Η Ελένη Πρωτόπαπα δεν ξέρει απλά την Τήνο. Δεν έχει χάσει κανένα καλοκαίρι στο νησί από τότε που θυμάται τον εαυτό της. “Νομίζω πως το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καλοκαίρι από τότε που γεννήθηκα που να μην έχω πάει έστω και μερικές μέρες, λέει πολλά. Όσο με θυμάμαι μικρή, με το που τελειώνε το σχολείο, πηγαίναμε με τους παππούδες μου στο χωριό, τα αγαπημένα Υστέρνια και περνούσα εκεί όλο το καλοκαίρι. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και το Πάσχα. Και απλά μεγαλώνοντας αγαπούσα όλο και περισσότερο τον τόπο, ειδικά όσο τον ανακάλυπτα. Θα μπορούσα να μιλάω ατελείωτα για αυτό το μέρος, αλλά θα αρκεστώ στο ότι είναι ο δικός μου μικρός παράδεισος”.

Φυσικά ξέρει τα καλύτερα μέρη για να φας και να πιεις ένα ποτό ή να δεις που γίνεται το τζέρτζελο. Και μας τα είπε

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Τήνο;

Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα, ακριβώς επειδή η Τήνος ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την Παναγιά, υπήρχε ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπων που την επισκέπτονταν, κυρίως για να προσκυνήσουν. Το νησί βασιζόνταν δηλαδή στον θρησκευτικό τουρισμό. Πλέον όμως που κάπως έχει φύγει από πάνω της αυτός ο χαρακτήρας, έρχεται πολύς νέος κόσμος, που απ’ όσο μου έχουν πει τους αρέσει και πολύ το νησί!

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Για brunch και καφέ πρέπει να πας στο mayou στα Υστέρνια που έχει φοβερή θέα, στο Krok Monsieur στον Κρόκο και αν είσαι στη χώρα θα πας στο Μύρτιλο. Πρέπει να πας οπωσδήποτε στον Ντίνο στον Όρμο Καρδιανής και να δοκιμάσεις τα φοβερά του πιάτα, ειδικά τη γαριδομακαρονάδα, που επιβάλλεται να τα συνοδεύσεις με κάποιο τοπικό κρασί. Επίσης, στον Ντουάρ στη Στενή θα βρεις καταπληκτικά κρέατα και στην Τερέζα στη Μυρσίνη φοβερούς μεζέδες.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;


Όλες οι παραλίες είναι όμορφες, αρκεί να μην φυσάει ( αστείο ή και όχι). Η πιο κοσμική παραλία είναι η Κολυμπήθρα, όπου κάνουν και μαθήματα surf. Στην Παχιά Άμμο και στον όρμο Υστερνίων είναι πιο ήρεμα. Η Λιβάδα είναι υπέροχη αλλά άγρια παραλία, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς σίγουρα όταν δεν θα έχει βοριά.

Ένας επισκέπτης στην Τήνο πρέπει σίγουρα να…;

Να επισκεφτεί τα πανέμορφα και πολύ γραφικά χωριά και ειδικά το Βωλάξ με τους τεράστιους βράχους που φημολογείται ότι προήλθαν από πτώση μετεωρίτη στην περιοχή. Και αν κάποιος έχει όρεξη για τζέρτζελο, δεν πρέπει να χάσουν τα πανηγύρια που γίνονται!

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;


Η Τήνος έχει πολλά μονοπάτια και διαδρομές μικρές και πιο μέγαλες για όσους έχουν διάθεση για πεζοπορία και αξίζει να εξερευνήσεις κανείς. Μαγικές διαδρομές με θέα, που μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο αυτούς που θέλουν θάλασσα, όσο και αυτούς που προτιμούν πιο ορεινά τοπία. Ένα πολύ όμορφο σημείο, που βέβαια δεν πάει πολύς κόσμος γιατί είναι δύσβατο, είναι το πράσινο λατομείο του Κουμελά.

Τι πρέπει να αγοράσω από την Τήνο;

Ντόπιους μεζέδες όπως λούζα,τηνιακό τυράκι και κάπαρη. Εκτός από τα μαντολάτα που φημίζονται, ένα ιδιαίτερο γλυκό του νησιού είναι και οι αλμυρές τυρόπιτες.