρεις παλαιωμένα τσίπουρα και εκλεκτές ετικέτες.

Διεύθυνση: Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα

Τηλέφωνο: 2297 024014

Ψαροταβέρνα ο Μίλτος

Η Πέρδικα φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο «Μίλτος».

Με θέα το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας, με τα πολύχρωμα καϊκάκια ο Μίλτος στήνει, από το 1987, τα λευκά τραπεζάκια του μπροστά στην εκκλησία της Παναγίτσας.

Στον «Μίλτο» θα πας για να φας καλομαγειρεμένα και ολόφρεσκα ψάρια, που μυρίζουν θάλασσα και πεντανόστιμα θαλασσινά.

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού δεν είναι άλλη από το χταποδάκι στα κάρβουνα. Ο «Μίλτος» υπερυφανεύεται γι’ αυτό του το πιάτο και όσοι το έχουν δοκιμάσει τον επιβεβαιώνουν. Κάθε μπουκιά είναι λουκούμι!

Στον κατάλογο θα βρεις και φρέσκα ψάρια ημέρα, για τα οποία πρέπει να οπωσδήποτε να ρωτήσεις, αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πραγματικά ποιοτικό. Η γεύση της θάλασσας έρχεται στα χείλη σου!

Το μυστικό της επιτυχίας του Μίλτου δεν είναι μόνο η ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και η απλότητα και το μεράκι, όλων όσων βρίσκονται πίσω από αυτό το όμορφο ταβερνάκι.

Διεύθυνση: Πέρδικα

Τηλέφωνο: 2297 061051

«Fyki Beach Restaurant»

Στον καταπράσινο κόλπο της Αιγινήτισσας και κάτω απ’ τους πολυάριθμους ευκάλυπτους, το «Fyki Beach Restaurant», σε περιμένει είτε για να απολαύσεις το μπάνιο σου δίπλα στη θάλασσα, είτε για να δοκιμάσεις τα νόστιμα πιάτα του στο εστιατορικό κομμάτι.

Ιδανική ώρα για να ανέβεις στο εστιατόριο είναι η στιγμή που ο ήλιος αρχίζει να κρύβεται. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δένουν άψογα με τις γήινες αποχρώσεις του μαγαζιού.

Στη συνέχεια, η boho αισθητική και οι μικρές φραγκοσυκιές δημιουργούν έναν χώρο με υψηλή αισθητική, ιδανικό για χαλάρωση.

Στον κατάλογο βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε ψαρικά και κρεατικά, σε συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική – μεσογειακή κουζίνα. Οι χειροποίητοι ζωμοί, για τους

οποίους φημίζονται δίνουν στα πιάτα ότι δίνει το μέλι στο ψωμί, ενώ τα φρέσκα ψάρια ημέρας σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Και αν βρεθείς στο νησί κάποια Πέμπτη τότε δεν πρέπει να χάσεις τις βραδιές BBQ που διοργανώνει το «Fyki», πάνω στο κύμα.

Διεύθυνση: Αιγινήτισσα, Πέρδικα

Τηλέφωνο: 2297 062 200